Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Már egy osztályozós párharc is magyarkérdéssé vált

Zátyi Tibor 2024. június 27., 13:50 utolsó módosítás: 2024. június 27., 13:51

Nem csitulnak a kedélyek a Gyergyószentmiklósi VSK–Resinári Păltiniș labdarúgó 3. Ligába szóló osztályozós párharcot követően. A resináriak és a Prosport is az FK Csíkszereda vezetőségének beleszólásával magyarázza a Szeben megyeiek fiaskóját.

Már egy osztályozós párharc is magyarkérdéssé vált
Galérianézet
Hosszú kihagyás után ismét van 3. ligás csapata Gyergyószentmiklósnak Fotó: Leopold Tamás

A 3. Ligába szóló osztályozón Hargita és Szeben megye bajnokai találkoztak, Resináron 1–1-es döntetlen született, míg vasárnap Gyergyószentmiklóson a hősiesen küzdő, emberhátrányba került házigazda a hosszabbítás hetedik percében megszerezte a harmadosztályt jelentő találatot.

Természetesen a Szeben megyeiekben ez keserű szájízt hagyott, és három nappal a visszavágót követően a klub hivatalos Facebook-oldalán megjelent Resinár vezetőedzőjének, a gyergyói meccsen folyamatos reklamálás miatt már a 16. percben kiállított Dragoș Năstase hosszú nyilatkozata, amelyben elmagyarázza, hogy miért is bukta el csapata az osztályozót.

Ebből idézünk.

„Eugen Pârvulescu (az FK Csíkszereda csapatmenedzsere – szerk. megj.) három héttel az osztályozó előtt kétszer is felhívott, és figyelmeztetett, hogy nem fogunk feljutni, mert az ellenfélnek (a Gyergyószentmiklósi VSK-nak szerk. megj.) több pénze és befolyása van, és nekünk, egy kiscsapatnak nem lesz esélyünk a feljutásra.
Megismételtem neki, hogy mi fel akarunk jutni, és onnantól elkezdődött a »dzsihád«” – áll a bejegyzésben.

Resinár vezetőedzője kiemelte, hogy bár az első meccsen, amit közel két hete rendeztek,

a bíráskodás elfogadható volt, de sok helyzetben hagyott kívánnivalót maga után.

Az első mérkőzést a nagybányai Kemenes Norbert vezette Fotó: Facebook/Acs Păltiniș Rașinari

„Minden abban csúcsosodott ki, hogy magyar nemzetiségű volt a játékvezető (a nagybányai Kemenes Norbert vezette – szerk. megj.), és az egyik fázisban, amikor piros lapot kellett volna felmutatnia egy gyergyóinak, magyarul azt mondta neki, hogy »takarodj innen, piros lapot kellett volna adnom«, a bíró viszont nem tudta, hogy egyik játékosunk tud magyarul” – folytatta gondolatait, majd áttért a visszavágóra.

Ezen „rosszabbul alakultak a dolgok számunkra. Kezdve a 16. percben történt kiállításommal, amikor egy durva szabálytalanság történt, Vintilăt egy hazai arcon könyökölte.

A játékvezető nem ítélt semmit és hagyta, hogy folytatódjon a játék, ekkor azt mondtam a partjelzőnek, hogy »ezt nem teheted, Pârvulescunál, Csíkszeredában aludtál, feljelentelek Danánál (utalás a DNA-ra)«, ő a sisakján keresztül szólt a játékvezetőnek, hogy »adj neki pirosat, adj neki pirosat!«, és abban a pillanatban el lettem küldve a kispadtól

– magyarázza Dragoș Năstase kiállításának okát.

A vezetőedző szerint ezután kezdődött a „legnagyobb lopás”. „Nem megítélt szabálytalanságok, nem megítélt büntetők, ok nélkül megszakított akciók, mindez egy olyan tizenegyesben csúcsosodott ki, amiről azt hittem, hogy egy másik, egy tragikomikus filmből származik. Minden, amit ez a játékvezetői brigád csinált, 100 százalékban ellenünk volt” – bosszankodott.

Năstase nyilatkozatát azzal zárja, hogy „a mérkőzés végén az első ember, aki lejött a pályára, a játéktérre, anélkül, hogy erre joga lett volna, az a csíkszeredai csapat tulajdonosa volt, aki mindenkinek gratulált, még a játékvezetői brigádnak és a megfigyelő úrnak is. Eugen Pârvulescu is nevetgélt és nagyon boldog volt a lelátón, valószínűleg a bravúr miatt, amit sikerült véghezvinnie” – áll a közleményben, amit a Prosport is feldolgozott.

Még viccnek is rossz

A resináriak közleménye kapcsán a Székely Sport felkereste Szondy Zoltánt, az FK Csíkszereda elnökét.

„Mi természetesen azt szerettük volna, hogy Gyergyószentmiklós jusson fel a harmadosztályba. A gyergyói klub a Székelyföld Labdarúgó Akadémia egyik partnerszervezete, így minden sikernek közösen örvendünk. A VSK kezdőjében, ha jól számoltam, kilenc korábbi játékosunk volt, közülük négyen jelen pillanatban az FK Csíkszeredánál dolgoznak edzőként vagy erőnléti trénerként. Részemről az lett volna a durva udvariatlanság, hogy ha nem megyek el a meccsre.

