Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Máris kezdődik, klasszikus párharcok az Erste Liga elődöntőjében

Zátyi Tibor 2024. március 21., 13:46

Négy csapat maradt talpon a jégkorong Erste Ligában, pénteken pedig már az elődöntős párharcok első mérkőzésein dobják be a pakkot. A Fradi–Sportklub és a GYHK–Corona csata is klasszikusnak számít a sorozatban.

Máris kezdődik, klasszikus párharcok az Erste Liga elődöntőjében
Galérianézet
A Sportklub és a Fradi mindig is parázs, érzelmekkel teli meccseket játszik egymással Fotó: Pinti Attila

A legjobb négy között elsőként a Gyergyói HK biztosította helyét, miután söpréssel, 4:0-s összesítéssel ejtette ki az alapszakasz során sokkal jobban teljesítő Újpestet. Ezután a Ferencváros váltotta meg a jegyét, a magyar bajnoki címvédőnek – amely a BJAHC kiesésével idén is megszerezte az aranyérmet Magyarországon – nem okozott gondot a DEAC búcsúztatása (4:1).

Kiválóan kezdett a DVTK a harmadik párharcban, elvette a Corona pályaelőnyét, ám a brassóiak összeszedték magukat és zsinórban nyert négy meccsel jutottak tovább (4:2). A legkiegyenlítettebb, egyben a leghosszabb csata a BJAHC–Sportklub párharc volt, amely során a csíki kék-fehérek ötször győzték le budapesti ellenfelüket – az egyik találkozót bírói műhiba miatt újra kellett játszani (4:2). Érdekesség, hogy a csatában mind a hat (hét) találkozó egy gólos különbséggel ért véget, és négyszer pedig a ráadásban aranygóllal dőlt el a csata.

Pikáns párharc

Az idei szezonban az alapszakaszban és a ráadásban lejátszott hat meccsből négyet a Ferencváros, kettőt pedig a Sportklub nyert meg. A csíkiak hazai pályán egy szoros (4–3) és egy nagyon sima (9–3) sikert értek el, míg az FTC ugyancsak aratott kiütéses győzelmet (7–2), kétszer pedig gól nélkül tartotta a Sportklubot (3–0 a Tüskecsarnokban és a Vákárban), míg az idei első csatájuk (5–5 után) egy maratoni szétlövéssel és az FTC sikerével ért véget.

Fotó: Pinti Attila

A két együttes az Erste Liga legutóbbi öt kiírásának döntőjében háromszor is összefutott, a 2018–19-es szezonban a Fradi összesítésben 4:1-re nyert, a 2019–20-as kiírásban a koronavírusjárvány miatt nem szervezték meg a finálét, így az FTC és a Sportklub is bajnok lett, míg a 2021–22-es aranyérmet a Sportklub húzta be 4:1-es összesítéssel.

Előny lesz a hazai pálya?

A Brassói Corona–Gyergyói Hoki Klub párharc is végletekig izgalmasnak ígérkezik. A két csapat az Erste Liga alapszakaszában négyszer találkozott egymással, és kijelenthető, hogy a hazai pálya nem jelentett előnyt: a Corona 4–3-ra és 5–0-ra Gyergyószentmiklóson, a GYHK pedig 2–1-re húzta be a bajnokit Brassóban. A második Corona–GYHK csata a hazaiak hosszabbításos sikerével ért véget (4–3).

A Brassói Corona idén jobb a GYHK ellen. Mi lesz az elődöntőben? Fotó: Brassói Corona

A GYHK-nak más versenysorozatban sem volt előny a hazai pálya, hiszen a Román Kupa döntőjében, január végén a Corona a hajrában ütött gólokkal 5–3-ra győzött Gyergyószentmiklóson. Az Erste Liga előző szezonjában is az elődöntőben csapott össze a két gárda, a GYHK 4:3-ra húzta be a párharcot, majd a döntőben a Fradit legyőzve szerezte meg első bajnoki címét. A 2021–2022-es kiírásban is összefutottak az egyenes kiesési szakaszban, a GYHK a negyeddöntős párharcot 4:0-ra nyerte meg.

Ez az Erste Liga első olyan szezonja, hogy a GYHK, a Sportklub és a Corona is a legjobb négy közé jut, a Fradi pedig zsinórban hatodik éve, hogy elődöntőt játszik.

A program

Az elődöntők pénteken kezdődnek, az első két mérkőzést az alapszakaszban jobban helyezett Brassó (2.) és Ferencváros (1.) rendezi, majd jövő hét elején, kedden Gyergyószentmiklósra (3.) és Csíkszeredába (5.) költöznek a csapatok. A párharcok négy nyert mérkőzésig tartanak.

Erste Liga, elődöntő, 1. mérkőzés, pénteken
18.30-tól Brassói Corona–Gyergyói Hoki Klub
19.30-tól FTC-Telekom–Csíkszeredai Sportklub

2. mérkőzés, szombaton
15.05-től FTC-Telekom–Csíkszeredai Sportklub
18.30-tól Brassói Corona–Gyergyói Hoki Klub

3. mérkőzés, kedden (március 26.)
18.30-tól Gyergyói Hoki Klub–Brassói Corona
18.30-tól Csíkszeredai Sportklub–FTC-Telekom

4. mérkőzés, szerdán (március 27.)
18.30-tól Gyergyói Hoki Klub–Brassói Corona
18.30-tól Csíkszeredai Sportklub–FTC-Telekom

5. mérkőzés – ha szükséges, március 29. (péntek)
18.30-tól Brassói Corona–Gyergyói Hoki Klub
19.30-tól FTC-Telekom–Csíkszeredai Sportklub

6. mérkőzés – ha szükséges, március 31. (vasárnap)
18.30-tól Gyergyói Hoki Klub–Brassói Corona
18.30-tól Csíkszeredai Sportklub–FTC-Telekom

7. mérkőzés – ha szükséges, április 2. (kedd)
18.30-tól Brassói Corona–Gyergyói Hoki Klub
19.30-tól FTC-Telekom–Csíkszeredai Sportklub

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.