Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Határozottnak és bátornak kell lenni a pályán, ez mindig kifizetődik – vallja Gera Zoltán

Sebestyén Ervin 2022. július 21., 17:14

Az idei Tusványoson részt vett Gera Zoltán is, aki labdarúgóként számos sikert elért, jelenleg az U21-es magyar válogatott szövetségi kapitánya. Karrierjéről és a magyar utánpótlás futballról beszélt.

Határozottnak és bátornak kell lenni a pályán, ez mindig kifizetődik – vallja Gera Zoltán
Galérianézet
Gera Zoltán csütörtökön délután tartott előadást Tusványoson Fotó: Beliczay László

„Tavaly már jártam Erdélyben, egészen fantasztikus érzés itt lenni, nagyon jó a fogadtatás. Vártam már, hogy részt tudjak venni Tusványoson, de eddig különböző okokból kifolyólag sosem jött össze” – kezdte beszédét Gera Zoltán.

Az egykori legendás labdarúgó ezt követően a karrierjét elevenítette fel, legnagyobb élményként az angol élvonalbeli összecsapásokat hozta fel, valamint a Ferencvárosban töltött időszakot. Úgy érzi ott becsülték meg a legjobban, illetve ott teljesedhetett ki a pályafutása.

„Nehezen indult a pályafutásom, 16 évesen kezdtem igazán futballozni, akkor ez kiútat jelentett a szakadékból.

A szüleim mindent megtettek, hogy jó életem legyen, viszont sokszor mentem a fejem után és mindig megtalált a baj. Fiatal koromban abbahagytam a sportolást, ott hagytam a sulit. Aztán kimentem egy összecsapásra, ahol ismét elkapott az az érzés, hogy sikeres futballista akarok lenni. Mindig arról álmodtam, hogy válogatott játékos legyek. Ez végül összejött, de sosem felejtettem el, hogy honnan indultam”

– emlékezett vissza Gera. 

Fotó: Beliczay László

Ezt követően kiemelte, hogy a Ferencváros egyébként is egy különleges klub, ez pedig a szurkolótábornak is köszönhető. Ha valaki nagyon jól játszik, vagy küzd és hajt, akkor tapsolják és biztatják. Azonban ha azt veszik észre, hogy csak lazsál és szórakozik, akkor rögtön kifütyülik és egyszerűen nem tud pályára lépni. Ez pedig ösztönzi a játékost.

„Amikor 2014-ben távoztam Angliából, a West Bromtól, akkor felajánlották, hogy hagyjam abba a labdarúgást és maradjak náluk edzőként.

Én viszont úgy éreztem, hogy sok dolgom van még otthon. Ez nagyon jó döntés volt, mivel ott voltam a 2016-os Európa-bajnokságon.

Edzőként szeretnék lépésről-lépésre haladni, egyelőre nem is tervezem azt, hogy visszamenjek Angliába. Több nagyszerű edzővel dolgoztam együtt, sokat tanultam tőlük, egyre jobbnak érzem magam, idővel szeretnék legalább annyira sikeres edző lenni, mint játékos” – folytatta.

Fotó: Beliczay László

Jelenleg az U21-es magyar labdarúgó-válogatott edzője, nemrégiben hosszabbított szerződést. „Célunk, hogy a magyar élvonalból, vagy másodosztályból olyan játékosokat emeljünk ki, akik később a felnőtt nemzeti gárda meghatározói alakjai lehetnek. 18-19 éves játékosokkal foglalkozunk, viszont rendkívül más felfogással érkeznek hozzánk. Van, aki tudja miért van itt, de van olyan is, aki nemrégiben hosszabbított a klubjával és akkor most egy kicsit többet gondol magáról” – emelte ki.

Gera hangsúlyozta, hogy minden versenysorozatnak úgy vágnak neki, hogy minél előkelőbb helyen végezzenek és az erősebb csapatoknak meglepetést okozzanak, nem a mezőny végén szeretnének kullogni. Volt már játékosa, aki felkerült a felnőttekhez, így úgy érzi, eredményes a munkája.

Gera szerint legfontosabb az, hogy a magyar labdarúgó-válogatott utánpótlása mindig rendben legyen, mert elindult egy pozitív dolog, amit a szurkolótábor és a magyar nemzet megérdemel, ezt pedig mindenképp folytatni kell és lendületben tartani.

„Nehézséget okoz, hogy mi alig pár napot töltünk el a játékosokkal. Nem tudunk tanácsokat adni az életükkel kapcsolatban, vagy nevelni őket, mi csak a játékukat látjuk és azzal kapcsolatban közöljük az észrevételeinket” – folytatta. Pozitív példaként felhozta azt is, hogy volt már rá példa, hogy egy játékos nem megfelelően viselkedett tavasszal a válogatott edzőtáborában, ősszel viszont teljesen új emberként tért vissza és sokkal fegyelmezettebb volt.

Fotó: Beliczay László

„Mindenképp jól kell teljesíteni, bátornak kell lenni a pályán és ez mindig kifizetődik. Amikor én voltam U21-es válogatott, technikailag korántsem voltam ennyire felkészült, azonban határozott voltam és sikeres lehettem.

Ezt a példát kövesse mindenki, bátornak kell lenni és küzdeni az álmokért”

– üzente az egykori labdarúgó.

„Most teljesen új csapatot kell építenünk, kíváncsi vagyok, hogy milyen játékosokat találunk. Nagyon fontos, hogy egy labdarúgónak legyen személyisége, illetve legyen motivált és határozott. Az előző korosztályból három-négy olyan játékos is van, aki a közeljövőben a felnőtt válogatottban is meghatározó játékos lehet” – emelte ki.

„Dárdai Pál érkezése a magyar válogatott élére teljesen megváltoztatta a mentalitást, vele jutottunk ki a 2016-os Európa-bajnokságra. Azóta elindult egy folyamat és megújulás a nemzeti csapatnál, ami azóta is tart Marco Rossi kezei alatt. Ez megfelelő motiváció lehet a fiatal gyerekeknek, most már álom lehet számukra, hogy magukra húzhassák a címeres mezt és ott lehessenek egy világeseményen” – zárta gondolatait Gera.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.