Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Elhárul minden akadály a CONIFA-vb rendezése elől

Horváth Bálint Ottó 2024. április 03., 13:58

Az év elején rakétatámadások miatt veszélybe került a nyári CONIFA-világbajnokság megrendezése az iraki Kurdisztánban. Azóta nagyrészt rendeződött a helyzet, és biztonságosan le tudják bonyolítani a tornát, amelyen a székely válogatott is részt vesz.

Elhárul minden akadály a CONIFA-vb rendezése elől
Galérianézet
A székely válogatott részvétele nem kérdés a világbajnokságon Fotó: Pinti Attila

A politikai és háborús helyzet miatt a Független Labdarúgó Egyesületek Szövetségén (CONIFA) belül folyamatos egyeztetések zajlottak. A férfi vb elhalasztása ugyan nem jött szóba, de a helyszín sokáig kérdéses volt. Mostanra azonban sikerült megoldást találni, hogy a szervezők megfelelő körülményeket biztosítsanak a mezőny számára.

„Oszlanak a kétségek és az aggodalmak, jelenleg úgy néz ki, hogy ha nem is száz, de kilencvenkilenc százalékban sok minden a helyére került.

A napokban kapunk egy átfogó helyzetjelentést a kurd kormánytól és a helyi labdarúgó szövetségtől, de úgy gondolom, hogy minden akadály elhárul a rendezés elől, a csapatok jó része pedig már meg is vette a repülőjegyét”

– közölte a Székely Sport érdeklődésére Wenczel Kristóf, a Székelyföld Labdarúgó Egyesület elnöke.

A CONIFA alelnöki tisztségét is betöltő szakember megjegyezte, hogy a székely válogatott részvétele nem kérdés a világbajnokságon. Komoly gondjaik vannak viszont azzal, hogy egyelőre nem tudják pontosan, hogy milyen játékosokra számíthatnak a június végére és július elejére időzített tornán, így javában zajlik a tervezgetés.

Ez ugyanis nagymértékben függ attól, hogyan zárulnak a bajnokságok, leginkább, hogy a válogatott gerincét alkotó FK Csíkszereda labdarúgói milyen eredményt érnek el a 2. Liga felsőházi rájátszásában, egyenes ágon feljutnak az élvonalba, vagy osztályozót játszanak.

„Azt hiszem egészen az utolsó pillanatig nyitva lesz, hogy milyen kerettel tudunk kiutazni” – tette hozzá Wenczel.

Mint mondta, a június eleji női vb-nek otthont adó norvégiai helyszín, Bodø tekintetében is minden rendben van a rendezéssel, de ott is problémát jelent számukra a naptáregyeztetés, mert ugyancsak a csíkszeredai csapatra alapoznak, amely a bajnoki rájátszás mellett a kupaküzdelmekben is érdekelt.

Wenczel Kristóf ismertette, javában zajlik a tervezgetés, hogy milyen kerettel tudnak kiutazni Fotó: Pinti Attila

A két világbajnokság csoportkörét februárban kisorsolták, ami az erőviszonyokat és az esélyeket illeti, Wenczel Kristóf elmondta, a nőknél az ellenfelekről, Tibetről és a srí lankai Tamil Eelam csapatáról nem sok mindent tudnak, de az alapján, amit igen, meglátása szerint náluk lényegesen erősebb együttest alkotnak,

és amennyiben a legerősebb kerettel tudnának kiállni, a döntőbe várnák a székely lányokat.

A férfiaknál viszont bonyolultabb a helyzet, hiszen a csoportellenfeleik közül Abházia néhány évvel ezelőtt világbajnok volt és könnyen lehet, hogy erős csapattal érkeznek az idei vb-re, Mexikó szintén rendkívül kemény gárdának tekinthető és a szabadkártyás dél-amerikai Sao Paulo is meglehetősen nehéz ellenfélnek ígérkezik.

Messze a legerősebb csoportba kerültünk, annak ellenére, hogy az első kalapból sorsoltak ki minket.

Viszont engem személy szerint az a tény, hogy Mexikóval játszunk, sok tekintetben kárpótol a halálcsoportért, mert annak idején, amikor a mexikói alternatív szövetség jelentkezett a CONIFÁ-ba, nekem éppen az volt a gondolatom, azért lenne jó, ha őket felvennénk, mert akkor összejöhetne egy Székelyföld–Mexikó mérkőzés, ami történelmi jelentőségűnek is számítana, és ez meg is adatik az idei vb-n” – fogalmazott Wenczel Kristóf.

A Székelyföld Labdarúgó Egyesület elnöke elárulta, jelenleg azon is dolgoznak, hogy valamelyik hazai televízió, leginkább az Erdély TV közvetítse majd a székely válogatottak világbajnoki mérkőzéseit, a következő hetekben ez a kérdés is letisztázódik.

A női világbajnokság csoportköre (június 3–8., Bodø, Norvégia)
A csoport: FA Sápmi (rendező, címvédő, Lappföld), Kashmir FA (India), Kibris Türk FF (Észak-Ciprus)
B csoport: Tibet (vébé-ezüstérmes), Tamil Eelam (Srí Lanka), Székelyföld

A férfi világbajnokság csoportköre (június 25–július 6., Kurdisztán)
A csoport: Kurdisztán (Irak), Tamil Eelam (Srí Lanka), Kernow (Egyesült Királyság), Kashmir (India)
B csoport: Dél-Oszétia (Grúzia), Panjab (India), Raetia (Svájc), Ticino (Svájc)
C csoport: Kárpátalja (Ukrajna), Kabilia (Algéria), Tibet, szabadkártyás válogatott
D csoport: Székelyföld, Abházia (Grúzia), Mexikó, Sao Paulo (Brazília)
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.