Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Székely sztárokkal és megfiatalított kerettel utaznának az Eb-re

Zátyi Tibor 2023. január 19., 15:08 utolsó módosítás: 2023. január 19., 15:22

Megfiatalított kerettel és nagy tervekkel készül a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (CONIFA) Európa-bajnokságára a székely labdarúgó-válogatott. A kontinenstornát június 3–11. között Észak-Cipruson fogják megrendezni.

Székely sztárokkal és megfiatalított kerettel utaznának az Eb-re
Jelenleg azon dolgoznak, hogy feltérképezzék, milyen és mennyire ütőképes csapattal tudnak részt venni az Eb-n. Archív Fotó: Facebook/CONIFA

Négy évvel ezelőtt, 2019-ben rendezett utoljára nagy tornát a CONIFA, az Arcah-köztársaság volt a házigazdája az Európa-bajnokságnak, amelyen a székely válogatott a nyolcadik helyen végzett. A 2020-as világbajnokságot Észak-Macedóniában rendezték volna, ám ezt a világjárvány miatt törölték, majd a 2022-es nizzai Eb-re politikai okok miatt nem került sor.

Jelenleg úgy tűnik, hogy minden akadály elhárult és a CONIFA újabb tornát szervez, 12 válogatott harcol majd az elsőségért június 3–11. között Észak-Cipruson. A helyszín pedig nem lesz ismeretlen a csapatoknak, hiszen 2017-ben már rendeztek a szigeten Európa-bajnokságot,

amin a székely válogatott történelme legnagyobb sikerét elérve bronzérmes lett.

A CONIFA alelnöke, a Székelyföld Labdarúgó-egyesület vezetője, Wenczel Kristóf megkeresésünkre elmondta, hogy most nem áll fenn az a veszély, ami tavaly történt Nizzában, hogy az utolsó pillanatban politikai okok miatt visszaléptek a rendezéstől.

„Most megnyugtató a helyzet, elkezdtük a szervezkedést, folyamatosan pályázunk, hogy meglegyen a pénzkeret a válogatottnak. Hamarosan leülünk tárgyalni a székelyföldi klubok vezetőivel, hogy milyen csapatunk is lesz, valószínű, hogy nagy fiatalításon esik át a keret. Jövőre következik a világbajnokság, több helyszín is pályázik, mint Mexikó és a Fülöp-szigetek. De oda még ki kell jutni, ezért nagyon komolyan kell vegyük az Európa-bajnokságot, ahonnan az első négy kijut majd a 2024-es vébére” – mondta Wenczel.

A sportjogász kiemelte, hogy hamarosan felveszi a kapcsolatot a magyar labdarúgó-bajnokságban szereplő székely származású játékosokkal, mint Tamás Nándor, Pászka Lóránd és Corbu Marius, és mindent megtesz azért, hogy a torna idejére elkérje csapataiktól őket.

Wenczel Kristóf elmondta, valószínű, hogy nagy fiatalításon esik át a székely válogatott kerete Fotó: Facebook/Confederation of Independent Football Associations

„Az FK Csíkszereda elnökével, Szondy Zoltánnal korábban azt is tárgyaltuk, hogy a válogatottat az U19-es bajnokságban és kupában taroló együttesre építsük fel, így úgy néz ki, generációváltás előtt állunk. Jelenleg azon dolgozunk, hogy feltérképezzük, milyen és mennyire ütőképes csapattal tudunk majd részt venni az Eb-n. Sok konkrétumunk még nincs, de folyamatosan zajlanak az egyeztetések, és nagyot tudna szólni, ha a székely sztárok is el tudnának majd jönni” – folytatta Wenczel.

Az Eb sorsolását február végén tartják. A szervezők a 12 válogatottat négy kalapba sorolták, a székely válogatott a harmadikba került Sápmival és Szardíniával. Négy háromcsapatos csoport lesz, ahonnan az első kettő továbbjut a negyeddöntőbe.

A 2023-as Eb kalapbeosztása
A kalap: Észak-Ciprus, Dél-Oszétia, Kárpátalja
B kalap: Abházia, Padánia, Kernow
C kalap: Székelyföld, Sápmi, Szardínia
D kalap: Szicília, Raetia, Két Szicília Királysága

A CONIFA éves közgyűlését január végén tartják az Egyesült Államokban, amin a székely válogatott vezetősége különböző okok miatt nem tud részt venni, csak online. „Ennek annyira nem örülök, de ez legyen a legnagyobb bajunk. Jó eséllyel még három évre ismét újraválasztanak alelnöknek a CONIFÁ-ban, ami a székely válogatott szemszögéből a továbbiakban is fontos lenne” – tette hozzá.

A további tervekről Wenczel elmondta, hogy szeretnének egy gálamérkőzést szervezni, amin méltóképpen elbúcsúztatnák a székely válogatottól visszavonult játékosokat.

Az ellenfél is megvan: a Fradi öregfiúk csapata.

„Már egyeztettünk a Ferencvárossal, nyitottak a megkeresésünkre. Valamikor a nyáron szerveznénk meg, a legjobb időpont a Tusványos lenne, a helyszín pedig Sepsiszentgyörgy vagy Csíkszereda. A női válogatott kiépítése kissé lelassult, de ezt a projektet is szeretnénk tovább vinni, idén mindenképp akarjuk, hogy pályára lépjenek a székely lányok is” – zárta a beszélgetést Wenczel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.