És azzal támadjanak engem, vagy a klub menedzserét, akinek amúgyis kötelessége, fizetést kap azért, hogy az alközpontjainkat, játékosokat kövessen, hogy elmentünk egy meccsre Gyergyószentmiklóson, az egy vicc

– nyilatkozta a Székely Sportnak Szondy Zoltán.

Az FK Csíkszereda elnöke külön kitért Dragoș Năstase nyilatkozatának azon részére, amikor azt sérelmezte, hogy a játékvezetők Csíkszeredában aludtak. „Egy ekkora baromságot, hogy hol aludtak a játékvezetők... A bírók, akik egy-két meccsünket vezették, de személyesen nem ismerem őket,

ha felhívtak volna, hogy Csíkszeredában akarnak aludni, és van-e hely az akadémiánkon, mivel nyári szünet van, én bele is egyeztem volna, amennyiben kifizetik a szállásért járó pár lejt. Nem tudjuk, hol aludtak, ez nagyon szánalmas vád

– folytatta.

Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke Fotó: Pinti Attila

Arról, hogy a Szeben megyeiek azt is nehezményezték, hogy a lefújást követően bement a pályára, Szondy elmondta, hogy „ez a világ legnormálisabb dolga. A mérkőzés megfigyelőjét, Gâdea urat nagyon jól ismerem, bementem, kezet fogtam vele, majd odamentem a gyergyói csapathoz, a barátaimhoz, korábbi játékosaimhoz, hogy gratuláljak nekik. Hogy ezért is magyarázkodjak, vicc kategória” – hangsúlyozta.

A klubvezető szerint szánalmas az is, hogy szinte két héttel az első meccset követően veszik elő az odavágó játékvezetőjét, és derítik ki róla, hogy magyar.

„Amikor véget ért az odavágó, senkinek semmi baja nem volt a bíráskodással. Most ébredtek csak fel. Ilyen alapon minden játékvezetőt megtámadhatnék, hogy román. Hagyjuk békén a bírók nemzetiségét!” – mondta Szondy, majd kielemezte, hogy miért is alakult ki ekkora cirkusz a resináriak részéről.

„A magyarázat rendkívül egyszerű: a Szeben megyei lelkes csapat

jó nagy marokkal kapott közpénzt a helyi polgármesteri hivataltól, hogy jussanak fel a harmadosztályba, a polgármestert pedig mindig nagy alázattal, tisztelettel emlegetik, mintha egy fáraó lenne. Az osztályozót pedig elbukták, és ahelyett, hogy vállalnák ezért a felelősséget, ők inkább minket támadnak

– hívta fel a figyelmet.

Kemény, küzdelmes csatát hozott a visszavágó Fotó: Leopold Tamás

A vasárnap délután rendezett visszavágóról Szondy elmondta, hogy a gyergyószentmiklósi nézőkkel együtt ő is megdöbbent a resináriak viselkedése miatt. „Az első perctől minden fázisnál ugrándozott a vendég kispad, provokálták a nézőket, rendfenntartókat, szidták a játékvezetőket. A 16. percben reklamálás miatt kiállítani egy vezetőedzőt, szerintem világcsúcs. Olyan hangnemben beszéltek a rendőrséggel, csendőrséggel, hogy egyszerűen nem lehet idézni.

Ők úgy jöttek ide, hogy már áldozatok. Ők nem azért pazaroltak el egy év közpénzt, mert nem elég jó futballisták, hanem mert a gyergyóiaknak mekkora befolyása és milyen sok pénze van.

A román futballban az év vicce az, hogy a gyergyói futball befolyásos és gazdag. Meg vagyok győződve, hogy a VSK jóval kevesebb pénzből gazdálkodott idén, mint Resinár” – emelte ki.

Szondy a legnagyobb poénnak nevezte, hogy „engem és a menedzserünket is belekevertek az egészbe. Ami viszont nem mókás, az az, amit ők elkövettek Gyergyószentmiklóson, törtek, zúztak, provokáltak, keresték a fizikai kontaktust a rendfenntartókkal. Ez jobb helyeken pár ember letartóztatásával járt volna” – hívta fel a figyelmet.

Gyergyói öröm a lefújást követően, irány a 3. Liga! Fotó: Leopold Tamás

Az FK Csíkszereda elnöke szerint nagyon szomorú és elgondolkodtató dolog, hogy a Prosport két megyei bajnok közti meccsből is képes magyar ügyet csinálni, amit amúgy az FK Csíkszeredánál nem először és utoljára tapasztaltak meg.

„Ez egy nagyon nehéz és durva meccs volt, amit szerintem a játékvezetők jól kezeltek. A reklamálók viszont azt elfelejtik, hogy a Gyergyószentmiklós egy adott pillanatban tíz emberrel maradt, miután egyik játékosukat második sárgával állítottak ki, továbbá az inkriminált tizenegyes, amit kaptak a hazaiak, az kimaradt. A Gyergyói VSK pedig hősiesen küzdve, tíz emberrel a meccs végén akciógólt szerezve nyerte meg a párharcot és jutott fel a harmadosztályba!” – zárta a beszélgetést Szondy.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.