Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Sofronnak csak második opció a Csíkszeredai Sportklub

Dobos László 2023. augusztus 29., 11:07

Még nem lehet tudni, hol folytatja pályafutását Sofron István jégkorongozó, aki az elmúlt két szezonban a Csíkszeredai Sportklubot erősítette. A válogatott játékos az osztrák ligában játszana, de ha ez nem jön össze, akkor a székelyföldieket választja.

Sofronnak csak második opció a Csíkszeredai Sportklub
Ha nem kap más szerződést csak akkor öltözik kék-fehérbe Fotó: Veres Nándor

Az 1988-ban Csíkszeredában született Sofron István már kicsi korában szüleivel Székesfehérvárra költözött, ott tanulta a jégkorong ábécéjét. A 21. század egyik legjobb magyar jégkorongozója 2021. nyarán igazolt haza, ahol két szezonon át erősítette a csíki csapatot.

A 35 éves játékos az M1-nek, a magyar tévének nyilatkozott, ahol elmondta, hogy – bár a „végén elhasalt” – jól teljesített a válogatott az elit-világbajnokságon, és úgy érzi, neki is jól ment a játék. A magyar válogatott kapitánya, Kevin Constantine, aki a Fehérvár AV19 vezetőedzője is volt, jelezte Sofronnak, hogy szeretné, ha visszatérne Székesfehérvárra. Időközben azonban az amerikai szakember távozott mindkét posztról.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Sofron a tévéinterjúban elmondta, hogy a Sportklubnál eltöltött két év után jó lett volna az osztrák ligában szerepelni a Fehérvárral, de nem sikerült oda szerződnie.

„Azt a választ kaptam, hogy már megvan a csapat elég régóta, és tele vannak” – mondta Sofron, aki úgy fogalmazott, ez kicsit csalódás volt a számára, mert nagyon szeretett volna „hazamenni Fehérvárra”, mivel ott lett felnőtt hokis. Ezután kérte a menedzserét, hogy „itt közel, Európában, egy kicsivel jobb ligában” nézzen körül, vegye fel a kapcsolatot az osztrák ligában érdekelt csapatokkal és dobja be a nevét.

Emiatt most egy-két hónapot kivárok. Ha nem jön össze, akkor a Csíkszereda tárt karokkal vár”

– tette hozzá a válogatott hokis, aki addig egyedül készül az idényre.


Páratlan pályafutás

Sofron István szülei magas szinten sportoltak. Édesanyja, Bakó Edit a romániai felnőtt válogatottságig eljutó sífutó volt. Édesapja, Sofron Árpád az 1980-as évek végén az egyik legtehetségesebb romániai jégkorongozónak számított, majd az 1990-es évek elején Székesfehérvárra igazolt, de játszott a Ferencvárosban is, pályafutását pedig a Győri ETO-nál fejezte be, közel 40 évesen. Sofron Árpád a romániai válogatottnak is több évig meghatározó játékosa volt.

Fotó: DEAC Jégkorong

Sofron István 2006-ban mutatkozott be a magyar élvonalban a Fehérvári Titánok színeiben. A következő szezont már a osztrák első osztályú ligában részt vevő Alba Volán csapatában kezdte. 2010-ben öltötte magára először a magyar válogatott mezét, amelynek azóta is a tagja. A 2011–2012-es idényben ő lett az osztrák bajnokság (EBEL) gólkirálya. Az évad végén a német első osztályú Krefeld Pinguine csapatához igazolt. Itt három szezont töltött, majd visszatért az EBEL-be, az EC Klagenfurthoz. 2016-ban hazatért a Fehérvárhoz.

2017. júliusában elfogadta az észak-amerikai Wichita Thunder ajánlatát, amely az Edmonton Oilers farmcsapataként az East Coast Hockey League-ben, az észak-amerikai harmadosztályában szerepelt. 2017 decemberében az osztrák Villacher SV csapatához igazolt, 2018 nyarán pedig újból visszatért nevelőegyesületéhez, a Fehérvárhoz. Szerződése lejártával 2019 nyarán a szlovák Extraligában szereplő MAC Újbuda csapatához szerződött, majd 2021 júliusában a Csíkszeredai Sportklub játékosa lett, a csíki kék-fehérekkel román bajnokságot, Román Kupát és Erste Ligát nyert.

Idén tavasszal tagja volt a tamperei elit vébén szereplő magyar jégkorong válogatottnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.