Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Különböző célokkal vágnak neki a székelyföldi csapatok a 3. Ligának

Zátyi Tibor , Dobos László , Horváth Bálint Ottó 2022. augusztus 26., 11:38

Hétvégén elrajtolnak a küzdelmek a harmadosztályos labdarúgó-bajnokságban. Pénteken 18 órakor az 1-es csoportban az FK Csíkszereda farmcsapata hazai pályán fogadja a Ceahlăul Piatra Neamț együttesét, a 9-es szériában a frissen feljutott Marosvásárhelyi SE a Szászrégeni Avântul vendége lesz, míg az 5-ös csoportban a Székelyudvarhelyi FC szombaton idegenben, a CS Blejoi otthonában kezd.

Különböző célokkal vágnak neki a székelyföldi csapatok a 3. Ligának
Galérianézet
A Marosvásárhelyi SE és a Nyárádtői Unirea már túl van az idény első tétmeccsén, múlt héten a Román Kupa első fordulójában egymás ellen játszottak Fotó: Haáz Vince

Az 1. csoportban szereplő csíkszeredai farmcsapat céljairól Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke nyilatkozott lapunknak.

„A harmadik ligás csapatunk indításának gondolata akkor merült fel, amikor a román szövetség arról döntött, hogy az U19-es bajnokság helyett U18-as pontvadászat lesz. Ezzel mi abba a helyzetbe kerültünk, hogy az U19-es bajnokcsapatunk, amelynek a zöme 2004-es születésű gyerekekből áll, gyakorlatilag játék nélkül maradt volna, mert nem vihettük volna fel a másodosztályú csapathoz az összes gyereket.

Az a megoldás maradt, hogy ezt a csapatot, amely – hangsúlyozom – Romániát fogja képviselni az UEFA Youth League-ben, beírattuk a harmadosztályba. Velük indulunk a harmadosztályban, ezeket a gyerekeket akarjuk megerősíteni. Hozzájuk fog csatlakozni a harmadik ligás meccsekre néhány olyan játékos, akik például sérülésből most tértek vissza, s nem tudnak a másodosztályú csapatban játszani.

Természetesen fog itt játszani egy-két még fiatalabb tehetség is, de a csapat gerincét a Youth League-ben játszó gyerekek fogják alkotni” – nyilatkozta.

Fotó: Pinti Attila

Szondy szerint a szövetség részéről nagyon nemes gesztus volt az, hogy megértette írásban és szóban közölt kérésüket, nevezetesen hogy a Youth League-ben szereplő csapat kapjon játéklehetőséget.

„A szövetség ezt megértette, és a szabályzatában foglalt paragrafusok szerint, nem könnyen, de talált megoldást arra, hogy az FK Csíkszereda tartalékcsapata direkt a harmadosztályban vegyen részt, tehát ne kelljen egy szezont a megyei bajnokságban játszania. Aztán hogy minket az első csoportba sikerült beszuszakoljanak, azzal nekem semmi gondom nincs” – hangsúlyozta a klubelnök.

Szondy leszögezte, hogy ez a harmadosztályú farmcsapat egy tartalékcsapat, amelynek nem az a célja, hogy megnyerje a bajnokságot.

„Az, hogy az első csoportba raktak, nagyon helyes. Azoknak, akik ezt szóvá tették, eszükbe juttatom, hogy Csíkszereda harmadosztályú csapatai már többször szerepeltek a moldvai csoportban. Mivel ebben az úgymond erdélyi csoportban, ahonnan minket hiányolnak, több olyan klub is van, amely kötődik hozzánk és feljutási álmokat dédelget, talán jobb is, hogy a mi tartalékcsapatunk nem ott szerepel. Így elkerüljük majd az esetleges vádaskodásokat és kombinációkat” – zárta gondolatait a csíki klub vezetője.

Fotó: Pinti Attila

Új csapat Székelyudvarhelyen

Gyakorlatilag teljesen átalakult a Székelyudvarhelyi FC kerete, az előző szezon végén a másodosztályos osztályozó döntőjében alulmaradt együttesből mindössze heten maradtak az új szezonra.

