Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Emlékévet hirdetett az FK Csíkszereda, hiszen idén 120 éves a csíki labdarúgás

Dobos László 2024. január 10., 14:09

Mérföldkőhöz érkezett a csíkszeredai labdarúgás: 120 éve, 1904 nyarán alakult az első csíki futballcsapat. Épp ezért az FK Csíkszereda jubileumi évet hirdetett, amelynek csúcseseményei az alakulás évfordulóján, június 19-én lesznek.

Emlékévet hirdetett az FK Csíkszereda, hiszen idén 120 éves a csíki labdarúgás
Galérianézet
Fotó: Borbély Fanni

Az eseménysorozat kapcsán sajtótájékoztatót tartott az FK Csíkszereda, amelyen Szondy Zoltán klubelnök ismertette a fontosabb tudnivalókat. „Idén 120 éves a csíki labdarúgás. Tudatosan nem mondom, hogy 120 éves az FK Csíkszereda, mert ugyan az FK Csíkszeredát 1904-ben alapították, de az idők folyamán a csíkszeredai labdarúgó együttesek és klubok tíznél is több néven szerepeltek” – mondta el Szondy.

A klubelnök elsőként bejelentette, hogy 2024-ben az FK Csíkszereda felnőtt férfi csapatának minden hazai mérkőzésére 120 ingyenes belépőt osztanak ki –

elsősorban oktatási intézményekre gondoltak, de más olyan intézmény és cég is igényelhet tiszteletbeli belépőt, ahol legalább 120-an dolgoznak.

Fotó: Borbély Fanni

„Szervezünk egy futballtörténeti kerekasztal beszélgetést, ezt tételesen 2024. június 19-re, az alakulás évfordulójára időzítettük.

Lesz gálamérkőzés az egyik magyar korosztályos válogatottal, ez lenne az ünnepség egyik csúcsa: Csíkszereda – magyar válogatott vagy Székelyföld – magyar válogatott korosztályos mérkőzésekre gondoltunk. Egy könyvet is kiadunk majd a csíki futball történetéről.

Ilyen szempontból szerencsénk van, mert van egy-két barátunk, akik évek óta gyűjtik az adatokat. Itt elsősorban Ráduly Róbert Kálmánt említeném meg” – nyilatkozta a klubelnök.

Ha megíródik a csíki futball története...

Szondy folytatta: rengeteg labdarúgótornát fognak rendezni, ezekkel széles palettát szeretnének lefedni, a kicsiktől az öregfiúkig. „Az idő mindent megszépít, de el kell mondani, hogy a 120 év alatt a csíkszeredai labdarúgás soha nem volt a topon, tehát ebben a 120 év nagy részében egyszerű emberek éltek a szórakozásuknak, és ezzel örömet szereztek pár más ezer embernek – ennek a történetnek ez a lényege.

Ha megíródik a csíki futball története, szerintem, abban egy fejezetet kell szentelni a rendkívül nagy létszámú lakost foglalkoztató amatőr bajnokságoknak. Például három értékcsoportban zajlott az amatőr minifoci-bajnokság. Ezt szeretnénk felújítani, de nem lesz könnyű.

Csak példaként mondom, hogy a műfüves pályahasználatért korábban »verekedés« volt, hogy kinek adjuk bérbe, most pedig nincs jelentkező a bérlésére. De mindenképpen szeretnénk fellendíteni az amatőr futballt” – hangsúlyozta Szondy.

Fotó: Borbély Fanni

Az emlékévben lesz futballtörténeti kiállítása is, az U17-es korosztály számára kiírt szokásos nyári nemzetközi tornát, az Amigo Kupát pedig nyolccsapatosra bővítik: a határon túli akadémiai rendszerben működő csapatok mellett két nyugat-európai együttest is meghívnak, jelenleg ausztriai és németországi csapatokkal tárgyalnak. „Azért fordultunk elsősorban Ausztria felé, mert 1904-ben az Osztrák-Magyar Monarchia részei voltunk” – fogalmazott Szondy Zoltán.

Fotó: FK Csíkszereda

Zárásként a klubelnök elmondta, egy hagyományt felelevenítve, az FK Csíkszereda el fog menni barátságos találkozókra több csíki községbe, hogy a vidéken élő emberekhez is elvigyék a futballt. „Ahogy mi büszkék vagyunk a 120 évre, legyenek büszkék a vidéki sportbarátok is, hogy 2024-ben az ő községükben játszott az FK Csíkszereda” – zárta Szondy.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.