Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Kinyitotta az ajtót a VSK Udvarhely, beléphet a kéziélvonal elitjébe

Zátyi Tibor 2022. április 21., 14:47

A Székelyudvarhelyi VSK kézilabdacsapata feljutott a Bölények Ligájába, a fiúk két fordulóval a másodosztály felsőházi rájátszásának vége előtt kiharcolták, hogy a 2022–23-as idényben már a legjobbakkal játszhassanak. Azért a feltételes mód, mivel egyelőre nincs meg az anyagi fedezet ahhoz, hogy a csapat elinduljon az élvonalban. A VSK-nál viszont optimisták, Mester Zoltán igazgatót kérdeztük.

Kinyitotta az ajtót a VSK Udvarhely, beléphet a kéziélvonal elitjébe
A fiúk elérték a pályán a kitűzött célt. Most a támogatókon a sor, hogy biztosítsák a jövőt Fotó: Erdély Bálint Előd

A Székelyudvarhelyi KC 2018-as megszűnése óta az udvarhelyi felnőtt férfi kézilabda nem tudott visszatérni az élvonalba. A négy évvel ezelőtt létrehozott Szejke SK a 2020–21-es szezonban megnyerte a másodosztályt, alanyi jogon harcolta ki a feljutást a Bölények Ligájába, ám pénzügyi gondok miatt mégsem tudta vállalni a szereplést a legjobbak között. A város viszont nem maradt felnőtt férfi kézilabdacsapat nélkül: tavaly szeptemberben a Szejke SK kerete és szakmai stábja átkerült a Városi Sportklubhoz, a csapat pedig beiratkozott a román másodosztály küzdelmeibe.

A másodosztály alapszakaszában rendkívül szorosan alakult a VSK csoportja, Sipos Lóránt edző tanítványai hiába nyertek meg tizenegy meccset a tizennégyből, csak jobb egymás elleni eredményüknek köszönhetően előzték meg a Fogarasi VSK-t és végeztek a második helyen, egy ponttal lemaradva az első Segesvári VSK-tól. A felsőházi rájátszás is nehezen indult, hiszen a fiúk három fordulót követően mindössze egy győzelmet szereztek. Ezt követően viszont nagyon összeállt a csapat játéka, hétmeccses győzelmi sorozat következett, kedden pedig már úgy játszottak a CS Medgidiával, hogy matematikailag is bebiztosították az első két hely egyikét – ez pedig feljutást jelent a Bölények Ligájába.

Fotó: Erdély Bálint Előd

„Magabiztosan játszottunk az egész szezon alatt, sikerült elérnünk a kitűzött célt. Szeretném, hogy feljusson a csapat, jelenleg azon dolgozunk, hogy meglegyen ehhez a szükséges anyagi háttér. Jelen pillanatban azonban nem tudom azt kijelenteni, hogy igen, felmegyünk, mivel egyelőre nincs meg ehhez a költségvetésünk. Május végén már tisztábban fogunk látni” – mondta Mester Zoltán. A VSK igazgatója hozzátette, hogy anyagilag stabilizálták a kézilabdacsapatot, a Szejke SK-nál tapasztalt pénzügyi nehézségek már a múlté, a játékosok és a stáb is pontosan kapják a fizetéseket.

Nagyjából 1,2 millió lejes a költségvetésünk erre az idényre, ebben pedig minden benne van, a fizetésektől a kiszállásokig. Számításaink szerint ennek kétszerese kell ahhoz, hogy tisztesen helyt tudjunk állni a Bölények Ligájában, ne essünk ki egyből.

Az élvonallal együtt jön még egy többletköltség, hiszen a versenykiírás szerint kell legyen egy fiókcsapat is, amely a másodosztályban szerepel. Azaz gyakorlatilag fenn kell tartani egy, a mostanihoz hasonló együttest, amelynek keretét nagyjából ifjúsági játékosok alkotnák, de a szervezési és kiszállási költségek úgyis megmaradnak. Ha sikerül beneveznünk a Bölények Ligájába, akkor a másodosztályos fiókcsapatunkat ifjúsági 1-es és 2-es játékosok alkotnák” – vázolta a helyzetet Mester.

Arra a kérdésünkre, hogy előfordulhat-e a legsötétebb forgatókönyv, azaz akárcsak a Szejke SK esetében, hiába szerezte meg a csapat a jogot az élvonalbeli szereplésre, nem nevez be a bajnokságba, a VSK igazgatója azt válaszolta, jelenleg kizárólag a Bölények Ligájára készülnek.

„Az most nem tényező, hogy esetleg ne nevezzünk be az élvonalba. Ez csak akkor fordulhat elő, ha nem sikerül megtalálnunk a megfelelő anyagi támogatást, de mi egyáltalán nem számolunk ezzel, folyamatosan tárgyalunk a szponzorokkal. A város is be tud szállni további összegekkel a csapat támogatásába, jogilag adott ehhez a lehetőség, ám ez már a helyi tanács szándékától is függ.

Szakértő közönség, minőségi utánpótlás van Székelyudvarhelyen. A bajnokság második felében, amikor keményebb mérkőzéseket vívtunk, többször is megmutatkozott, óriási igény van arra, hogy a városnak legyen első osztályos kézilabdaklubja”

– zárta a beszélgetést Mester.

A VSK-ra még két mérkőzés vár a másodosztály rájátszásában, április végén a Segesvári VSK-hoz látogat, majd hazai pályán a CSU Pitești ellen zárja a szezont.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.