„Egy teljesen új csapatot építettünk. Nagyon sok fiatal játékos érkezett, akiknek még sok tapasztalatra lesz szükségük. Mindezek ellenére az a célunk, hogy a következő hetekben még jobban összeszokjanak a fiúk, fordulóról fordulóra fejlődjenek. A felkészüléssel elégedett vagyok, jó mérkőzéseket játszottunk, támadásban és védekezésben is jól mutatott a csapat. De sok még a tennivaló, ahogy a nagypályás labdarúgásban lenni szokott. Úgy érzem, fel vagyunk készülve a szezonrajtra. Kiegyensúlyozott a csoportunk, ahol célunk bejutni a felsőházba, lesznek kemény ellenfelek, mint a hét végi házigazdánk, a CS Blejoi vagy a Brassói SR” – mondta el megkeresésünkre Gabriel Rădulescu, az SZFC nyáron kinevezett vezetőedzője.

Fotó: Pinti Attila

Az udvarhelyiek szezonrajtja nem lesz könnyű, hiszen a bajnokság első két fordulójában idegenben játszanak – szombaton 18 órától a CS Blejoi, majd egy hét múlva a Zernyesti Olimpic vendégei lesznek, a két bajnoki között pedig a Román Kupa második fordulójában játszanak, augusztus 31-én a Brassói SR Municipal otthonában.

A CS Blejoi elleni bajnokin Rădulescu három játékosára nem számíthat, Simó Csongor eltiltott, míg Marucza Csanád és Berkeczi Csongor sérüléssel bajlódik.

Szászrégenben kezd az újonc

A harmadosztályba idén feljutott Marosvásárhelyi SE megyei rangadón mutatkozik be a bajnokságban, a 9-es csoportban pénteken 18 órától a Szászrégeni Avântul vendégeként játszik. Sütő Szilárd, a marosvásárhelyi együttes edzője elmondta, ellenfelük nagy előnye, hogy régóta a 3. Ligában szerepel, megvan már a tapasztalata ezen a szinten. Nem könnyű videófelvételeket találni, de róluk tudtak szerezni egy mérkőzést, és sikerült kielemezni őket.

„Masszív csapat, amely próbál direkt játékot játszani, sok rutinos játékossal rendelkezik. Meg kell adnunk a tiszteletet, de a célunk az, hogy pozitív eredménnyel tudjuk elkezdeni a bajnokságot” – közölte a magyarországi szakvezető.

Fotó: Haáz Vince

A bajnoki mezőny kapcsán Sütő Szilárd úgy fogalmazott, tisztában vannak azzal, hogy az egyik legerősebb csoportba kerültek, olyan szervezett csapatok mellé, amelyeknek az a tervük, hogy feljussanak a 2. Ligába. Nagy részük nemcsak komoly harmadosztályú tapasztalattal rendelkezik, de a felsőházi rájátszásban is rutint szerzett.

„Nagy kihívás lesz számunkra, frissen feljutott csapatként egyértelmű, hogy stabil teljesítményt kell nyújtanunk ahhoz, hogy megfelelően képviseljük a várost. A klub több téren próbál fejleszteni, most már rendelkezünk fizioterapeutával, és van csapatorvosunk is. Ahhoz, hogy felvegyük a versenyt a mezőnnyel, nemcsak játékosokban kell fejlődni, hanem klubszinten is profibbá kell válnunk” – mutatott rá Sütő Szilárd.

Fotó: Haáz Vince

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a csapat reális célja a bajnokság folyamán, a szakember úgy válaszolt, az átigazolási időszak lezárultával tudják megmondani, hol végezhetnek, mert szeretnék a keretet mind mennyiségben, mind minőségben megerősíteni. Az elmúlt egy hétben új játékost nem igazoltak, de vannak, akik próbajátékon vesznek részt és tárgyalnak velük, és szeptember közepéig véglegesíthetik a keretet.

Huszonhét párharc a kupában

A Román Labdarúgó Szövetség elkészítette a Román Kupa második fordulójának párosításait, a mérkőzéseket augusztus 31-én rendezik. A Székelyudvarhelyi FC a Brassói SR Municipal, a Nyárádtői Unirea a Kolozsvári Viitorul vendége lesz, míg a Kézdivásárhelyi SE a CSM Focșani együttesét fogadja.

Labdarúgó 3. Liga, 2022–2023-as szezon, 1-es csoport, alapszakasz, 1. forduló

Labdarúgó 3. Liga, 2022–2023-as szezon, 5-ös csoport, alapszakasz, 1. forduló

Labdarúgó 3. Liga, 2022–2023-as szezon, 9-es csoport, alapszakasz, 1. forduló

0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.