Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Nagy hangsúlyt fektet az utánpótlásképzésre – a székelyek is kiálltak Burleanu mellett

Székely Sport 2022. április 15., 09:42

Nem volt kihívója, mindenki megszavazta, hogy a soron következő négy évben is Răzvan Burleanu maradjon a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke. A héten tartott közgyűlésen a székelyföldi klubok, egyesületek vezetői is rész vettek, és voksukkal megerősítették, egyetértenek azzal, hogy továbbra is ő vezesse a román focit. Kíváncsiak voltunk, mivel elégedettek, miért is tartják fontosnak Burleanu újabb mandátumát.

Nagy hangsúlyt fektet az utánpótlásképzésre – a székelyek is kiálltak Burleanu mellett
Harmadik mandátumát kezdheti meg Răzvan Burleanu a szakszövetség elnökeként Fotó: Cristian Nistor/Agerpres

A Kovászna Megyei Labdarúgó-egyesület elnöke, Oláh József megkeresésünkre kifejtette, nem csupán most, hanem az elmúlt két alkalommal is Burleanura tette le a voksát. „Amikor legelőször meglátogatott bennünket, akkor azt gondoltam, hogy nagyon fiatal és nem lesz képes megfelelően ellátni a feladatait. A megérzésemre rácáfolt. Csak pozitív véleményt tudok róla formálni, véleményem szerint nagyon sokat köszönhet neki a román labdarúgás. Fiatalokból álló csapatot épített maga köré, ez csak jó hatással volt a fejlesztésekre.”

A háromszéki sportvezető szerint nagy hangsúlyt fektetnek az ifjúsági focira, minden szinten komoly, erős bajnokságot alakítottak ki.

„Szakemberképzéseket indítottak el több korosztály számára is, korábban csak a felnőttek mellett lévőknek volt lehetőségük ezeken részt venni. Az emberek türelmetlenek és kritizálják, viszont reálisan nézve tényleg több évnek kell eltelnie ahhoz, hogy teljes mértékben beérjen a munkája. Egy közvetlen, kedves emberről van szó, aki mindenhol megjelenik a csapatával, ahová meghívást kapnak. Összességében pozitív a román futball jövőképe az ő mandátuma alatt” – összegezte Oláh József.

Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke a Székelyhonnak elmondta, hogy korábban is a jelenlegi elnököt támogatták, és ha most lett volna ellenfele, akkor is Burleanura voksoltak volna. „A szakszövetségi elnök és a Székelyföld Labdarúgó Akadémia nagyjából egyszerre kezdte meg tevékenységét. Akkor ő szóba állt velünk, meglepetésünkre meghallgatta javaslatainkat az addig csak nyomokban létező utánpótlásnevelésről, és belátta, hogy ez az egyetlen járható út. Az ő elnöksége alatt először kaptak pénzt a klubok az utánpótlásnevelésre” – vázolta fel a Hargita megyei klubvezető. Hozzátette,

a pozitívumai közé tartozik, hogy Magyarország felé is nyitott, teljesen más karakter, mint elődje, Mircea Sandu, akihez egyszerűen nem lehetett közel férkőzni.

„A román labdarúgásnak van hova fejlődnie, hiszen a tévés jogdíjakat rendkívül igazságtalanul osztják el, továbbá nincs benne állami pénz, ami egyedülálló Közép-Európában. Romániában a sport monokultúra, csak fociról beszélnek, hibásnak tartom, hogy a szövetség tevékenységét a válogatott eredményei szerint ítélik meg, értékelik, ez egy rossz optika” – foglalta össze Szondy.

A román felnőtt teremlabdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Kacsó Endre szerint mindenki elégedett Răzvan Burleanu tevékenységével, és az a tény, hogy nem volt kihívója a választáson, azt bizonyítja, hogy továbbra is ő a megfelelő személy a szövetség irányítására. Kiemelte, több jó döntést hozott az elmúlt időszakban, az egyik az volt, hogy sok fiatal csapatot támogatott.

A sikeréhez hozzátartozik, hogy nemrég az ifjúsági, U19-es korosztályú labdarúgó- és teremlabdarúgó-válogatott is kijutott az Európa-bajnokságra”

– mutatott rá.

Hozzátette, a szervezés terén is eredményes volt, hiszen miután Románia a 2020-as felnőtt labdarúgó Európa-bajnokság társrendezője volt, 2023-ban – Georgiával közösen – otthont ad az ifjúsági, U21-es kontinenstornának is. Meglátása szerint a jövőben fejlődhet a labdarúgás és a teremlabdarúgás az országban, ezt azzal lehetne elérni, ha felnőtt szinten is sikerülne az Európa-bajnoki kvalifikáció.

Kacsó Endre reméli, hogy a szövetség első embere a továbbiakban is minden körülményt megteremt annak érdekében, hogy a válogatottal sikeresek legyenek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.