Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Zajlik az élvonalbeli keret kialakítása a marosvásárhelyi kosárcsapatnál

Horváth Bálint Ottó 2022. július 05., 12:55 utolsó módosítás: 2022. július 05., 13:05

Három év után idén ősszel újra az élvonalban kezdi meg szereplését a Marosvásárhelyi VSK férfi kosárlabdacsapata, amely alig egy hónappal ezelőtt kiharcolta a feljutást. Az új szezon előkészületeiről, a játékoskeretről és a célokról Szászgáspár Barnabás technikai igazgatót kérdeztük.

 

Zajlik az élvonalbeli keret kialakítása a marosvásárhelyi kosárcsapatnál
Galérianézet
A rutinos és a fiatal játékosokkal is hosszabb távra terveznek Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi együttes szinte tökéletes szezont teljesített a másodosztályú bajnokságban, melynek során egyértelműen kiemelkedett a mezőnyből. George Trif vezetőedző legénysége 21 győzelemmel és egy vereséggel megnyerte az alapszakaszt, majd június elején a hazai rendezésű döntő tornán három győzelemmel kiharcolta a feljutást az élvonalba, megelőzve a Bukaresti Laguna, a Bukaresti Știința és a Nagyszebeni CSU II. csapatait.

A célkitűzés teljesítése után a klub vezetői úgy fogalmaztak, szeretnék a teljes, 90 százalékban vásárhelyi kosárlabdázók alkotta keretet megtartani (kivéve a néhány hónapos szerződése lejárta után távozott amerikai Ross-Millert és a nemrég visszavonult Steff Norbertet) az élvonalbeli szezonra is.

Az elmúlt időszakban ezen dolgoztak, és mint Szászgáspár Barnabás, a Marosvásárhelyi VSK férfi kosárlabdacsapatának technikai igazgatója érdeklődésünkre elmondta, megvoltak a tárgyalások az összes játékossal, és mindenki pozitív visszajelzést adott, hogy folytatni szeretné Marosvásárhelyen azt a projektet, amit közösen elkezdtek.

Fotó: Haáz Vince

„A rutinosabb és a fiatal játékosokkal is hosszabb távra tervezünk, megvan az alap, amire építkezünk, és amelyhez a tervek szerint csatlakozik három idegenlégiós azokra a posztokra, ahol érezzük, hogy hiány van és erősíteni kell. Van egy hosszabb lista, amit a szakmai stáb felállított, már zajlanak a beszélgetések és az elemzések, hogy eldöntsék, kik a legmegfelelőbb játékosok a csapat számára” – közölte Szászgáspár.

A szakmai stábot továbbra is George Trif vezetőedző, Vlad Pora másodedző és Cristian Graur erőnléti edző alkotja, akik a sikeres másodosztályú szezon után megbízást kapnak, hogy az élvonalban is irányítsák az együttest. Megtudtuk, hogy a felkészülés hivatalosan augusztus 1-jén kezdődik, reményeik szerint ezután nem sokkal a légiósok is megérkeznek, de az alapozó edzések a helyi játékosokkal már júliusban elkezdődnek.

Fotó: Haáz Vince

A román Nemzeti Liga szeptember végén kezdődő új idényét az eddigiektől eltérő rendszerben szervezik meg. A mezőnyben 18 együttes lesz érdekelt, amelyeket az amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) ismert konferenciákra osztanak szét. Egyelőre nem világos, hogy a marosvásárhelyi csapatot melyik kilenc együttest felsorakoztató konferenciacsoportba sorolják be, a szövetség később készíti el a beosztást.

Az élvonalbeli szezon céljairól Szászgáspár Barnabás úgy fogalmazott, még nem ismerik pontosan az erőviszonyokat, de az első lépésben a bennmaradás lesz a cél, ezenfelül viszont a maximumot szeretnék kihozni a csapatból és a középmezőnyben elhelyezkedni.

Fotó: Haáz Vince

Ennek elérése azonban nem lesz egyszerű, hiszen a nagy hagyománnyal rendelkező klubok, mint a Kolozsvári U-BT, a Nagyváradi VSK és a Nagyszebeni CSU mellett egyre nagyobbak az ambíciók a mezőnyben, például a fővárosi együttesek, a Dinamo, a Steaua és a Rapid majdnem megduplázták a költségvetésüket.

A technikai igazgató rámutatott, hogy a VSK-nál megvan az a biztos pénzügyi alap, amire tavaly is építkeztek, jelenleg pedig tárgyalásban vannak a magántámogatókkal, hiszen a légiósok költségeit ők fogják finanszírozni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.