Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Erősödik a fociláz Erdélyben?

Sebestyén Ervin 2022. július 21., 13:17 utolsó módosítás: 2022. július 24., 10:59

Fokozható-e nagypályás labdarúgás térnyerése Erdélyben? – ezt a témakört járták körül az idei Tusványoson a székelyföldi és partiumi labdarúgóklubok képviselői csütörtökön délben. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a helyi játékosokból álló utánpótlás mindennek az alapja, ám a kimagasló eredményekhez már légiósokra is szükség van.

Erősödik a fociláz Erdélyben?
Galérianézet
A labdarúgóklubok képviselői (balról jobbra): Habinyák István, Jakab Zoltán, Szondy Zoltán, Csinta Samu moderátor, Diószegi László és Patrik Perosa Fotó: Beliczay László

„2009-ben született meg az ötlet, hogy létre kellene hozni egy akadémiát Csíkszeredában, ezzel is segítve az erdélyi labdarúgást. 2014-ben az U17-es csapat bajnokságot nyert, viszont már nem csak csíki játékosokkal, ez volt a két legnagyobb mérföldkő a klub életében. Szabály nálunk, hogy a keret nyolcvan százaléka magyar játékosokból kell álljon, ez az arány jelenleg 90 százalék. A különböző helyekről kapott közpénzt a helyi emberek, gyerekek javára próbáljuk fordítani. Sajnos a legtöbb bajnoki során labdarúgóink magyarellenes bánásmóddal találkoznak, viszont erősíti őket, hogy rendre ilyen intenzitású összecsapásokat vívnak” – mondta Szondy Zoltán.

Az FK Csíkszereda elnöke szeretné, hogy Erdélyben több olyan székelyföldi együttes legyen, amelyek ezt a filozófiáját képviselik.

A sajátjainkat kell szerepeltessük, még ha sokszor ez vereséghez is vezet. Hosszútávon mégis megéri, mert az igazán különleges érzés, amikor bemegyek az öltözőbe és magyarul beszélhetek”

– folytatta a csíkiak elnöke.

Fotó: Beliczay László
 

„Ez a focilázt nem lehet már fokozni. Ott a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, az FK Csíkszereda példája, a statisztikák szerint Romániában mégis Hargita és Kovászna megyében sportol a legkevesebb gyerek. Márpedig a fiatalok kellenek ahhoz, hogy ezt lehessen folytatni. Az OSK Román Kupát nyert, örültünk, de ez a fociláz nem ér annyit, hogy a gyerekeket motiválja arra, hogy elkezdjenek mozogni és focizni. Ennek a projektnek és láznak akkor van értelme, ha van megfelelő utánpótlás, az kell legyen a fő cél, hogy minél több gyereket betudjunk vonzani” – zárta gondolatait Szondy.

Patrik Perosa, az Európai Szabad Szövetség alelnöke szerint a megfelelő motivációhoz sikerek kellenek. „Erdélyben az utóbbi időben komoly sikereket értek el a csapatok. Ez nem csak a gyerekekre van nagy hatással, hanem az emberekre is. Többen mennek ki a mérkőzésekre, több pénzhez lehet jutni a szponzoráción keresztül. Ezt pedig a labdarúgásra lehet fordítani.

Mostanában több erdélyi csapatnak is lehetősége van nemzetközi kupaporondon bizonyítani, ez pedig ismét nagyobb lehetőségeket nyit az együttesek, valamint a játékosok előtt”

– osztotta meg véleményét.

Fotó: Beliczay László

Kiemelte, ahhoz, hogy egy futballcsapat a legmagasabb szinten tudjon teljesíteni nem elég, ha saját játékosokból gazdálkodik, gyakorlatilag kötelező minőségi külföldi sportolókat is leigazolni, hiszen nélkülük lehetetlen feladat hosszútávon jó eredményeket elérni, főleg a nemzetközi kupaporondon. Mindenkinek plusz motiváció, ha a saját városa csapatában játszhat, de a legtöbb esetben ez nem elég. „Vegyük a Sepsi OSK példáját. A Konferencia Liga-selejtező összecsapásra majdnem telt ház várható, ez pedig sokat jelent. Hazai játékosokkal nehéz nemzetközi összecsapást nyerni, de hazai szurkolókkal már sokkal könnyebb” – tette hozzá Perosa.

