Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Új vezetőedzővel vág neki a következő szezonnak a marosvásárhelyi kosárcsapat

Horváth Bálint Ottó 2024. június 04., 18:38 utolsó módosítás: 2024. június 04., 21:43

Edzőváltást jelentett be az élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokságban szereplő Marosvásárhelyi VSK vezetősége, George Trif helyét az előző idényben a klub másodosztályú együttesét irányító Faragó Péter veszi át.

Új vezetőedzővel vág neki a következő szezonnak a marosvásárhelyi kosárcsapat
Galérianézet
A VSK régi és új szakmai stábja: Vlad Pora másodedző, Faragó Péter, a kinevezett szakvezető (balról a harmadik), a leköszönő George Trif, valamint Szászgáspár Barnabás klubelnök Fotó: Haáz Vince

Sajtótájékoztatót tartott szerdán délután a marosvásárhelyi klub vezetősége, amelyen röviden kielemezték az előző szezont, valamint újdonságokról is beszámoltak.

Szászgáspár Barnabás, a VSK elnöke úgy fogalmazott, a férfi együttes sikeres évadon van túl, hiszen nagyrészt helyi játékosokkal, illetve szakmai stábbal a 10. helyen végeztek a bajnokságban, és a háromból két célkitűzést is teljesítettek (bejutottak a bajnokság felsőházába és a Román Kupa nyolcas döntőjébe), a harmadikat azonban sajnos nem sikerült elérni, azaz bekerülni a rájátszásba.

Szászgáspár Barnabás klubelnök úgy véli, a férfi együttes sikeres szezonon van túl Fotó: Haáz Vince

Ezt követően George Trif vezetőedző jutott szóhoz, aki megköszönte a belé és stábjába vetett bizalmat, majd bejelentette, hogy távozik posztjáról.

Elégedett és büszke vagyok arra, amit a csapattal a körülmények és a nehézségek ellenére elértünk.

Kiválóan kezdtük a szezont, ami nagy önbizalmat adott nekünk, azt hittük, hogy verhetetlenek vagyunk, de aztán Sánta Szabolcs és Jakob Lowrance sérülése, és Goran Martinic eltiltása miatt kiestünk a ritmusból. Nem tudtunk játékosokat sem igazolni és felzárkózni, az idény végére pedig kimerültünk, hiszen szűkös volt a keretük” – közölte George Trif.

Mint mondta, a klub vezetőségével közösen úgy döntöttek, hogy befejezi a felnőtt együttesnél végzett munkát, és egy új projektet indítanak, a folytatásban a másodosztályú csapat szakvezetőjeként, és az ifjúságiaknál koordinátor edzőként tevékenykedik.

George Trif a másodosztályú, ifjúsági csapatot fogja irányítani Fotó: Haáz Vince

A folytatásban Szászgáspár Barbabás bemutatta a VSK új vezetőedzőjét,

a másodosztályú csapat eddigi trénerét, Faragó Pétert bízták meg a felnőtt együttes irányításával az élvonalbeli bajnokságban,

segítője pedig Vlad Pora lesz, aki az elmúlt években is másodedző volt.

A magyarországi Faragó Péter vezetésével az előző idényben a Marosvásárhelyi VSK ifjúsági korosztályú kosárlabdázói kimagasló teljesítményt értek el, a legjobb csapatnak bizonyultak a másodosztályú bajnokság utánpótláscsapatait felvonultató mezőnyben.

Faragó Péter kiemelte az elődje által az elmúlt években végzett kiváló munkát, és megköszönte a felkínált lehetőséget, hogy a sikeres másodosztályú szezon után az élvonalbeli csapatot vezesse.

Nagyon izgatott vagyok, hogy elkezdjük az új idényre való felkészülést. Szeretnénk megtartani az alapjátékosokat, és helyi fiatalokat beépíteni a csapatba, valamint megerősíteni a keretet, és előkelőbb helyen végezni”

– vázolta fel röviden a célokat a VSK új vezetőedzője.

Faragó Péter 20 évig volt profi kosárlabdázó. Több magyarországi csapatban játszott, például az Atomerőmű Paksban, de külföldön, Cipruson és Görögországban is megfordult. Edzői pályafutását 33 évesen kezdte, előbb a Vasas Budapest junior csapatát vezette, majd átvette a klub felnőtt együttesének irányítását. A Debreceni EAC-nál szakmai igazgatóhelyettesként és ifjúsági edzőként dolgozott, ezzel párhuzamosan a magyar U16-os válogatott szakvezetője volt.

Sokat fejlődhettek a női csapat fiatal játékosai

A marosvásárhelyi klub női kosárlabdacsapata a nyolcadik, utolsó helyen végzett az élvonalban. A keretet azonban nagyon sok fiatal játékos alkotta, akik az elmúlt szezonban mutatkoztak be a legjobbak között.

Florina Pora vezetőedző elmondta, örül annak, hogy a fiatalok sokat tanulhattak a tapasztalt kosárlabdázóktól, valamint kiemelte, hogy egyes mérkőzéseken meglepően nagyon jó statisztikáik voltak, és méltatta Tania Șchiopu teljesítményét.

Florina Pora, a VSK női csapatának vezetőedzője Fotó: Haáz Vince

Ionel Brustur másodedző megjegyezte, időre volt szükség, hogy ötvözni tudják a tapasztalatot a fiatalsággal, és bizakodását fejezte ki, hogy a tehetséges játékosok a jövőben tovább fejlődhetnek és minél magasabb szinten játszhatnak az élvonalban.

Előrelépés a FIBA-szankció ügyében

Mint ismert, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) a Marosvásárhelyi VSK férfi kosárlabdacsapatát a Maros KK jogutódjának tekinti, és tavaly nyáron arra kötelezte, hogy fizesse ki a megszűnt klub adósságait, a jelenleg is érvényben lévő szankció szerint pedig nem igazolhat külföldről játékosokat. A VSK vezetősége azóta folyamatosan dolgozik azon, hogy tisztázni tudják, nem utódjai a fizetésképtelenné vált és csődbe ment magánklubnak, sem jogi, sem sportszakmai szempontból, tekintettel arra, hogy nem vették át sem az utóbbi kosárlabdacsapat történetét, sem a teljesítményét.

A sajtótájékoztatón jelen volt a VSK által megfogadott ügyvéd, Kovács Róbert, aki ismertette, hogy reális esély mutatkozik arra, hogy eltöröljék a büntetést, és a klub a közeljövőben újra tudjon idegenlégiósokat szerződtetni. „Számos e-mail, telefonbeszélgetés és egyeztetés után a nemzetközi szövetségtől választ kapunk.

Megvan az esélyünk arra, hogy megfellebbezzük a döntést, bemutassuk az álláspontunkat és bebizonyítsuk azt, hogy a két klub semmilyen szempontból nem azonos és nem vagyunk a megszűnt egyesület jogutódja”

– fogalmazott Kovács Róbert.

Szászgpáspár Barnabás, a VSK elnöke rámutatott, az ügy azért húzódott el ennyire, mivel későre jött meg a határozat arról, hogy a Maros KK csődbe jutott, és néhány hónappal ezelőtt szerezték meg ezt az iratot, enélkül ugyanis a FIBA nem is vette volna számításba azt, hogy megadja nekik a fellebbezés lehetőségét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.