Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Egy konferenciába kerültek a székelyföldiek a férfi kosárlabda-bajnokságban

Székely Sport 2022. július 14., 11:26 utolsó módosítás: 2022. július 14., 11:27

Elkészítették az idéntől új rendszerben zajló román élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokság menetrendjét. A mezőny két székelyföldi együttese, a VSK Csíkszereda és a nyáron feljutott Marosvásárhelyi VSK azonos konferenciacsoportba került.

Egy konferenciába kerültek a székelyföldiek a férfi kosárlabda-bajnokságban
Az Erőss Zsolt Arénában Csíkszereda–Marosvásárhely székely kosárrangadót is játszanak Fotó: Veres Nándor

A bajnokságot alkotó 18 csapatot az amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) ismert lebonyolítás szerint két konferenciára osztják, figyelembe véve az előző szezonban elért helyezéseiket. A leosztás szerint az 1. konferenciában a bajnoki címvédő Kolozsvári U-BT, az FC Argeș Pitești, az SCM U Craiova, a Nagyszebeni CSU, a CSM Ploiești, a CSM Târgu Jiu, a Bukaresti Rapid, a VSK Csíkszereda és a Marosvásárhelyi VSK kapott helyet, míg a 2. konferenciában a Nagyváradi VSK, a CSO Voluntari, a Temesvári SCM, a Bukaresti Dinamo, a Bukaresti Steaua, a Konstancai Athletic, a Galaci CSM, a CSM Focșani és a Bukaresti Laguna vesz részt.

Mindkét konferenciában kilenc-kilenc csapat vesz részt, az első körben 18 forduló keretében (minden fordulóban egy csapat szabadnapos lesz) oda-visszavágókat rendeznek. Ezt követően két értékcsoportban folytatódik a bajnokság, a két konferencia első öt helyezettje az 1–10., a többiek a 11–18. helyekért játszanak. Erre a második szakaszra a csapatok magukkal viszik az első körben elért egymás elleni eredményeiket, és csak a másik konferenciából érkező ellenfelekkel találkoznak oda-vissza. A rájátszásba az első nyolc helyezett jut be, a 9. és 10. helyen végzett csapatok számára befejeződik a bajnokság, míg a 11–18. helyezettek az alsóházban játszanak. A rájátszás negyed- és elődöntőiben három nyert mérkőzésig tartanak a párharcok, a döntőben pedig négy győzelmet kell szerezni a bajnoki címért.

Fotó: Veres Nándor

A menetrend szerint a bajnokság első fordulóját szeptember 28-án rendezik, amikor az 1. konferenciában a Marosvásárhelyi VSK az FC Argeș Pitești, míg a VSK Csíkszereda a SCM U Craiova otthonában mutatkozik be az új idényben.

A csíkszeredaiak szezon eleji programja azonban módosulhat, mivel ellenfelük szeptember 21. és 28. között az Európa Kupa selejtezőjében érdekelt. A két konferenciacsoport utolsó fordulóját január 28-ára időzítették. Egy héttel később, február 4-én már kezdődik a bajnokság második szakasza, amely április 7-én zárul. A rájátszás negyeddöntői április 12. és 23., az elődöntők április 28. és május 9, a döntő pedig május 14. és 31. között zajlik.

A Román Kupa lebonyolítása is megváltozott, a 18 részt vevő csapatot hat, egyenként három csapatból álló csoportba osztják, ahol mindenki mindenkivel játszik. A csoportküzdelmekre rögtön az első bajnoki forduló lejártával október 1. és 3. között kerül sor. Minden csoport győztese, valamint a két legjobb második helyezett kvalifikálja magát a nyolcas döntő tornára, amelyet február 11. és 15. között rendeznek.

A szezon hivatalosan szeptember 17-én kezdődik, amikor lejátsszák a Román Szuperkupa-mérkőzést a bajnok Kolozsvári U-BT és a kupagyőztes CSO Voluntari között.

Alakul a csíkiak kerete

Lászlófy Botond, a VSK Csíkszereda vezetőedzője szerint a román férfi kosárlabdában ősztől alkalmazandó új rendszerről később derül majd ki, hogy mennyire jó vagy rossz. „A puding próbája az evés. Mivel egyre több romániai csapat részt vesz az európai kupákban, ez a rendszer a meccsek megmozgathatósága szempontjából jobb, valószínűleg nem kell majd sok mérkőzést elhalasztani a nemzetközi szereplések miatt.

Fotó: Pinti Attila

Lesz 4–5 csapat, amelyekkel nem fogunk játszani, talán ez az új rendszer egyik negatívuma. A Novák-rendelet minket nem érint, kosárlabdában eddig is kötelező volt román állampolgárságú játékosokat használni, és mi a következő szezonra a csapatunkat ennek tudatában építjük”

– nyilatkozta a vezetőedző.

Megtudtuk, hogy a VSK Csíkszereda augusztus 20-án kezdi el a közös felkészülést az új szezonra. A helyi játékosok közül Zerkula Zoltán és László Arnold a csapat tagja marad, de szinte biztos, hogy a csíkiaknál folytatja pályafutását a kézdivásárhelyi, még ifjúsági Szabó Lehel. A VSK játékosa lesz a következő idényben az olasz és román állampolgársággal rendelkező Amedeo Casale, a szerb Andrija Drašković, aki utoljára a Boszniában játszott, illetve Lucian Țîbîrnă, aki tavasszal a Focșani játékosa volt. „Jelenleg a keret kialakításán dolgozunk” – hangsúlyozta Lászlófy.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.