Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Eb Nizzában, vébé Csíkszeredában – amennyiben a vírushelyzet megengedi

Zátyi Tibor 2021. január 28., 17:34

Ha minden a legoptimistább tervek szerint alakul, akkor a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (CONIFA) két eseményt szervezne idén: a férfiak Európa-bajnokságát Nizzában és a nők első világbajnokságát Csíkszeredában. Wenczel Kristóf CONIFA-alelnökkel beszélgettünk a lehetőségekről.

Eb Nizzában, vébé Csíkszeredában – amennyiben a vírushelyzet megengedi
Székelyföld női labdarúgó-válogatottja 2016 nyara óta létezik, első mérkőzését a magyar felnőtt nemzeti csapat ellen játszotta Székelyudvarhelyen. Archív Fotó: Lukácsi Lehel

„A férfiaknál és a nőknél is ugyanaz a helyzet, amíg komolyabb anyagi elköteleződéssel nem jár a dolog, addig úgy szervezzük a tornákat, hogy nincs vírus” – kezdte Wenczel Kristóf. A Székelyföld Labdarúgó Egyesület elnöke hozzátette, a férfi Eb-re és a női vébére sincs akkora anyagi kapacitása a CONIFA-nak, hogy a FIFA- vagy UEFA-tornákhoz hasonlóan rendszeresen teszteljen, esetleges fertőződésekkor pedig karanténba zárja a csapatokat.

„Az anyagiak eléggé beszűkítik az esélyeket, de hátha a nyárig eljutunk odáig az oltásokkal és a járvánnyal, hogy meg tudjuk rendezni a tornákat. Tisztában vagyunk a jelenlegi helyzettel, igyekszünk bármire felkészülni, arra is, hogy végül idén nem tudjuk megrendezni a bajnokságokat” – folytatta.

Az FK Csíkszereda és a Székelyföld Labdarúgó Egyesület tavaly augusztusban nyújtotta be a CONIFA-nak az első női labdarúgó-világbajnokság rendezésére vonatkozó közös szándéknyilatkozatát.

Ezt végül a szervezet elfogadta, így a tervek szerint június 23–30. között Csíkszeredában rendezik meg a hölgyek első CONIFA-világeseményét.

Hatcsapatos lesz a torna, a házigazda Székelyföld mellett Chameria (görögországi albánok), Sápmi (Lappföld), Észak-Ciprus, Cascadia (Észak-Amerika) és Cornwall (Anglia) jelezte részvételi szándékát. Klasszikus lebonyolítású lesz a vébé, két háromfős csoportot követően az első kettő bejut az elődöntőbe, majd következnek a helyosztók (az 1., a 3. és az 5. helyért).

A székely női labdarúgó-válogatottnak van már előzménye, hiszen 2016-ban Székelyudvarhelyen játszott felkészülési mérkőzést a magyar válogatottal. Azóta sokat fejlődött a térségben a női foci, Csíkszeredának is lett csapata, így a két város együttese fogja adni a székely válogatott magját.

„Március 10-én döntünk arról, hogy megtartható-e vagy sem a torna. Addig mindenképp ki kell derülnie, hogy a nyáron biztonságos keretek között összehozható-e a női vébé és a férfi Eb. Valószínű, hogy addigra a sportolókat beoltják, és talán eljutunk addigra, hogy annyira védettek lesznek, hogy megrendezhetjük a bajnokságokat. A rendszeres teszteléseket nem tudnánk megoldani, mivel annak hatalmas anyagi és szervezési vonzata van, óriási feladat lenne” – nyilatkozta Wenczel.

A férfiaknál tavaly Észak-Macedóniában kellett volna megrendezni a világbajnokságot, ám a koronavírus-járvány miatt törölték. „Az elmaradt vébé miatt teljesen felborult a kvalifikációs rendszer, a nizzai Európa-bajnokság mezőnye rendhagyóan lett kialakítva, könnyen elképzelhető, hogy változni fog. A CONIFA-nál elkötelezettek, hogy ha zárt kapuk mögött kell, akkor is megrendezik a tornákat, hiszen fontosabb, hogy legyen esemény, mint az, hogy lehetnek-e nézők vagy sem a lelátókon” – zárta a beszélgetést Wenczel.

Az Európa-bajnokságot a tervek szerint június 9–19. között rendezik meg Nizzában.

Az Eb mezőnye:

Nizza, Dél-Oszétia, Padánia, Abházia, Lappföld, Nyugat-Örményország, Észak-Ciprus, Arcah Köztársaság, Székelyföld, Chameria, Szardínia, Cornwall.

A két torna sorsolása vasárnap délben lesz.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.