Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Egyben marad a Székelyudvarhelyi FC

Zátyi Tibor 2023. június 08., 11:52 utolsó módosítás: 2023. június 08., 12:14

Tanulságos szezon után van a labdarúgó 3. Ligában szereplő Székelyudvarhelyi FC. Habár a bajnokság elején kitűzött célt nem sikerült elérni – bejutni a felsőházba, az edzőváltáson átesett együttesnél bizakodva tekintenek előre. Az alapemberekkel hosszabbítottak, alakul a keret. László Zsolt csapatmenedzserrel beszélgettünk.

Egyben marad a Székelyudvarhelyi FC
Galérianézet
Az őszi szezonban úszott el a felsőház, a fiúk azért megnyerték az alsóházat, az SZFC az 5. helyen végzett a 3. Liga 5-ös csoportjában Fotó: László Ildikó

– Tavaly nyáron karnyújtásnyira volt a másodosztálytól a Székelyudvarhelyi FC, aztán a felnőtt együttes megszűnése is terítékre került, végül folytatták a harmadosztályban, mi történt?

– A felnőtt csapat tényleg veszélybe került, mivel egy ideig nem tudtunk megegyezni az FK Csíkszereda vezetőségével az ifjúsági játékosokkal kapcsolatban. Aztán a két elnök jó kapcsolatának köszönhetően megoldódott ez is. Ebben a szezonban két 2003-as és egy 2002-es születésű játékos kellett végig a pályán legyen, a következő bajnokságra ez annyiban változik meg, hogy két 2004-es és egy 2005-ös labdarúgót kell nevezni a meccsre.

Emiatt a 2003-asokat úgymond „átverte” a labdarúgó-szövetség, mivel nem fognak ifjúsági játékosoknak számítani, kiesnek a képletből, nem rájuk kell koncentrálni, hanem a még fiatalabbakra.

Az egyik gólfelelős, Becze Tamás hosszabbított Fotó: László Ildikó

– Ez a szabály mennyiben segíti elő a fiatal játékosok fejlődését?

– Nem minden játékos fejlődik egyformán, van, aki 18 évesen már nagyon jól focizik (például Simó Csongor 15 évesen már be volt dobva a mélyvízbe Demény Norbert edző által), van, aki 21 évesen lesz jó labdarúgó. Sok türelem kell hozzájuk. Helyzetüket nehezíti, hogy az edző mindig azt nézi, hogy a lehető legjobb csapata legyen. És nem azt, hogy a pálya széléről imádkozzon a fiataloknak, hogy passzoljon, védekezzen, lépjen vissza. A csapatoknak alkalmazkodniuk kell a szabályhoz, így négy-öt 2004-es és három 2005-ös játékosa kell legyen a keretnek a következő szezonban.

– A mögöttünk hagyott szezonnak még Gabriel Rădulescuval a kispadon futott neki a csapat, de nem jöttek az eredmények, így a télen edzőcsere történt. Mi volt a háttérben?

– Gabriel Rădulescuhoz sok reményt fűztünk, mert rendes ember. Az volt a hátránya, hogy nem tudott csapatban dolgozni, mindig volt valami konfliktus az edzői stábban. Előítéletekkel érkezett hozzánk, hogy a másodedző azért dolgozik, hogy megfúrja a vezetőedzőt, hogy ő vegye át a helyét. Nálunk erről szó sincs, hiszen Mitra Szilárd kiválóan dolgozott össze Mihai Ianc-kal, és most Lucian Nicolauval is jól működik a munkájuk. Rădulescu nem tudott erélyes lenni és eléggé szigorú, hogy kivívja az öltöző tiszteletét.

A 3. ligás játékosokat szóval kell tartani a pályán, hogy ide fuss, oda fuss, hogyan védekezz. Ha nem mondod időben, és a döntést rábízod a labdarúgóra, lehet, hogy megoldja, de lehet, hogy nem és akkor káosz lesz a pályán. Nem jöttek az eredmények sem, a 90. perc után négy meccset is elveszítettünk.

Ez mind annak köszönhető, hogy nem volt kellő fegyelem a pályán, elkerülhető gólokat kaptunk. Ha olyan edződ van, akitől tartanak a játékosok, akkor jobban is koncentrálnak, és kevesebbet is hibáznak.

A csapatkapitány és a középpálya irányítója, Cătălin Savin még nem döntötte el, hol folytatja Fotó: László Ildikó

– A téli szünetben jött a váltás, talán későn…

– A Székelyudvarhelyi FC-nek egy igazi úriember az elnöke, Berkeczi Attila nem akarta elrontani Rădulescu karácsonyi ünnepét, hogy december közepén szól neki, január 1-től megválunk tőled. Miután lejártak az ünnepek, leültünk, és közösen megbeszéltük az elválást. Tőlünk senki nem ment el úgy, hogy maga mögött becsapta az ajtót! Érkezett Lucian Nicolau, vele nagyon meg vagyunk elégedve, jól összedolgozik az edzői stábbal, elfogadták a játékosok is. Jól jártunk vele, jövő nyárig van szerződése a csapattal. A bajnokságban az 5. helynél nem lehetett többet kihozni, mivel amikor érkezett, három forduló volt csak hátra az alapszakaszból, és nem a mi kezünkben volt a sorsunk.

