Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Diószegi László: „eljött az ideje, hogy konkrét lépéseket tegyünk a magyargyűlölet ellen”

Székely Sport 2021. augusztus 10., 13:16 utolsó módosítás: 2021. augusztus 10., 13:58

A Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK hétfő esti idegenbeli bajnoki mérkőzésén a házigazda Konstancai Farul szurkolótábora magyarellenes rigmusokat skandált. A háromszéki labdarúgóklub elnökét, Diószegi Lászlót arról kérdeztük, miként lépnek fel a magyar kisebbséget ért sérelmekkel szemben.

Diószegi László: „eljött az ideje, hogy konkrét lépéseket tegyünk a magyargyűlölet ellen”
A klubelnök készül valamire a soron következő hazai mérkőzésen Fotó: Pinti Attila

A konstancai csapat által 1–0-ra megnyert mérkőzés 18. percében a Farul szurkolótábora magyarellenes rigmusokat (Ki a magyarokkal az országból) skandált, ezt a második félidőben is megismételte. Mi több, a xenofób bekiabálások mellett a kapu háta mögött ülő hazai drukkerek agresszíven viselkedtek Niczuly Roland kapussal, amikor ment a labdáért, megköpdösték. 

„Most már teljesen betelt a pohár nálunk. Idáig nem szóltam semmit, de úgy érzem, hogy ez már tűrhetetlen.

Nem csak beszélni akarunk róla, hanem konkrét lépéseket fogunk tenni, amellyel kimutatjuk a nemtetszésünket.

Már ki is gondoltam valamit, de ez egyelőre hadd legyen titok, majd a hazai mérkőzésen meglátják (a Sepsi OSK vasárnap az FC Argeș ellen játszik, szerk., megj.), hacsak addig nem történik valami egetrengető döntés, hogy a vétkesek elnyerték méltó büntetésüket” – nyilatkozta a Székely Sportnak Diószegi László.

A Sepsi OSK elnöke rámutatott, eddig a konstancai kiszállásukon mindig tisztességesen fogadták őket, nem gondolták volna, hogy ilyen történik.

A sportban ez megengedhetetlen, semmiféle gyűlöletnek nincs helye. Például, amikor egy más bőrszínű játékos, ha sértegetve érzi magát levonul a pályáról, és a vétkes óriási büntetést kap, akkor magyarellenességért is hasonlóan kellene eljárni. Amennyiben a jövőben hasonló esetek történnek, mi is készek vagyunk levonulni a pályáról”.

Hadnagy Attila klubigazgató a mérkőzés után úgy nyilatkozott, hogy akár ki is léphetnek a bajnokságból, ha a jövőben is folytatódnak a magyarellenes megnyilvánulások.

Diószegi László azonban közölte, ezt az örömöt nem fogják megadni másoknak, hogy feladják mindazt, amiért eddig dolgoztak. 

„Nem fogjuk tétlenül nézni, hogy gúnyt űzzenek belőlünk, és másodrangú állampolgárnak nézzenek. Nem szeretnénk azt, hogy ahogyan korábban, ismét egy ötezer lejes büntetéssel megússzák, mert akkor minden csapat szurkolói ezt megengedhetik maguknak, és ennek sosem lesz vége. A liga és a szövetség képviselőivel már beszélgettem ez ügyben, az a baj, hogy kész törvények vannak, amelyek szerint ötezer lejnél kezdődik a büntetés, és ők nem tudnak nagyobb bírságot kiszabni, mert erre nincs jogi keret.

Ennél azonban súlyosabb büntetésre lenne szükség, például két-három hazai mérkőzésekre eltiltani a nézőket, hogy az a klub is érezze, jobb ha szóba áll a szurkolóival, és elmagyarázza nekik, csak rosszat tesznek azzal, amikor magyarellenes rigmusokat skandálnak,

az ilyen megnyilvánulásoknak ugyanis nincs helyen a labdarúgásban és kizárólag sportszerűen kellene biztassák a csapatukat. Soha nem voltam annak a híve, hogy egy klubot büntessenek a szurkolói miatt, de most úgy vélem, ha ez nem történik meg, akkor soha nem lesz változás” – zárta Diószegi László. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.