Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Szőcs Emőke: összességében jó, de egészen furcsa az idei olimpia

Dobos László 2022. február 09., 11:44

Kónya Sára pozitív koronatesztje miatt a tervezettnél később, de Szőcs Emőkéék is kiutazhattak a Kínában zajló téli ötkarikás játékokra. A magyar sífutók csíki születésű szövetségi kapitányát az olimpiai faluban értük utol.

Szőcs Emőke: összességében jó, de egészen furcsa az idei olimpia
Harmadszor téli olimpián: a csíkszeredai Szőcs Emőke a magyar sífutócsapattal van jelen Pekingben

Szőcs Emőke sportolóként 2014-ben és 2018-ban képviselte Magyarországot sífutásban és biatlonban. Tanítványa, a sérülés után felépülő és az olimpiai indulást kiharcoló Pónya Sára csütörtökön a klasszikus stílusú 10 kilométeres versenyen áll majd rajthoz. Szőcs Emőkét kérdeztük.– Melyek az első napok kínai élményei, milyen az olimpiai falu, a biztonság, a versenyfeltételek, a pálya?

– Nagyszerű érzés, hogy edzőként itt lehetek az olimpián. Ugyan rögös út vezetett ide, de az öröm leírhatatlan, Sárának és nekem is.

Örülök, hogy székelyföldiként a magyar olimpiai csapatot segíthetem a pekingi játékokon.

A mai napig hálás vagyok azoknak, akik ezt a sportot velem megszerettették, nélkülük és a családom nélkül ma nem lennék itt.

Mi szombaton, a megnyitó után egy nappal érkeztünk meg Kínába, hosszú, de egész kellemes utazás volt. Nagyon kedvesek és segítőkészek a helyiek, gyakorlatilag akadály nélkül jutottunk a reptérről az olimpiai faluba. Egy picit sci-fi filmbe illő jelenet volt a reptéri fogadtatás, amikor a sok védőfelszerelésbe bújt önkéntes, akinek a szemét alig látni, erős kínai akcentussal angolul beszélve lelkesen integettek, segítségünkre igyekeztek. De ezt is meg lehet szokni.

Nyilván kamera van bőven mindenhol, nem gondolnám, hogy mostanában bárki hívatlanul ezeket a helyszíneket meg tudná közelíteni. Az olimpiai falu kellemes, még nem fedeztük fel egészen, egy kicsit Szocsihoz tudnám hasonlítani. Kis séta lehetséges vonatokkal, de lehet kerékpárral is közlekedni a kapukon belül.

Ezen az olimpián szórakozási lehetőségek nincsenek.

Például konditermet nem lehet használni, csupán néhány eszközt lehet igényelni, amit a szobába hoznak, ott lehet használni, majd később el is viszik azokat. Akad olyan delegáció is, amely saját konditermet rendezett be magának, ez eddig nem volt jellemző. Nagyszerű, hogy a pálya egészen közel van a faluhoz. Pár perc buszos utazás.

A stadion nagyon szép környezetben van, és a pályák minősége kitűnő.

Sífutottam már én is rajta, és azt kell mondanom, hogy nincs könnyű dolga annak, aki itt rajthoz áll.

De aki erre adta a fejét, az a nehezebb pályákban latja a nagyobb kihívást. Érdekesség, hogy a kínai nagy fal közelében megy el a pálya. Nagyon különleges egy ilyen történelmi építmény közelében lenni. Este ki van világítva. Csodálatos!

Szőcs Emőke (balról) és Pónya Sára az olimpiai faluban Fotó: Forrás: Szőcs Emőke


– Számos érdekesség, pozitív és negatív hatás éri az olimpiai faluban. Mit emelne ki?

– Mindennap tesztelnek bennünket, és sajnos mindig kerül Covid- fertőzött. Fokozottan kell vigyázni, de kivédeni talán nem is lehet. Minden mintavétel után azt reméljük, hogy nem lesz semmi gond és mindenki negatív eredményt produkál.

Talán ez a legnagyobb félelme itt mindenkinek.

Ez nyilván rányomja a bélyegét a falu hangulatára, kicsit távolságtartóbb mindenki. Az étkezde is nagyon rendhagyó. Próbálták barátságossá tenni, de lehetetlen szemrebbenés nélkül elmenni a plexi kalitkák mellett. Ez a furcsa jelenség megszokottá válik egy idő után, és csak mosolygunk jó nagyokat rajta. A kaja jó, szerintem mindenki megtalálja a szokásainak megfelelő ételt.

Egyébként hálás mindenki, hogy a világjárvány ellenére megrendezték a játékokat. Persze aki a Covid miatt otthon maradt, az másképp gondolja. Minket is sokként ért az, hogy röviddel az indulás előtt Sára tesztje pozitív lett. Szerencsések vagyunk, mert még időben jöttek a negatív tesztek, így mi is ki tudtunk utazni. Sajnos nincs lehetőségünk, hogy a környéket egy kicsit bejárjuk, mert a buborékot nem lehet elhagyni, pedig itt lenne bőven látnivaló.

Összességében jó, de egészen furcsa az idei olimpia.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.