Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Címvédésre készül a GYHK, de a Sportklub, a Corona és a Fradi is akarja az Erste Ligát

Dobos László , MTI 2023. szeptember 26., 14:41

A Magyar Jégkorong Szövetség megtartotta hagyományos idénynyitó Erste Liga-sajtótájékoztatóját. A budapesti Magyar Sportok Házában lezajlott eseményen a liga elnöke és menedzsere mellett a bajnokság minden csapatának egy-egy vezetője kapott szót.

Címvédésre készül a GYHK, de a Sportklub, a Corona és a Fradi is akarja az Erste Ligát
Négy csapat jelentkezett be a bajnoki címért Fotó: Szász Adorján/GYHK

Bereczky Szilárd, a Gyergyói HK menedzsere kiemelte, nehéz lesz ismét az élen zárni, mert az ellenfelek komolyan erősítenek, már az előző kiírásban az elődöntőben és a döntőben is hetedik mérkőzést kellett játszaniuk. „Nagy szó volt ez kisvárosunk életében, hogy végre a harmadik és második helyezések után megnyertük első trófeánkat. Akkor valószínűleg az egy négyzetméterre jutó ittas egyének száma Gyergyóban volt a legnagyobb a Földön” – tette hozzá a székely sportvezető.

A Gyergyói HK mellett az előző kiírás ezüstérmese, a sorozatban ötödik, összesítésben 30. magyar bajnoki címét begyűjtő, szombaton Szuperkupa-győztes FTC-Telekom, valamint az elődöntős Brassói Corona és a Csíkszeredai Sportklub is az Erste Liga megnyerését tűzte ki célul.

Szőke Álmos ligaelnök úgy fogalmazott: „folytassuk ott, ahol abbahagytuk! Soha nem látott izgalmakat hozott az előző szezon, különösen az elődöntő és a finálé”. Jelezte: továbbra is cél, hogy minél több néző legyen. A meccseken túl vonzó programokat kínálnak, hogy növekedjen a szurkolói bázis. Ismét lesznek találkozók semleges helyszínen, Ajkán, Szombathelyen, Jászberényben és Zalaegerszegen.

A legutóbbi győztes, a Gyergyói HK Fotó: Szász Adorján/GYHK

Az alapszakaszban legjobb, elődöntős Budapest JA „szeretne minél messzebb jutni”, azonban három olyan légiósa is távozott, akik együtt 140 pontot termeltek.

Az Újpest az elődöntőben, a FEHA19 és a DEAC a rájátszásba kerülésben bízik. A DVTK Jegesmedvéknél egyelőre nem fogalmaztak meg helyezésbeli célkitűzést, mert az NHL-t is megjárt új edző, Steve Kasper először egységes csapattá szeretné gyúrni a keretet. A Dunaújvárosi Acélbikáknál – amely Azari Zsolt menedzser szerint a legkisebb költségvetésű a mezőnyben – ugyancsak nem jelöltek meg konkrét célt, az viszont biztos, hogy a nézők számát szeretnék feltornászni, és minél többször megnehezíteni a „nagy csapatok dolgát”.

Amint Somogyi Attila, a liga menedzsere elmondta: az alapszakasz az eddigieknél hosszabb lesz. A két oda-vissza kör, vagyis 36 forduló után a csapatokat a helyezések alapján két csoportra osztják, ahol még egyszer játszanak a csoportbeli ellenfelekkel hazai pályán és idegenben. Ez további nyolc mérkőzést jelent, ami szintén az alapszakasz része, és az itt elért eredmények beleszámítanak az összesített tabellába.

A két csoportot a nemzetközi szövetség világbajnoki csoportbesorolásánál alkalmazott elv szerint alakítják ki: az egyik ötösbe kerül az 1., a 4., az 5., a 8. és 9. helyezett, míg a másikba a 2., a 3., a 6., a 7. és a 10. Az alapszakasz így 44 fordulóból áll majd.

A rájátszás-kvalifikáció megszűnik, vagyis az utolsó két helyezettnek véget ér az idény az alapszakasz befejeztével. Újdonság az is, hogy a negyeddöntő párosítása nem választás alapján alakul ki, hanem a helyezések szerint: az első a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel játszik a továbbjutásért. A folytatásban is az alapszakaszban elért helyezések számítanak, mindig az állva maradt legmagasabban rangsorolt együttes játszik a legalacsonyabbal.

Az idény pénteken indul négy mérkőzéssel, amikor a címvédő Gyergyói HK-ra erdélyi derbi vár a Csíkszeredai Sportklub otthonában.

A hétmeccses finálét vívó két együttes, a Gyergyó és a Ferencváros első találkozójára október 27-ig kell várni, FTC–UTE rangadót november 14-én rendeznek majd először. Az alapszakasz március 3-án zárul, a playoff pedig március 8-án indul.

Fotó: ersteliga.hu

A sajtótájékoztatón szó esett az immár 11 csapatos második vonalról, az Andersen Ligáról is, amelyben sok korábbi válogatott játékos és sok fiatal játszik. Radnai Károly, a névadó ügyvezetője jelezte, hogy „határozott szakadék van” a két liga között, ezt szeretnék idővel csökkenteni, és az Erste Liga hátországa lenni. Kiemelte: az előző idényben például Turbucz Martin személyében tudtak olyan hokist Szegedről „felküldeni, aki – ha nincs másodosztály, valószínűleg – elveszett volna a magyar hoki számára játékosként, ehelyett az FTC húzóembere lett”.

Jégkorong Erste Liga, a hétvégi program

Pénteken (szeptember 29.): 18.30 órától Csíkszeredai Sportklub–Gyergyói HK, 19.30-tól Feha19–Dunaújvárosi Acélbikák, Miskolci DVTK Jegesmedvék–Debreceni EAC, 19.40-től pedig Budapest Jégkorong Akadémia HC–Újpesti TE.

Szombaton (szeptember 30.): 18.30 órától Gyergyói HK–Brassói Corona.

Vasárnap (október 1.): 16.30 órától FTC-Telekom–Debreceni EAC, 17.30-tól Brassói Corona–Csíkszeredai Sportklub, 18.40-től BJAHC–Feha19, 19-től pedig Dunaújvárosi Acélbikák–DVTK Jegesmedvék.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.