Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A román helyett a magyar válogatottat választotta az erdélyi felmenőkkel rendelkező labdarúgó

Sebestyén Ervin 2024. március 22., 14:01

Nem először fordul elő az elmúlt időszakban, hogy egy játékos egy másik nemzet válogatottjában szeretne játszani a román helyett. Ezúttal a 19 éves Raul Martin Ștefan döntött úgy, hogy inkább a magyar színeket viselné.

A román helyett a magyar válogatottat választotta az erdélyi felmenőkkel rendelkező labdarúgó
Raul Martin Ștefan a 3-as mezt kapta az U20-as nemzeti csapatban Fotó: Facebook/Magyar Labdarúgó Szövetség

A fiatal játékos szerdán délután mutatkozott be az U20-as nemzeti gárdában az izlandiak elleni felkészülési mérkőzésen, a Gyirmóton rendezett megmérettetést 2–0-ra megnyerték a hazaiak. Szülei nagyenyediek, ám labdarúgó már Madridban született. A hátvéd a Getafe akadémiáján nevelkedett, a 2022–2023-as idényben bekerült az U19-es csapatba, majd a szezon végén elfogadta a Kisvárda FC ajánlatát. Az OTP Bank Liga idei kiírásában 11 alkalommal lépett pályára, a kupában pedig kétszer, ahol kiosztott egy gólpasszt is.

A sajtó arról számolt be, hogy a Román Labdarúgó-szövetség is figyelemmel kísérte a jobboldali védő teljesítményét, viszont a hármas állampolgársággal rendelkező labdarúgó a magyarokat választotta.

Izland ellen végigjátszotta az összecsapást, valamint a keretben volt Dobozi Krisztián is, azonban a Sepsi OSK fiatalja nem kapott bizonyítási lehetőséget a szerdai összecsapáson.

Az elmúlt években több játékosnak is döntenie kellett

Korábban hasonló helyzetben volt Corbu Marius, aki Magyarcsügésen született, illetve az FK Csíkszereda akadémiáján nevelkedett. A még mindig csak 21 éves középpályás jelenleg a magyar élvonalban szereplő Puskás Akadémia kulcsfontosságú játékosa, korábban pedig már többször szerepelt a korosztályos román válogatottakban, illetve kapott meghívót Edward Iordănescu szövetségi kapitánytól is, amit el is fogadott,

viszont még nem mutatkozott be a trikolórok színeiben, így akár még Marco Rossi legénységéhez is tartozhat, ahhoz viszont még legalább másfél évet kell várnia.

Corbu játszott már a korosztályos román válogatottban Fotó: Román Sí- és Biatlon-szövetség (FRSB)

Sokáig téma volt Rus Adrián válogatottsága, aki 19 éves korától kezdve Magyarországon futballozott, időközben pedig megkapta a magyar állampolgárságot is. Amikor csapatával feljutott az NB1-be, meghívót kapott az U21-es korosztályos nemzeti csapatba, viszont alig kezdődött el az edzőtábor, közölte vele az UEFA, hogy nincsenek rendben a papírjai. Várni kellett, míg mindent elrendeznek, időközben pedig a románok is küldtek meghívót, amit Adrián elfogadott és azóta már 19 alkalommal húzta magára a címeres mezt.

Rus Adrián megfordult a Sepsi OSK csapatában is Fotó: Facebook/Sepsi OSK

Daniel Boloca a Serie A-ban szereplő Sassuolo alapembere, a 25 éves labdarúgó rendelkezik olasz és román állampolgársággal is. A tapasztalt játékos sosem játszott Romániában, azonban mégis a trikolórokat választotta, Edward Iordănescu irányítása alatt pedig be is mutatkozott a válogatottban, habár azóta sem kapott bizonyítási lehetőséget.

Hasonló helyzetben van Andrei Coubiș is, aki szintén olasz-román állampolgár, az AC Milan akadémiáján játszik. A mindössze 20 éves védő korábban megfordult mindkét nemzet korosztályos válogatottjában, azonban még a felnőttek között nem kapott lehetőséget, ez köszönhető súlyos sérülésének is. A hírek szerint az viszont nem kérdés, hogy elfogadná-e Edward Iordănescu szövetségi kapitány meghívását.

Sokáig úgy tűnt, hogy Theo Corbeanu is Románia címeres mezét fogja viselni, mivel az U16-os és U17-es korosztályban is a trikolórokat képviselte. Ennek ellenére a Granada játékosa a kanadai válogatottat választotta, ahol már nyolc mérkőzésen lépett pályára.

Flavius Daniliuc Ausztriában nevelkedett az Admira és a Rapid akadémiáján, de megfordult a Real Madrid korosztályos csapatában is. A 22 éves védőt sokszor szóba hozták a trikolórokkal, de egy évvel ezelőtt bemutatkozott az osztrák válogatottban, amelyben azóta viszont nem lépett pályára.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.