Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Női kézilabda Eb: skandináv döntő az aranyéremért

MTI 2022. november 18., 23:29 utolsó módosítás: 2022. november 18., 23:42

A címvédő Norvégia és skandináv riválisa, Dánia jutott be a női kézilabda Európa-bajnokság vasárnapi döntőjébe. A pénteki elődöntőkben a norvégok 28–20-ra nyertek Franciaország ellen, míg a dánok 27–23-ra győzték le Montenegrót.

Női kézilabda Eb: skandináv döntő az aranyéremért
A gyengébb kezdés után átvették a vezetést, legyűrték a montenegróiakat a dánok Fotó: MTI/Czeglédy Zsolt

Az első elődöntőben a dánok gyengébben kezdtek a montenegróiak ellen, akik 6–3-ra elhúztak, de ezután a pontatlan támadásbefejezések miatt megtört a lendületük. Tíz percig nem találtak a hálóba, és a folytatásban is csak küszködtek ellenfelük kapuja előtt, ezért a 22. percben Dánia már 11–7-re vezetett. A skandinávok nem tudták a tőlük megszokott gyors kézilabdát játszani, mert ellenfelük lassította a tempót, a szünetben azonban így is 14–10-es előnyben voltak.

A második félidő sem volt kimondottan látványos, mert rendkívül masszívan védekezett mindkét csapat. Montenegró sorozatban négy gólt lőtt, ezzel kiegyenlített – az első dán találat csaknem hét perc után született –, de a vezetést nem tudta visszavenni, mert aztán megint komoly nehézségei akadtak a gólszerzéssel.

Ezt kihasználva Dánia egy 6–1-es sorozatot produkált. A hátralévő időben már nem változott számottevően a különbség, a dánok ismét magabiztosan játszottak a félidő második felében.

A norvég–francia összecsapás magas színvonalú volt, egymást követték a látványos megoldások támadásban és védekezésben is. Mindkét együttes előnyben részesítette a gyors játékot, de ez soha nem csapott át kapkodásba. Váltakozva vezettek a csapatok, és mivel a Győr norvég kapusa, Silje Solberg egyre jobban védett, a címvédő egygólos előnnyel vonulhatott a szünetre.

A norvégok a végjátékban nagy különbséggel múlták felül a franciákat Fotó: MTI/Czeglédy Zsolt

Nora Mörk és a győri Stine Oftedal irányításával nagyon jól kezdte a második felvonást Norvégia, amely továbbra is magas színvonalon védekezett, először vezetett három góllal, és ezután már nem erőltette mindenáron a gyors akciókat.

Tíz perccel a vége előtt már négy volt közte, és ekkor látszott, hogy a franciák nem fognak tudni fordítani, mert képtelenek megoldást találni ellenfelük szinte tökéletes védekezésére.

Az olimpiai bajnok nyitottabb védekezésre váltott, de ez sem hozta meg a fordulatot, sőt mivel a franciáknak siettetniük kellett a befejezéseket, egyre többet hibáztak és a játék képéhez képest aránytalanul nagy különbséggel kaptak ki. A francia válogatott a meccs legfontosabb részében, a hajrában 12 perc alatt csupán egy gólt lőtt, ezt kihasználva a skandinávok egy 7–1-es sorozattal zártak.

A Norvégia–Dánia döntőt vasárnap 21 óra 30 perctől rendezik, ezt megelőzően 18.45-től Franciaország és Montenegró a harmadik helyért játszanak. 

Női kézilabda Európa-bajnokság, elődöntő:

Dánia–Montenegró 27–23 (14–10).

Norvégia–Franciaország 28–20 (12–11).


Az 5. helyért:
Svédország–Hollandia 37–32 (21–16).
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.