Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Új alapokon a gyergyószentmiklósi labdarúgás utánpótlása

Gergely Imre 2022. május 26., 11:42 utolsó módosítás: 2022. május 26., 11:43

Új lendületet vett a gyergyószéki labdarúgó utánpótlásnevelés, gyergyószentmiklósi szakmai irányítással hat község gyerekeivel dolgoznak összehangoltan. Ősztől helyi bajnokság is indul.

Új alapokon a gyergyószentmiklósi labdarúgás utánpótlása
Nem áll meg a munka, tegnap délután Gyergyóalfaluban gyakoroltak a fiatal labdarúgópalánták Fotó: Gyergyói Jövő

Két hónapja kezdődött a szervezése annak a közös munkának, aminek eredményeképpen Gyergyószék hat községében több mint 300 gyermek jár rendszeresen fociedzésekre, összehangolt szakmai irányítás mellett. Ezzel a gyergyószentmiklósi labdarúgás is előrébb lépett, a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia rendszerében immár alközpontként működik, hasonlóan például Székelyudvarhelyhez vagy Marosvásárhelyhez – közölte a gyergyói kezdeményezés elindítója és szervezője, Rokaly Attila.

A közös munkához Alfalu, Csomafalva, Ditró, Szárhegy, Remete és Újfalu csatlakozott, mindenhol azonos edzésprogrammal dolgoznak az edzők a gyerekekkel. Nagyon lényeges, hogy van is kivel dolgozniuk, mindenhol legalább ötvenen járnak edzésekre, de van, ahol a nyolcvanat is eléri a gyerekek száma. Ditróban pedig már külön lánycsapatot is sikerült szervezni, 25 kislány jelentkezett a labdarúgóedzésekre. A falvak csapataival és a százötven gyergyószentmiklósi gyerekkel együtt eléri az ötszázat a gyergyószéki utánpótlásbázis létszáma. 

A terv az, hogy minden falu három-négy korosztályban is csapattal rendelkezzen, akik közül a kisebbek saját falujuk színeiben játszanak az ősszel induló gyergyói és a Hargita megyei bajnokságban is, a nagyobbak pedig már közösen a gyergyószentmiklósiakkal folytatnák a munkát. Ugyanakkor a legjobbak a Gyergyószentmiklósi Jövő csapatában magasabb szinten is játéklehetőséget kapnak

– mondta el Rokaly Attila.

Mivel falvanként különböznek a pályák adottságai (mindenhol van kis méretű műfüves pálya, de igazi füves pálya több helyen hiányzik), a bajnoki meccseket Gyergyószentmiklóson fogják rendezni, ahol rendelkezésre állnak a megfelelő pályák, kapuk minden korosztály szükségleteinek megfelelően.

Az edzéseket Berecz Norbert, Fodor Tamás, Farkas Norbert, Bartis Szabolcs, Czimbalmos Zalán és Bege Eszter tartják, van, ahol jelenleg is ketten dolgoznak, és törekednek arra, hogy minden faluban meglegyen a két edző, hiszen – és talán ez a legfontosabb – sok gyerekkel kell foglalkozniuk.

Augusztusban alaposan benépesül a gyergyószentmiklósi sportbázis, három hétvégén át zajlik majd a játék, különböző korosztályok számára szerveznek tornákat. Sok csapat lesz jelen, már mostanáig is számos együttes jelentkezett.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.