Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Legsikeresebb alapszakaszát futotta a Gyergyói Hoki Klub

Gergely Imre 2023. február 07., 12:37

Történetének legjobb Erste Liga alapszakaszát teljesítette a Gyergyói Hoki Klub. Sokáig vezette is a mezőnyt, végül a második helyen választhat magának ellenfelet a rájátszás első körére Szilassy Zoltán együttese. Pár hazai mérkőzést leszámítva kiegyensúlyozottan menetelt a gyergyószentmiklósi csapat.

Legsikeresebb alapszakaszát futotta a Gyergyói Hoki Klub
Galérianézet
Az alapszakaszban majdnem minden jól ment, jöhet a rájátszás Fotó: Szász Adorján/GYHK

A biztos rájátszás résztvevők közül magasan kiemelkedett a Gyergyói Hoki Klub. Az alapszakaszgyőztes Budapest Jégkorong Akadémia ellen a négy mérkőzésből hármat, a lehetséges 12-ből 9 pontot megszerzett a GYHK, a harmadik helyezett DVTK ellen ugyanez volt az arány, a negyedik Brassó ellen két mérkőzést nyertek rendes játékidőben, kettőt pedig elveszítettek hosszabbításban. Az 5. Ferencváros ellen két meccset rendes játékidőben, egyet a ráadásban nyertek meg Orbánék, egyet pedig elveszítettek.

A Csíkszeredai Sportklub elleni székely rangadókon négyből négyszer nyertek a piros-fehérek. A rájátszába egyenes ágon nem jutó együttesek közül a Debrecen ellen szintén 9 pontot szereztek, míg a sereghajtó FEHA19 ellen mind a 12 egységet beseperték a gyergyóiak.

Fotó: Veres Nándor

Mindössze két olyan csapat van a mezőnyben, akik ellen nem pozitív, hanem egyenlő a GYHK mérlege, és érdekes módon ők nem a legerősebb együttesek közé tartoznak, a 8. és 9. helyen végezve mindkettő kvalifikációra kényszerül. Ezek pedig az UTE és a Dunaújváros.

A lilák Gyergyószentmiklósról nem tudtak egyetlen pontot sem elvinni, viszont a Megyeri úton sem termett babér a piros-fehéreknek. Egálban vannak tehát az egymás közti mérleget tekintve. Ugyanez a helyzet az Acélbikákkal is, annyi különbséggel, hogy a GYHK egyszer rendes játékidőben, egyszer hosszabbításban nyert Dunaújvárosban, Somogyiék pedig ugyanezt érték el a gyergyószentmiklósi csarnokban.

Remek emberelőny, gólveszély elől és stabil védelem

Vegyél egy jó kapust – így kezdődik a jégkorongban (is) a csapatépítés. Rasmus Rinne tavalyi szerződtetésével pedig ez megtörtént. Tovább növelte a finn hálóőr értékét, hogy a nyáron megkapta a romániai állampolgárságot, így ő védhetett a Sportklub és a Brassó elleni kettős jelentőségű, azaz román bajnokinak számító mérkőzéseken is.

Fotó: Beke Zsombor/Feha19

Rinne – egyedüliként a teljes Erste Liga mezőnyben – végigvédte mind a 36 alapszakasz találkozót. 3 meccsen nem kapott gólt, 93,1 százalékos védési hatékonyságánál csak a BJA-s Farkas Roland és a miskolci Janis Voris tudott jobbat, de ők kevesebb időt töltöttek a jégen.

Szilassy Zoltán a stabilitásra szavazott a nyáron. Alig volt változás a keretben, és ez a döntés nyerőnek bizonyult, a mezőnyjátékosok is hozták azt, amint elvárt tőlük.

A védelem minőségére sem lehet panasz, a mezőnyjátékosok közül Matias Haaranen-nek legjobb a +/- mutatója (+31), őt pedig Jimi Jalonen követi a sorban (+30). Haaranen emellett a védők közül a legjobb eredményt érte el a kanadai táblázaton is 40 ponttal.

A csatárok között pedig idén is kimagasló szinten jégkorongozott a csapatkapitány Brance Orbán és „ikertestvére” Chris Bodó, akik 63, illetve 57 egységgel vezetik a liga kanadai táblázatát. A gólszerzők között pedig az első ötben van még a ligában Vincze Péter és Sébastien Sylvestre is.

Fotó: Szász Adorján/GYHK

A GYHK egy ideig Európa szinten az élvonalba tartozott az emberelőnyök kihasználásában, ebben végül a BJA megelőzte őket, de a 29,31 százalék így is nagyon tekintélyes arány. Az emberhátrányok kivédekezése 80,16 százalékban sikerül Fejeséknek, ami a 88.34 (!) százalékos BJA mögötti szoros élmezőnybe illeszkedik bele.

Új bajnokság kezdődik

Szilassy Zoltán vezetőedző levonta le az elmúlt 36 mérkőzés tapasztalatait: „Az összképpel maximálisan elégedett vagyok. Második helyen végeztünk, szorosan az elsőtő mögött, és tekintélyes előnnyel a többiekhez képest, de ennek nincs már jelentősége. Elértük a szezon előtt az alapszakaszra kitűzött célunkat, megteremtettünk magunknak egy jó pozíciót a rájátszás kezdetére, de most egy teljesen új bajnokság kezdődik.

Fotó: Szász Adorján, GYHK

Az alapszakaszt mindenki arra használja, hogy tanuljon, fejlődjünk, majd most kell megmutatni, hogy mit tanultunk”.

Hozzátette, meglepően egyenletes teljesítményt mutatott a csapata az egész szezonban, mély hullámvölgyek nélkül. Az utolsó magyarországi túrán érzett egy kis gödröt, de onnan jól állt fel a csapata. Az utolsó, Dunaújváros elleni mérkőzésen mutatott játékot pedig az egyik legjobbnak tartja az egész szezonban. „A legfontosabb, hogy meglegyenek a helyzetek – és ezek megvoltak. Aztán, hogy a lövések esetleg a vason csattannak, vagy a kapus fog ki nagyon jó napot, az bosszantó lehet, de ezeken kell a legkevesebbet korrigálni” – mondta.

A lejátszott 36 mérkőzés közül hármat emelt ki. A Ferencváros ellen idegenben 5–1-re nyert meccset, ahol meglátása szerint a legmagasabb szintű játékukat mutatták, az UTE elleni hazai 1–0-t ahol védekezésben volt hibátlan a csapat, és a Csíkszeredában 0–4-ről 8–5-re megnyert összecsapást, amely emocionálisan jelentett sokat a játékosoknak és a szurkolóknak is.

Erste Liga, 2022–2023, alapszakasz

Sorrend
Csapat
Mérkőzés|ME
Győzelem
Győzelem h.u.|GYH
Vereség h.u.|VH
Vereség
Gólkülönbség
Pont
1
Budapest JAHC
36
24
4
1
7
161-85
81
2
Gyergyói Hoki Klub
36
24
2
3
7
149-92
79
3
DVTK Jegesmedvék
36
19
4
2
11
120-95
67
4
Brassói Corona
36
19
4
2
11
123-103
67
5
FTC-Telekom
36
18
2
2
14
116-107
60
6
Csíkszeredai Sportklub
36
13
6
5
12
133-124
56
7
Debreceni EAC
36
16
1
3
16
121-126
53
8
Újpesti TE
36
9
2
5
20
110-136
36
9
Dunaújvárosi Acélbikák
36
6
3
3
24
101-173
27
10
Fehérvár HA19
36
3
1
3
29
75-168
14

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.