Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Minden marad a régiben, elfogadták a 2. és a 3. Liga versenykiírását

Józsa Csongor 2022. június 30., 17:00

Ülésezett a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) végrehajtó bizottsága, a gyűlésen a legfőbb napirendi pontok a 2. Liga és a 3. Liga versenykiírása voltak. Bár, sok másodosztályos klub jelezte, több mérkőzést szeretnének az új idényben, ugyanaz maradt a lebonyolítás. A harmadosztályból való feljutásért a csapatok újra összecsapások tömkelegét kell megnyerniük.

Minden marad a régiben, elfogadták a 2. és a 3. Liga versenykiírását
Nem hallgattak a csapatokra, jónak találták a versenykiírást a szakszövetségnél Fotó: Beliczay László

A szakszövetség végrehajtó bizottsága szerdán délután ülésezett, és fontos döntések születtek. A 2. Liga és a 3. Liga jelenlegi lebonyolítását a pandémia időszakára szabták. A sportvezetők szerint nem volt szükséges ezen módosítani. Főképp a másodosztályos klubok képviselői próbálták meggyőzni a FRF-t, hogy ha az alapszakaszon nem is, de a rájátszás alsóházának kiírásán változtassanak. Az ide kerülő gárdák összesen 25 találkozót játszottak az elmúlt idényben – így az FK Csíkszereda is, míg azon két csapat, amelyik a felsőházban még selejtezőmeccsen játszott (Kolozsvári U és Concordia Chiajna) néggyel több, 29 találkozón lépett pályára.

Ugyanaz lesz a 2. Liga versenykiírása a 2022–2023-as évadban, mint tavaly – ez lett a döntés.

A húsz klub az alapszakaszban egyszer játszik minden ellenfelével. Az első hat helyezett a felsőházban megmérkőzik egymással, oda-visszavágót játszik. Az első kettő egyenes ágon feljut, a harmadik és a negyedik még selejtezőn csap össze. Az alapszakaszban a 7-20. pozícióban zárók két csoportra osztva az alsóházban folytatják, itt is még egyszer találkoznak egymással.

Ami a 3. Ligát illeti, itt sem hallgatták meg a csapatok óhaját – akik inkább kevesebb csoportot, több résztvevővel szerettek volna –, maradt az, ami volt az idén.

Az augusztus végén rajtoló új szezonban is három szakaszt különböztetünk meg. Az elsőben a száz résztvevőt tíz csoportba sorolják, az alapszakaszban mindenki három ízben találkozik csoportbeli ellenlábasával. A második kör a rájátszás, itt már felsőházban és alsóházban folytatódnak a küzdelmek. Előbbiben négy, utóbbiban hat gárda játszik. A harmadik szakaszban csak a felsőház első kettője marad talpon, kieséses rendszerben jutnak el a feljutási döntőkig. Vagyis, egy olyan alakulat, aki odaér a fináléig – mint az elmúlt szezonban a Székelyudvarhelyi FC is – nem kevesebb, mint harmincegy párharcon kell jól teljesítsen. Összesen öt klub kap indulást a 2. Ligába, míg a 4. Ligába huszonegy gárda esik ki – az alsóházak utolsó két helyezettje.

Ekkor kezdődnek a bajnokságok

1. Liga: július 16.
2. Liga: augusztus 6.
3. Liga: augusztus 27.
Ifjúsági Liga: augusztus 20.
Elit Liga U16 és U17: augusztus 20.
Női 1. Liga és 2. Liga: augusztus 28. 
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.