Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Erdélyi magyarok az európai őshonos kisebbségek labdarúgó-bajnokságán

Sebestyén Ervin 2024. július 04., 21:36

Ötödik alkalommal szervezik meg a labdarúgó Europeadát, a kisebbségben élő focisták Dániában és Németországban mérhetik össze erejüket, Romániát pedig öt együttes képviseli a tornán.

Erdélyi magyarok az európai őshonos kisebbségek labdarúgó-bajnokságán
Dániában tesztelik tudásukat az erdélyi magyar labdarúgók Fotó: Mihály László

Az első tornát 2008-ban rendezték meg a svájci Surselvában, azóta ez már az ötödik kiadás. A 2024-es az eddigi legnagyobb szabású rendezvény, ugyanis 24 férfi és 9 női csapat vesz részt rajta.

Korábban Svájcból, Németorszából, Olaszországból és Ausztriából érkező gárda szerzett aranyérmet, romániai együttes még dobogóra sem tudott felállni. Romániából öt csapat vesz részt a tornán idén: az erdélyi magyarok, a bolgárok, a romák, a csehek és a szlovákok, illetve az arománok alakulata is a német-dán határvidékre utazott.

Kiválóan szerepelnek az erdélyi magyarok, az első összecsapásukat a Németországban élő magyarok ellen 3–2-re nyerték meg, majd az olasz gárdától 4–1-es vereséget szenvedtek el. Az utolsó csoportmeccsen az Olaszországban élő szlovénok ellen küzdöttek, 3–1-es sikerrel pedig bezsebelték a három pontot.

Minden csoportból az első helyen végzett együttes jutott tovább, illetve a legjobb második, így az erdélyi magyarok éppen lecsúsztak erről, már csak helyosztókért szállhatnak harcba. Csütörtökön délután a norvég Nordschleswig ellen sikerült győzniük 3–0-ra, így amennyiben pénteken is nyernek, akkor a 13. pozícióban végeznek. Ehhez a Németországban élő cseheket kell legyűrniük.

„Nagyon szépen ki van alakítva a pálya és a rendszer, nagyon örülünk, hogy itt lehetünk. A csoportban két mérkőzést megnyertünk, egyet elbuktunk, sajnos a dobogóra már nincs így esély, de igyekszünk kiélvezni minden percet a tornán. Korábban, 2016-ban már voltam egy ilyen eseményen, azóta sokat fejlődött és színvonalasabb lett” – nyilatkozta a Székely Sportnak Mánya Szabolcs, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC futsalcsapatának edző-játékosa. Hozzátette azt is, hogy mindent megtesznek majd pénteken a győzelem érdekében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.