Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Székely edzővel jutott ki a világbajnokságra a román minifoci-válogatott

Horváth Bálint Ottó 2023. április 05., 10:00 utolsó módosítás: 2023. április 05., 10:19

Megnyerte a második értékcsoportot a múlt hétvégén Kisinyovban rendezett Európa Kupán, ahol összesítésben a második helyen végzett a román minifoci-válogatott. A székelykeresztúri Klein László által irányított csapat kiharcolta a világbajnoki részvételt.

Székely edzővel jutott ki a világbajnokságra a román minifoci-válogatott
Galérianézet
Négy győzelem és két döntetlen volt a román csapat mérlege, csak a szétlövéseknél maradtak alul Fotó: Facebook/Socca Romania

A moldovai fővárosban a Socca Eurocup elnevezésű megmérettetésen két értékcsoportban zajlottak a küzdelmek. Az elsőben szereplő hat együttes már eleve bebiztosította helyét a kispályás labdarúgó-világbajnokságon, míg a második értékcsoportban érdekelt hét válogatott, köztük Románia a három még kiadó helyért küzdött. Utóbbiban egy négyes és egy hármas csoportot alakítottak ki, az elő két-két helyezett jutott tovább az elődöntőbe.

A román csapat két győzelemmel és egy döntetlennel zárta a csoportkört, a spanyolokat 3–0-ra, a luxemburgiakat 15–0-ra győzték le, az albánokkal pedig 2–2-re végeztek. Magabiztosan jutottak be legjobb négy közé, ahol

folytatták a menetelésüket, az elődöntőben 2–0-ra nyertek Ciprus ellen, a döntőben pedig 3–1-re múlták felül Georgiát, ezzel megnyerték a második értékcsoportot, és biztossá vált, hogy kijutottak a világbajnokságra.

Eléggé fiatal csapattal vettek részt a tornán, megpróbáltak olyan játékosokat beépíteni, akik a válogatott látókörében voltak, de eddig még nem kerültek be a keretbe Fotó: Facebook/Socca Romania

A torna nagydöntőjében a két értékcsoport győztese csapott össze egymással, Románia ellenfele Kazahsztán volt, amely a tavalyi magyarországi Socca világbajnokságon ezüstérmet szerzett, a finélában 3–0-ra kapott ki a braziloktól. A fordulatos összecsapáson 3–3 volt a végeredmény, majd a jégkoronghoz hasonlóan szétlövések következtek – a játékosok a félpályáról indulva vezették rá a kapura a labdát –, amelyben a román válogatott 2–1-re alulmaradt, így összesítésben a második helyen végzett.

Eredményes játékkal rukkoltak elő a romániai játékosok Fotó: Facebook/Socca Romania

Romániát a székelykeresztúri Klein László szövetségi edző irányította, aki megkeresésünkre ismertette, hogy jelenleg a minifutballban két szövetség létezik a világon, a WMF és a Socca. Eleinte csak a WMF volt, de miután a vezetőség szintjén nézeteltérések akadtak, néhány tagország kivált és megalapították a Soccát. Ebben Románia még újoncnak számít, így selejtezőtornán kellett részt vegyen a júniusi németországi rendezésű világbajnokságra való kijutásért.

A kisinyovi torna Európa Kupa néven szerepelt ugyan, de mivel a Soccában még nem tartanak Európa-bajnokságot, így nagyjából megfelelt a kontinenstornának.

Klein Lészló: a célkitűzésünk az volt, hogy kivívjuk a részvételt a világbajnokságra, amit sikerült is megvalósítani Fotó: Facebook/Socca Romania

A Futsal Klub Székelyudvarhely és a Marosvásárhelyi City`us teremlabdarúgóklubok színeiben korábban többszörös bajnok kiváló kapus közölte, a célkitűzésük az volt, hogy kivívják a részvételt a világbajnokságra, amit sikerült is megvalósítani.

„Eléggé fiatal csapattal vettünk részt a tornán, próbáltunk olyan játékosokat beépíteni, akik a válogatott látókörében voltak, de eddig még nem kerültek be a keretbe.

Ez a torna remek lehetőség és ugródeszka volt számukra a bizonyításra, hogy a jövőben stabil kerettagokká váljanak, és a másik szövetség tornáin szereplő válogatottnál is meghatározó szerepet töltsenek be”

– fogalmazott a szakvezető. Klein László kiemelte, próbálják a két válogatottat egy szinten tartani, és minél ütőképesebb együtteseket kialakítani.

A román minifutball-válogatott a legsikeresebb együttes az Európa-bajnokságok történetében, 2010 és 2015 között sorozatban hat alkalommal hódította el a kontinensbajnoki címet, két alkalommal pedig ezüstérmes (2018, 2022) volt, míg a világbajnokságokon két bronzérmet (2015, 2019) szerzett.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.