Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Alulról kezdi el a selejtezőt a román férfi kézilabda-válogatott

Józsa Csongor 2022. január 07., 11:23 utolsó módosítás: 2022. január 07., 11:33

Amíg a kézilabda jelenlegi nagyhatalmai az egy hét múlva kezdődő magyar-szlovák rendezésű Európa-bajnokságra hangolnak, addig a második vonalba tartozó válogatottak a jövő évi vb-előselejtező tornáit játsszák. A románok hazai környezetben, Kolozsváron próbálnak továbblépni a második körbe.

Alulról kezdi el a selejtezőt a román férfi kézilabda-válogatott
Szász András a bővített kerettel készült, tartalékként számítanak rá Fotó: Facebook/Szasz Andras

A román férfi kézilabda-válogatott főképp amiatt nincs ott a kontinenstornán, hogy Koszovó ellen csupán egy pontot szerzett a hatból a selejtezők során. Nyáron a spanyol Xavi Pasqual nem csupán a Bukaresti Dinamo irányítását vette át, hanem ezzel párhuzamosan a román nemzeti együttes szövetségi kapitánya is lett – immár másodszor.

Románia péntektől vasárnapig hazai környezetben, a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban próbálja kivívni a továbbjutást.

Sorrendben Izraellel, Ciprussal és Moldovával játszik mérkőzéseket, mindháromszor 18 órától. Első látásra nem jelenthet problémát, hogy a házigazda az első két hely valamelyikén végezzen.

Ami a felkészülést illeti, a honi szakszövetség egy négycsapatos tornát rendezett, a Kárpátok Trófeájára azonban csak Törökország érkezett meg. Svájc és Irán a koronavírusos megbetegedések miatt visszamondta a szereplését. Végül párosmeccset játszottak az együttesek, mindkétszer a románok diadalmaskodtak.

Ezt követően a szövetségi kapitány, az Agerpressnek adott nyilatkozatában elmondta, csapatának kis lépésekkel, de haladnia kell az elit felé.

Egységes csapat képét mutatjuk, ez az egyik erősségünk. Minden elismerésem a játékosaimé, de ebben a keretben nincs egy olyan kézilabdázó, mint Cristina Neagu.

Ő képes egyedül eldönteni meccseket. Van, amikor nyersz, van amikor vesztesen hagyod el a játékteret, de mindig elégedettek kell lennünk azzal, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk”.

A bővített kerettel együtt készült a vargyasi születésű, Székelyudvarhelyen nevelkedett Szász András is. A beálló mindkét barátságos összecsapáson pályára lépett, aztán a szűkítésnél már nem számított rá a kapitány. 

Csak abban az esetben utazik újból Kolozsvárra, ha valamelyik társa az ő posztján megsérül. Megkeresésünkre elmondta, remek a hangulat a válogatottnál, ami meg a továbbjutást illeti:

Hazai környezetben nem szabad problémát jelentsen Ciprus és Moldova legyőzése. Izrael egy kicsivel jobb játékerőt képvisel, de ott kell lennünk a következő körben”.

Szász András már a fővárosban tartózkodik, klubcsapatával a Bukaresti CSM-vel elkezdte a felkészülést a tavaszi idényre.

A ciprusi válogatott végül nem vesz részt a tornán, keretében több játékos is koronavírus-fertőzött. Minden meccsét 10–0 arányban veszíti el.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.