Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Még nincs minden veszve, de már bravúr kellene a magyarok negyeddöntőjéhez

Horváth Bálint Ottó 2023. január 17., 13:26

Távolabb került a célja elérésétől a magyar férfi kézilabda-válogatott a lengyel-svéd közös rendezésű világbajnokságon. Hátrányból várják a középdöntős küzdelmeket, ahol egy bravúrgyőzelemre is szükség lehet a negyeddöntőbe jutáshoz. Nézzük az esélyeket.

Még nincs minden veszve, de már bravúr kellene a magyarok negyeddöntőjéhez
Nincs könnyű helyzetben a magyar válogatott Fotó: MTI/Kovács Tamás

A magyar nemzeti együttes azzal a feltett szándékkal utazott el a világbajnokságra, hogy a legjobb hét helyezett között végezzen, ami biztosítja az olimpiai selejtezőtornán való részvételt. Jól is alakult a csoportkör a magyarok számára, akik Dél-Korea legyőzése után óriásit hajrázva fordítottak és nyertek Izland ellen. Ezzel két pontot már bebiztosítottak a középdöntőre. Jött a portugálok elleni hétfő esti harmadik mérkőzés, amelyen a csoportelsőség volt a tét, valamint az, hogy újabb győzelem esetén négy pontot vigyenek magukkal a következő szakaszba. Nem tudtak élni a lehetőséggel, fájó és súlyos, hétgólos vereség lett a vége, lecsúsztak a csoport harmadik helyére.

Emiatt pedig nagyon nehéz helyzetbe kerültek, a negyeddöntőbe jutáshoz immár tökéletes menetelésre, akár három győzelemre is szükség lehet.

A magyarok ugyanis hiába kezdik egyaránt két ponttal a középdöntőt az izlandiakkal és a portugálokkal, a három csapat közötti körbeverésből ők jöttek ki a legrosszabbul, negatív a gólkülönbségük, így a végelszámolásnál pontazonosság esetén is mögöttük maradnak. A II-es középdöntős csoportban – ahonnan az első két helyezett jut tovább a negyeddöntőbe – a társházigazda és Európa-bajnok Svédországgal, valamint Brazíliával és a Zöld-foki Köztársasággal találkoznak. Ezt tetézi, hogy szerdán este éppen a nagy favoritnak számító svédekkel kezdenek, akik hibátlanul zárták a csoportküzdelmeket, a brazilok és a Zöld-foki Köztársaság legyőzése nem okozott különösebb gondot nekik, Uruguay ellen pedig kiütéssel nyertek.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ahhoz, hogy Chema Rodriguez szövetségi kapitány gárdája komoly esélyessé lépjen elő a negyeddöntőbe jutásra, győznie kellene a skandinávok ellen. Amennyiben ugyanis összejönne a bravúr, majd hoznák a kötelezőt a többi riválishoz képest gyengébb játékerőt képviselő brazilok és a zöld-fokiak ellen, biztosan meglenne a továbbjutás. Vereség esetén azonban, majd a két bekalkulált győzelemmel már nem lenne saját kezükben a sorsuk. Csak abban bízhatnának, hogy az izlandiak, vagy a portugálok a Svédország elleni vereség mellett pontot veszítenek a középdöntő utolsó két helyezettje ellen. Ellenkező esetben viszont legfeljebb a csoport negyedik helye elérhető a magyarok számára, így végül a 13–16. helyek valamelyikét szereznék meg, ami egyáltalán nem méltó ehhez a magyar válogatotthoz.

A magyar válogatott menetrendje a középdöntőben:

szerdán 21.30-tól Svédország–Magyarország
pénteken 19 órától Brazília–Magyarország
vasárnap 16.30-tól Zöld-foki Köztársaság–Magyarország

A II-es középdöntős csoport állása:

1. Svédország 4 pont (60–45)
2. Portugália 2 (53–50)
3. Izland 2 (58–56)
4. Magyarország 2 (50–55)
5. Brazília 2 (48–54)
6. Zöld-foki Köztársaság 0 (55–64)
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.