Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Az egyik zöld-fehér magyar csapat a BL-döntőbe lőtte magát

Józsa Csongor 2023. június 03., 21:34

Először került két magyar együttes a női kézilabda Bajnokok Ligája legjobb négyes mezőnyébe. Előbb a Győr, aztán a Fradi futott neki a nagy feladatnak. Az egyik sikerrel járt.

Az egyik zöld-fehér magyar csapat a BL-döntőbe lőtte magát
Galérianézet
Emily Bölk sem hiszi el, mit vitt véghez a Ferencváros Fotó: MTI/Illyés Tibor

Június első hétvégéjén újból Budapestre érkezett az európai női kézilabda klubcsapatok krémje. Az MVM Dome-ban rendezik a Bajnokok Ligája négyes döntőjét. A csoportmeccsek és a kieséses szakasz után ebben az évben először volt két magyar csapat a végső elszámolásnál.

A már megszokott Győri ETO KC mellett a Ferencváros fennállása első ilyen tornájára készült. A mezőnyben ő volt a fekete ló. Két skandináv gárda próbálta elrontani a „hazaiak” örömét: a norvég Vipers Kristianstadt és a dán Team Esbjerg.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Kezdünk egyre többen lenni!” – szólalt meg egy Fradi-szurkoló a villamoson, amelyik szombaton kora délután a Népliget megálló felé haladt.

Első látásra úgy tűnhetett, hogy nem is egy négyes döntőről beszélünk, hanem egy sima Ferencváros mérkőzésről. Amerre a szem ellátott csak őket lehetett a létesítmény környékén felfedezni.

Benn a győri lányok melegítettek, a szakértők szerint a Final 4 első elődöntője egyben előrehozott finálé is volt. A találkozó eléggé egyoldalúra sikeredett, a Vipers pillanatok alatt megragadta a kezdeményezést, elhúzott. Héttel, 20–13-ra is vezettek az első játékrészben.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ambros Martin tanítványai húszáros üldözést indítottak a pihenőt követően. A hátrányuk csupán a végjátékban csökkent. Egy pillanatra felcsillant, hogy talán hosszabbításra menthetik a meccset. Az utolsó találatot a norvégok lőtték, kettővel (37–35) nyertek, így ők készülhetnek a vasárnapi BL-döntőre.

Egyben a címvédésre hangolhatnak.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyarok becsületét a Fradi megmenti-e? Ez volt a második elődöntő nagy kérdése. Vagy, hogy a kisdöntő zöld-fehér csapatok egymás közötti összecsapása lesz.

Csordultig megtelt az Esbjerg elleni elődöntőre az aréna – 20 022 néző szurkolt, ez pedig világrekordot jelent a női szakág klubcsapatok közötti mérkőzésén.

Már az egy kisebb csoda volt, hogy a Ferencváros a negyeddöntő visszavágóján ledolgozta a hatgólos hátrányát, hogy ott lehessen a négyes döntőben. Azon meccs lefújását követően a belépőjegyek pillanatok alatt elfogytak. Egyszóval, felvásárolták a Fradi-szimpatizánsok.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Frenetikus, a női BL Final 4-jában eddig nem nagyon tapasztalt hangulatban indult a meccs. Klujberték jól tartották magukat, a dánok a szünet előtt megrázták magukat, négygólos (13–17) előnnyel mehettek vissza a pihenőre.

Mindent egy lapra feltéve jöttek ki Elek Gábor tanítványai a második felvonásra, 21-nél pedig utolérték a dánokat. Innen kezdve az idegek harca is volt.

Csakhogy, ezt a győzelmet a Fradi nem csak akarta, hanem a csajok a szívüket-lelküket kitéve a pályára meg is szerezték.

Az utolsó támadás – döntetlennél – a magyaroké volt. Bölk hálószaggató találata után pedig nem csak a csarnok robbant fel, hanem a dudaszó is megszólalt. 30–29-re nyertek, bejutottak a döntőbe.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A csoda vasárnap válhat teljesé, ehhez pedig a döntőben a Vipers-et kell felülmúlnia.

Hasonló sztori már volt a a női kézilabda Bajnokok Ligája négyesdöntőjében: 2016-ban a Bukaresti CSM-re hasonlóan a „fekete ló” jelzőt akasztották. Ők minden forgatókönyvet felülírva a legvégén a magasba emelték a trófeát.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, elődöntő:
Vipers Kristiansand (norvég)–Győri Audi ETO KC 37–35 (23–18)
MVM Dome, v.: Igor Covalciuc, Alexei Covalciuc (moldovaiak)
gólszerzők: Roberts 8, Jerábkova 7, Vjahirjeva 5, Jezic, Naes Andersen, Knedlikova 4-4, Tchaptchet Defo 3, Valle Dahl 2, illetve Oftedal 11, Gros 9, Hansen, Nze Minko 3-3, Haugsted, Dale, 2-2, Schatzl, Rju, Győri-Lukács, Broch, Faluvégi 1-1
lövések/gólok: 53/37, illetve 53/35
gólok hétméteresből: 6/4, illetve 4/3
kiállítások: 6, illetve 14 perc

Fotó: MTI/Illyés Tibor

FTC-Rail Cargo Hungaria–Team Esbjerg (dán) 30–29 (13–17)
MVM Dome, 20 022 néző, v.: Backovic, Palackovic (szlovénok)
gólszerzők: Malestein 7, Bölk 6, Klujber, Lekic 5-5, Stolle 3, Szöllősi-Zácsik 3, Kisfaludy 1, illetve Mörk, Reistad 7-7, Ingstad 6, Breistöl 4, Tranborg, S. Solberg 2-2, Heindahl 1
lövések/gólok: 45/30, illetve 42/29
gólok hétméteresből: 5/4, illetve 3/3
kiállítások: 12, illetve 10 perc.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

a vasárnapi program:
16.15-től a 3. helyért: Győr–Esbjerg
19 órától döntő: Vipers–Ferencváros
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.