Simó Csongor kiváló szezont zárt, a csapat házi gólkirálya lett, a felkészülést a 2. ligás FK Csíkszeredával kezdi meg Fotó: László Ildikó

Sajnálom, hogy Kézdivásárhely kiesett. Lehet, hogy valahol elvárták tőlünk, hogy segítsük őket, én is szerettem volna, de csak úgy, ahogy tudjuk – a direkt ellenfeleiket, a Brassói Kidset és Zernyestet is legyőztük mindegyik meccsen, ám ők nem tudtak segíteni saját magukon, mivel rendre vereséget szenvedtek. Nem fogom magunkat azzal kompromittálni, hogy odaadjunk valakinek egy meccset, mert ebből rögtön probléma lesz. Az egymás elleni meccsünkön nem véletlenül volt a brassói ANAF főnöke a megfigyelő. Egyből azt kérdezte tőlem, hogy mi lesz a meccsen. Én rögtön azt mondtam neki, hogy játszani jöttünk, semmi sincs a háttérben. Mert ha beírják a játékvezetői lapra, hogy felmerült a bundázás gyanúja, akkor nagyon nagy bajba kerülhetsz.

Az utóbbi időben még komolyabban veszik ezt, több helyen lehet olvasni, hogy fogadási csalás miatt játékosok és játékvezetők kerülnek bajba.

László Zsolt csapatmenedzser és a télen érkezett Lucian Nicolau vezetőedző Fotó: László Ildikó

– Hogyan alakul a következő szezonra a keret?

– Jó csapatot szeretnénk, így azon dolgozunk, hogy maradjanak a tapasztalt játékosok Székelyudvarhelyen. A középső védőnk, Kovács Szabolcs aláírt egy évre, Marucza Csanád, aki egyben a legrégebbi játékosunk, két évet hosszabbított. Tordai Tamás mindössze 17 évesen került hozzánk, tavaly két évre írt alá, ő lesz az egyik balhátvédünk a következő szezonban. Nagyon ügyesen fejlődik, beajánlottam egy élvonalbeli csapathoz is, a nyáron pár napig velük fog készülni. Kapus poszton változás lesz, Albert Hunor jelezte, hogy ki szeretné kipróbálni magát Magyarországon. Leonard Vlasával megegyeztünk, ő is marad, lehet, hogy hozunk a csapathoz még egy fiatal kapust. Ketesdi Nimród is marad, akiben edzőnk sok fantáziát lát, hiszen erős, jó lövése van, távolról is veszélyes. Ketesdihez hasonlóan Hadnagy Tamás is egy évet hosszabbított, mindketten 2003-asok, van hova még fejlődjenek. Raul Gavîrlițăvel és Lázár Kristóffal is megegyeztünk a folytatásról. Szakács Szilárddal jelenleg tárgyalunk, míg Marius Mateitől várjuk a választ. Új érkezők is lesznek, ki vannak nézve játékosok, amint lesznek konkrétumok, bejelentjük őket.

Mitra Szilárd másodedző és az SZFC korábbi vezetőedzője, Gabriel Rădulescu Fotó: Beliczay László

Számunkra kisebb gond, hogy jövőre helyhatósági választások lesznek, így egy-egy polgármester kezdte vastagon hámozni a pityókát. Sajnos csak ilyenkor áldoznak több pénzt a focira, a városi sportklubokba annyi pénzt irányítanak át, amennyit akarnak, az eredménykényszerhez pedig növelik a fizetéseket is. Mivel magánklub a Székelyudvarhelyi FC, mi ezért hátrányban vagyunk, egyik napról a másikra nem tudunk arról dönteni, hogy ennyivel vagy annyival növeljük a fizetéseket.

Ez azonban csalóka lehet, hiszen az, hogy nagyobb fizetést ígér, az még nem azt jelenti, hogy jobb csapata lesz, de az esélyeik ezzel nőnek.

Nálunk sosem voltak nagyon magas fizetések, de alacsonyak sem, a fizetés a hónap közepén oda volt adva, emiatt sokan a stabilitást választják.

Berkeczi Attila klubelnök és László Zsolt csapatmenedzser Fotó: Erdély Bálint Előd

Visszatérve a csapatra, Mitra Szilárd marad a másodedző (közben edzői iskolát is végez), és csak akkor játszik, ha ég a ház. Becze Tamás aláírt még egy évre, míg Berkeczi Csongor és Simó Csongor Csíkszeredában az FK-nál kezdik meg a felkészülést. Kiderül, hogy maradnak vagy sem ott, lehet, visszajönnek hozzánk. Cătălin Savinnal még egyeztetünk, 32 éves, lassan karrierje vége felé jár, de még pár jó szezon simán benne van.

Többen is megkeresték már, ha akar menni, akkor nem tudunk mit csinálni, ő tudja, hogy mi lesz a folytatás. A 3. Liga egyik legjobb játékosa, hatalmas tapasztalata van, sajnálni fogjuk, ha nem marad.

Paul Harnagea kapusedzőnk újabb lehetőséget kapott a 2. ligás Sloboziától, így visszatér helyébe Robciuc Cristian, aki a 2021–22-es szezonban az edzői stáb tagja volt Székelyudvarhelyen.

Az új szezon augusztus közepén kupameccsel kezdődik, a felkészülés pedig július 10-én rajtol. Addigra 80–90 százalékban ki kell alakuljon a keret, remélem, hogy jó szezonunk lesz.

Most jobbak a kilátásaink, van időnk összerakni a csapatot. A célkitűzés pedig idén is bejutni a felsőházi rájátszásba csoportunkban, amint elérjük ezt, lehet újabbakat kitűzni.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.