Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Elbúcsúzott az SZFC edzője, nem készülnek a 2. Ligára

Zátyi Tibor 2022. július 07., 12:20 utolsó módosítás: 2022. július 07., 12:21

Egy év után távozik a Székelyudvarhelyi FC-től Mihai Ianc vezetőedző, akinek irányításával a csapat legsikeresebb időszakát élte meg az elmúlt szezonban. A klubnál dolgoznak az új keret kialakításán és több edzőjelölttel is tárgyalásban állnak.

Elbúcsúzott az SZFC edzője, nem készülnek a 2. Ligára
Mihai Ianc vezetőedző irányításával halmozta a sikereket a Székelyudvarhelyi FC Fotó: Erdély Bálint Előd

Mihai Ianc tavaly nyáron érkezett Székelyudvarhelyre, a temesvári szakember 35 hivatalos mérkőzésen ült a Székelyudvarhelyi FC kispadján és a másodosztály kapujáig vezette a csapatot: a júniusban rendezett osztályozó döntőjében büntetőkkel maradt alul a CSM Slatinával szemben. A 3. Liga 5-ös csoportjának alapszakaszát és felsőházi rájátszását is magabiztosan nyerte az SZFC, majd az osztályozó elődöntőjében kettős győzelemmel búcsúztatta a jobb játékerőt képviselő Viitorul Dăești együttesét. A Román Kupában a negyedik fordulóig vezette a csapatot, a Hermannstadttal szemben büntetőkkel maradt alul.

Irányításával az SZFC 25 győzelmet aratott, öt döntetlen mellett mindössze öt vereséget szenvedett.

„Egy felejthetetlen szezon után vagyunk, még most sem tértem igazán magamhoz, hiszen egy büntetőre voltunk a másodosztálytól. Fantasztikus volt az elmúlt év, télen senki sem adott nekünk esélyt, hogy feljuthatunk, mégis ott voltunk a legvégén, fájdalmas volt úgy veszíteni” – mondta el megkeresésünkre Ianc.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A szakember hozzátette, hogy nem anyagi kérdés miatt távozott az SZFC-től, hanem lejárt a szerződése. „Tudom, hogy ha most maradok, akkor nagyon nehéz lett volna megismételni mindazt, ami történt az elmúlt szezonban. De most egy új edzővel, más felfogással, lelkesédessel akár még többet is elérhet a csapat. Mindenkivel nagyon jó kapcsolatot ápoltam, rengeteg kellemes emlékem van az itt eltöltött időszakból.

Nem lehet tudni, mit hoz a jövő, akár majd vissza is térhetek Udvarhelyre. Az biztos, hogy a Székelyudvarhelyi FC legfőbb szurkolója maradok, a szívembe zártam mindenkit”

– folytatta.

A 48 éves edző hozzátette, jelenleg két harmadosztályos klubbal is tárgyal, de még nem írt alá egyikhez sem. A következő időszakban a pihenésre és a tanulásra szeretne koncentrálni.

A csapattól korábban távozott Mészáros Alpár szakmai igazgató is.

Jelenleg több edzővel is tárgyalásban áll a klub vezetősége, László Zsolt csapatmenedzser reményei szerint a napokban bejelenthetik, hogy ki fog leülni a kispadra: „Nagyon örvendek, hogy Mihai Ianc itt volt nálunk, munkáját száz százalékban elvégezte. Ki akarta magát máshol is próbálni, de tudja jól, hogy a kapunk mindig nyitott előtte. Több edzővel is tárgyalunk, remélhetőleg a héten meg is egyezünk” – nyilatkozta. 

Nem csak a tréner, több játékos sem marad

Vasile Petra a Nyárádtői Unireához igazolt, Cristian Merdariu a Besztercei Gloria játékosa lett, míg Antal Barna aláírt a Szatmárnémeti VSK-hoz. A kölcsönjátékosok közül pedig Denis Guță a Gloria Buzăunál, míg Ionuț Bobea az újjáépülő Bukaresti Dinamónál van próbajátékon.

Fotó: Beliczay László

Az esetleges másodosztályos szereplésről László Zsolt elmondta, hogy „ha holnap felhívnának, hogy indulhatnánk a 2. Ligában, akkor nagy valószínűséggel visszautasítanánk. A szövetség már egy hónapja húzza az időt, pedig nagyon jól tudják, hogy kik jogosultak indulni a másodosztályban. Itt első sorban a pénzügyi helyzetre gondolok. Van olyan csapat, amely már rég nem tudott fizetést adni a játékosoknak, még a gyepmester is távozott a klubtól, és mégis megkapták az induláshoz való jogot a 2. Ligába. Így, hogy ennyire elhúzták az időt és mi nem tudtuk, hogy milyen kvalitású játékosokat kell hozzunk, most már nagyon késő lenne nekiszökni a másodosztálynak.

Tetemes hátrányban lennénk a többi csapattal szemben, nem lenne érdemes felmenni a másodosztályba, mert biztos kiesők lennénk. Egy hónap múlva kezdődik a bajnokság, és ennyi idő alatt nem lehetne összerakni egy jó keretet. Jobb, ha ismét csinálunk egy nagyon jó 3. ligás csapatot, és húzunk az első helyért, a felsőházi rájátszás lesz idén is az elsődleges célunk”.

A csapat kerete kristályosodik, Mitra Szilárd továbbra is másodedző lesz. A keret július közepén gyűl össze, a harmadosztályos pontvadászat augusztus végén kezdődik, míg a Román Kupában a második fordulóban csatlakozik majd.

0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.