Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Rajtra készen az ificsapatok, kezdődik a korosztályos fociliga

Horváth Bálint Ottó , Dobos László 2022. augusztus 18., 11:51

Három korosztályban hétvégén elkezdődnek a romániai ifjúsági labdarúgóligák, melyeken ugyanabba a csoportba sorolták a székelyföldi együtteseket. Hargita és Kovászna megye három-három csapattal lesz érdekelt, Maros megyének pedig egy gárdája vesz részt az Elit Ligában.

Rajtra készen az ificsapatok, kezdődik a korosztályos fociliga
Nekivágnak a pontgyűjtésnek a fiatalok Fotó: Pinti Attila

Az új idénytől az eddigi labdarúgó U19-es Elit Ligát felváltja az Ifjúsági Liga, amelyben a székelyföldi csapatok közül az FK Csíkszereda és a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK lesz érdekelt. Az Ifjúsági Ligát a 2005. január 1. után született játékosok számára írták ki, de az együttesekben három U21-es (2000. január 1. után született) labdarúgó is szerepelhet. A bajnokság alapszakasszal kezdődik, amelyet rájátszás követ.

A ligában részt vevő 24 alakulatot földrajzi szempontok alapján osztották két csoportra, a nyugatiban Temes, Kolozs, Dolj, Arad, Argeș, Brassó, Kovászna és Hargita megye képviselői szerepelnek, ebbe a csoportba kapott besorolást az FK és a Sepsi OSK is. Az Ifjúsági Ligával párhuzamosan zajlanak az U17-es Elit Liga küzdelmei, ahol az Ifjúsági Ligával azonos a csoportok összetétele. A mérkőzéseket vasárnaponként 12, illetve 14 órától rendezik.

Összesen 48 együttes kapott indulási jogot az U16-os korosztálynak kiírt Elit Ligában, ahol négy 12 csapatos csoportot alakítottak ki. A székelyföldi gárdák az 1. csoportba kerültek, Brassó, Prahova, Iași, Bákó, Buzău, Botoșani és Suceava megyei együttesek társaságába. A lebonyolítás hasonló a nagyokéhoz, a 11 mérkőzéses alapszakasz után két minőségi csoportra oszlik a mezőny, és elkezdődik a rájátszás. A fordulókat szombatonként rendezik.

Dusinszki Zoltán, a Székelyföld Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy az Ifjúsági Liga átalakuláson esett át, kihívás az FK Csíkszereda számára, hogyan oldja meg az idősebb játékosok használatát úgy, hogy az mindenki számára hasznos legyen.

Az U17-es gárdánkat egy jól kialakult, összeszokott csoport alkotja, az U16-os csapatunk pedig most nyáron állt össze. Mindhárom korosztályban a felsőházi rájátszásba jutás a cél.

Az Ifjúsági Ligában induló csapatunk vezetőedzője Ubrankovics Zoltán, az U17-eseké Benkó Tihamér, az U16-osoké pedig Szakál Csaba. Ubrankovics és Szakál a nyáron Magyarországról érkezett hozzánk” – mondta Dusinszki.

Fotó: Pinti Attila

Valentin Suciu, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK Labdarúgó Akadémiájának szakmai igazgatója nehéz, kemény bajnokságra számít. A Kovászna megyei együttesnél az a cél, hogy minél több minőségi játékost neveljenek ki. A Sepsi OSK három ificsapatát Lucian Nicolau, Andrási Sándor és Marin Todoran edzők készítik fel.

A Marosvásárhelyi SE az U16-os korosztállyal az Elit Ligában vesz részt, a klub U15-ös, U17-es és U19-es együttesei pedig az ifibajnokságok másodosztályának számító országos bajnokságokban szerepelnek. Fehér Csaba, a klub koordinátor edzője közölte, céljuk, hogy minden utánpótláscsapattal bejussanak a felsőházi rájátszásba. „Abból kiindulva, hogy minden korosztályban legalább egy évvel fiatalabb játékosokból álló csapatot állítunk ki, nem lesz egyszerű elérnünk a felsőházat. Olyan utánpótlás-nevelő klubok ellen játszunk, amelyek jó pár éve ezen a szinten érdekeltek, mi pedig ezen a téren még újoncnak számítunk, de évről évre igyekszünk felfejlődni a nagy klubok szintjére” – nyilatkozta Fehér Csaba.

A hétvégi program

Ifjúsági Liga és U17, nyugati csoport (vasárnap 12, illetve 14 órától): FK Csíkszereda–Temesvári Poli, Craiovai U–Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, Temesvári Ripensia–Kolozsvári U, Aradi UT–Kolozsvári Viitorul, Temesvári LPS Banatul–FC Argeș Pitești és Kolozsvári CFR–Brassói Kids Tâmpa.

U16-os Elit Liga, 1. csoport (szombat, 12 óra): Marosvásárhelyi SE–Brassói Kids Tâmpa, Petrosport Ploiești–FK Csíkszereda, LPS Suceava–Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, LPS Iași–Jászvásári Poli, Petrolul Ploiești–Bákói FC és LPS Buzău–FC Botoșani.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.