Habinyák István, a Nagyváradi AC elnöke szerint számukra nehéz volt az indulás. „Sokat segített Szondy Zoltán. Az elején 30–35 gyerek jelentkezett, igyekeztünk minél több versenyen és kupán részt venni, hogy fejlődhessünk. Rendkívül fontos a közösségépítés is.

Az edzések nyelve magyar, ezen nem is szeretnénk változtatni. Más klubokkal is együttműködünk, mindenre nyitottak vagyunk.

Szeretnénk Nagyváradon létrehozni egy magyar sportközpontot, úgy gondolom, ez lesz a következő lépés, hogy még több gyerekkel tudjunk foglalkozni, és így ismét szintet tudnánk lépni” – mondta Habinyák.

Fotó: Beliczay László

A Sepsi OSK elnöke, Diószegi László arra a problémára hívta fel a figyelmet, hogy egyre több fiatal megy ki külföldre, gyerekek már ott születnek és ott kezdenek el sportolni. Márpedig a legfiatalabb utánpótlásra mindig szükség lesz, csak velük lehet fokozni azt az erdélyi focilázat.

„2016 nyarán beszélgettem a miniszterelnökkel, miszerint jó lenne egy új létesítményt felépíteni Sepsiszentgyörgyre, amiben 30-40 év múlva is kergethetik a labdát a háromszékiek. A társalgást követte egy budapesti látogatás, ott leadtunk egy pályázatot, ami sikeres lett és kezdhettük tervezni az új stadiont. Ez hatalmas lépés volt a klub életében, tagadhatatlan, hogy ez is kellett ahhoz, hogy most itt tartson a szentgyörgyi alakulat” – mondta Diószegi László. 

A klub tulajdonosa kiemelte, hogy ők is szívesen foglalkoztatnának csak hazai játékosokat a csapatban, de a román élvonalban helytállni csak úgy lehet, ha külföldi labdarúgót is igazolnak.

Fotó: Beliczay László

Az eredményesség van az első helyen, mivel csak így szerezhetnek további szurkolókat. Az OSK elnöke büszke arra, hogy hatalmas szurkolótábort alakítottak ki, amely mindenhova követi a csapatot és biztatják a fiúkat. Ő annak a híve, hogy legyen közösség, mert akkor lesz közönség is.

Az eseményen megszólalt Jakab Zoltán, a Futsal Klub Székelyudvarhely edzője is. „2003-tól 2010-ig a székely labdarúgás leginkább a futsalban volt képviselve, a nagypályás foci nem igazán örvendett nagyobb sikernek, a harmadosztályban játszottak. A felnőtt futsalválogatottnak húsz játékost adtunk, a magyar nemzeti gárdának ötöt. A székelyudvarhelyi foci viszont egy kicsit lemaradt a többi székely városéhoz képest, bár az elmúlt idény végén látszott a fény az alagút végén. De ahogy mondják, evés közben jön meg az étvágy: a csíki és a szentgyörgyi foci is nehezen indult, de folyamatosan egyre nagyobb sikereket értek el, mára pedig az egész ország ismeri őket” – emelte ki Jakab. 

Fotó: Beliczay László

A korábbi szövetségi kapitány hozzátette, hogy nagyon örül annak, hogy az FK Csíkszereda stadionja bővül és hétvégén lelátóavatót rendeznek, ezek néha apró lépésnek tűnnek, de hosszútávon ez is sokat segíthet a csapat fejlődésén.

Ami a székelyudvarhelyi futsalcsapatot illeti, a céljuk az, hogy a keret teljes mértékben székely játékosokból álljon, azonban ez nehezen kivitelezhető, mivel az eredményességet is figyelembe kell vegyék.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.