Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Peking 2022: nem védheti meg címét a magyar férfi gyorskorcsolya váltó

MTI 2022. február 11., 15:12

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású rövidpályás gyorskorcsolya férfi váltó egy elhibázott váltás miatt lemaradt az A döntőről, így csak a szerdai B döntőbe jutott a pekingi téli olimpián.

Peking 2022: nem védheti meg címét a magyar férfi gyorskorcsolya váltó
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A pénteki elődöntő nyolc válogatottja két futamban szerepelt, az első és második helyezettek az A, a harmadik és negyedik helyezettek a B fináléba kerültek.

A világcsúcstartó magyaroknál Liu Shaolin, Krueger és Liu Shaoang mellett Nógrádi Bence korcsolyázhatott. A korábban koronavírusos Varnyú Alex ugyan csütörtökön megérkezett a kínai fővárosba, de a szakvezetés még nem szerepeltette.

A címvédő, világbajnoki második stafétának a kétszeres olimpiai, kilencszeres világbajnok dél-koreai, a világ- és Európa-bajnoki címvédő holland, valamint az orosz rivális jutott ellenfélül.

Nógrádi most mutatkozott be az olimpián, és negyedik helyről kezdte a körözést. A magyarok teljesen más ütemben váltottak féltávig, mint a riválisok, de ez a negyedik pozíciót nem befolyásolta. Féltávnál azonban már az ellenfelek ritmusában váltott a magyar staféta is, húsz körrel a vége előtt először elmozdult a sereghajtó pozícióból is, de hamar visszacsúszott oda.

A futam magyar szempontból 12 körrel a vége előtt dőlt el, amikor Krueger váltotta volna Nógrádit, ám nem értették meg egymást, így a csapat pillanatok alatt egy kanyar hátrányba került.

A folytatásban már nem volt esély felzárkózni, a két Liu testvér hiába próbálta meg a lehetetlent. Az ellenfelek sem követtek el hibát, így a váltó lemaradt a nagydöntőről, ahova a dél-koreaiak és az oroszok kerültek.

Az első futamból a háromszoros olimpiai, hétszeres világbajnok Kanada, az 1994-ben olimpiai, 1996-ban világbajnok Olaszország, és továbbjuttatással a négy éve a magyarok mögött olimpiai második Kína került az A döntőbe. A B-ben Japán és Hollandia lesz a magyarok ellenfele.

Mindhárom magyar negyeddöntős férfi 500 méteren

Mindhárom magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyázó, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang futamgyőztesként, Krueger John-Henry pedig futammásodiként bejutott a vasárnapi negyeddöntőbe 500 méteren a pekingi téli olimpián.

A 32 indulót nyolc csoportba sorolták, mindegyikből a legjobb kettő, valamint a négy leggyorsabb harmadik lépett tovább a pénteki selejtezőből.

A magyarok közül először a szám világkupagyőztese, a vegyesváltóval pekingi bronzérmes, 1500 méteren hatodik, 1000 méteren pedig két szabálytalanság miatt a mezőny végére sorolt Liu Shaolin futott, ellenfele volt a francia Sebastien Lepape, a japán Kikucsi Kota és a dél-koreai Li Dzsune Szeo. Az FTC gyorskorcsolyázója nem bízott semmit a véletlenre, azonnal élre állt, meglógott a többiektől, így 40.948 másodperccel elsőként haladt át a célvonalon.

A vegyes stafétával szintén harmadik helyezett, 1000 méteren még amerikai színekben négy éve olimpiai második, ezen a távon a világkupában 9. Kruegernek a szám Európa-bajnoka, az orosz Konsztantyin Ivlijev, valamint a lett Roberts Kruzbergs és a francia Queintin Fercoq jutott ellenfélnek. A magyar versenyző a visszalőtt rajt után második volt Ivlijev mögött, ezt a hajráig jól őrizte Kruzbergsszel szemben, az utolsó egyenesben a lett próbált előzni, de a célfotó alapján Krueger (40.407 mp) volt a jobb 23 századdal.

A vegyesváltóval és 1000 méteren is pekingi bronzérmes, 1500-on pedig negyedik, ezen a távon vk-negyedik Liu Shaoang a holland Jens van Twout, a kínai Szun Lung és az izraeli Vladislav Bykanov ellen bizonyíthatott. Itt is meg kellett ismételni a startot, amelyet jól kapott el a magyar versenyző, így magabiztosan nyerte a futamot 40.797 másodperccel.

Schulting megvédte címét 1000 méteren, Jászapáti a nyolcadik lett

Suzanne Schulting megvédte a címét a rövidpályás gyorskorcsolyázók női 1000 méteres számában a pekingi téli olimpián, míg Jászapáti Petra a kilencedik helyen végzett.

A fináléban a holland sztár rajt-cél győzelmet aratott, amihez nagyban hozzájárult, hogy az amerikai Kristen Santos és az 500 méteren aranyérmes olasz Arianna Fontana összeütközött, így mindketten kicsúsztak az üldöző pozícióból. Az ezüst a dél-koreai Csoj Min Dzsongé, a bronz a belga Hanne Desmet-é lett.

Jászapáti Petra a kisdöntőben végig az ötfős futam végén haladt, a hajrában sikerült megelőznie az amerikai Maame Bineyt, így negyedikként haladt át a célvonalon, ami összesítésben a nyolcadik helyet jelentette számára, mivel Fontanát megbüntették a nagydöntőben.

A sportág küzdelmei vasárnap folytatódnak, melynek során a férfi 500 méter végcsatározásait rendezik Liu Shaolin Sándorral, Liu Shaoanggal és Krueger John-Henryvel, valamint a 3000 méteres női váltó A és B döntője szerepel a programban.

Rövidpályás gyorskorcsolya, női 1000 m, döntő:
1. Suzanne Schulting (Hollandia) 1:28.391 perc,
2. Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság) 1:28.443
3. Hanne Desmet (Belgium) 1:28.928,
... 8. Jászapáti Petra,
Kónya Zsófia a selejtezőben kiesett.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.