Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Sporttörténeti időutazás: 120 éve alakult a csíki futball

Dobos László 2024. június 30., 20:23

Megalakulásának 120. évfordulóját ünnepeli idén a csíkszeredai labdarúgás. Ennek kapcsán vasárnap, június 30-án, az első mérkőzés évfordulóján sporttörténeti beszélgetés zajlott a Petőfi Kávéház teraszán.

Sporttörténeti időutazás: 120 éve alakult a csíki futball
Galérianézet
A Bányász csapata 1960-ban. Álló sor, balról jobbra: Varga Dezső, Ladó Dénes, Offner János bányaigazgató, Deáky Tibor, Gecző Tibor, Ferencz János, Barti Mihály, Jónás Béla és Rusz Pál edző. Guggolnak: Mihai Creţu, Darvas András, Mózes Pál és Ion Vlad Fotó: Dobos László gyűjteménye

Az FK Csíkszereda által szervezett vasárnap délutáni eseményen Daczó Katalin helytörténésszel és Ráduly Róbert Kálmánnal, a csíki labdarúgás kutatójával Farkas Endre, az FK sajtóosztályának vezetője beszélgetett.

Ráduly Róbert Kálmán kutatásai szerint 120 évvel ezelőtt, 1904. június 30-án játszották le az első futballmérkőzést Csíkszeredában, a vonatállomással szembeni pályán. A sötétek és a fehérek közötti összecsapás 1–1-es döntetlennel zárult. „Az első csíki futballmeccs nagyon jól dokumentálva van, sokkal jobban mint a szintén Csíkszeredában lejátszott jégkorongmérkőzés, amelyet 1931. januárjában rendeztek.

Ezt nem tudja elvenni tőlünk senki, azt, hogy 1904-ben futballmeccs volt Csíkszeredában.

A többi székelyföldi városban – Marosvásárhely kivételével – jóval később kezdett pattogni a labda, és ez egy csoda” – mondotta Ráduly.

Balról jobbra: Daczó Katalin, Farkas Endre és Ráduly Róbert Kálmán Fotó: Dobos László

Daczó Katalintól megtudtuk, hogy 120 évvel ezelőtt, a kezdeti futball együttesének zömét jogászok, jogot végző diákok, illetve a helyi gimnázium tanulói adták, a megalakulás heteiben fontos szerepet játszott Gara Ákos, az egésznek pedig Kőszeghy László mérnök volt a katalizátora. Daczó Katalin egy összeállítással is készült a találkozóra, felkutatta, hogy az első csíki futballmérkőzésen pályára lépők közül kinek hogyan alakult a későbbi, főleg a trianoni békediktátum utáni élete.

A 120 éves csíki futballtörténelem kapcsán Ráduly Róbert Kálmán azt nyilatkozta, hogy egyes időszakokról kevés forrás áll a rendelkezésére, a legkevesebb az 1944 és 1968 közötti évekről.

Megtudtuk, hogy a csíki futball 120 éves története során többnyire a harmadosztály és a megyei bajnokság (4. Liga) között ingázott.

Először a kicsi magyar világban, az 1940–1944 közötti időszakban szerepelt egy szezont a magyar NB II-ben, majd 2019-től a román másodosztályú bajnokság mezőnyének a tagja.

A csíkszeredai Petőfi Kávéház teraszán megtartott sporttörténeti időutazást megtisztelte jelenlétével Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke és Cseke Szilárd, a klub sportigazgatója.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.