Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Vízilabda Eb: Montenegró legyőzésével elődöntős a címvédő férfi válogatott

MTI 2022. szeptember 06., 17:32 utolsó módosítás: 2022. szeptember 06., 17:34

A magyar férfi vízilabda-válogatott 11–8-ra legyőzte a legutóbb bronzérmes montenegrói csapatot a Splitben zajló 35. Európa-bajnokság keddi negyeddöntőjében.

Vízilabda Eb: Montenegró legyőzésével elődöntős a címvédő férfi válogatott
Nagyszerű győzelmet aratott a magyar válogatott, elődöntőben vannak a fiúk Fotó: MTI/Illyés Tibor

Varga Zsolt annak a 13 játékosnak szavazott bizalmat, akik hat napja történelmi, kilencgólos vereséget mértek az olimpiai bajnok szerbekre a csoportküzdelmek során, azaz Ágh György és Vadovics Viktor maradt ki a meccskeretből.

A magyar csapat rögtön emberelőnyt kapott első támadásakor, és egy nagyszerűen kijátszott figura végén Molnár passzát Német húzta a montenegrói kapuba, de a rivális szintén kihasználta az első fórját. Ezt követően pontatlan lövések, rossz bejátszások jellemezték a játékot, a Pro Reccóval Bajnokok Ligája-győztes Zalánkinak még megúszásból sem sikerült betalálnia, mert a keresztlécre bombázott. A remek védekezést és Vogel bravúros védéseit kihasználva aztán Angyal távoli és Konarik közeli bombájával sikerült két góllal elhúzni.

A második felvonásban a magyar csapat nem tudta gólra váltani a második fórját, de sokáig az ellenfél sem tudott szépíteni, mert a blokkok tökéletesen működtek, Vogel pedig továbbra is minden védhető labdát hárított, viszont Durdic ötméteresével szemben már a ferencvárosi kapus is tehetetlen volt. Jansik létszámfölényben visszaállította a kétgólos különbséget, majd a nagyszünet előtti percekben mindkét gárda egy-egy büntetőből volt eredményes, illetve Montenegró fórból is, így 5–4-es magyar vezetést mutatott az eredményjelző a meccs felénél.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A fordulást követően Vogel egy támadáson belül három védéssel kezdett, ezt viszont sokáig nem sikerült kihasználni, mert Zalánki kétszer egymás után a kapufát találta telibe, ugyanakkor Jansik egy jól bejátszott labdát már a hálóba lőtt. Bár Montenegró továbbra is képtelen volt akcióból gólt szerezni, viszont előnyből ismét minimálisra csökkentette a különbséget. Amíg Zalánki hetedik lövéséből sokadjára forgácsolta szét a kapufát, addig Jansik megúszásból harmadik kísérletéből harmadszor volt eredményes, így 7–5-ről kezdődhetett a zárónegyed.

Zalánki egy pillanatra sem bizonytalanodott el, addig próbálkozott, mígnem nyolcadjára elképesztő bombagólt lőtt az utolsó nyolc perc kezdetén, Mahercz találatával pedig először vezetett négy góllal a magyar csapat. A riválist az törte meg végleg, amikor Vogel a harmadik montenegrói ötméterest már kivédte. Innentől jószerivel csak a különbség volt kérdéses, a hajrában ugyan Montenegró az első két akciógóljával szépített, de a mezőny legjobbja, Jansik két demoralizáló ejtéssel válaszolt, így a végén már nem kellett izgulni.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nehezen, de behúzta a győzelmet Románia

A román férfi vízilabda-válogatott Izrael ellen ugrott medencébe, ahol papírforma alapján nagyon magabiztos sikert kellett volna aratniuk. Ezzel szemben az összes negyed 2–2-es eredményt hozott. A végén büntetők döntöttek a győztes kilétéről, 3–2-re nyertek a románok és így megmaradt az esélyük a kilencedik hely megszerzésére, ehhez a szerbeket kell legyőzniük szeptember 8-án.

Férfi vízilabda Európa-bajnokság, negyeddöntő:
Magyarország–Montenegró 11–8 (3–1, 2–3, 2–1, 4–3).
magyar gólszerzők: Jansik 5, Manhercz 2, Német, Angyal, Konarik, Zalánki 1-1

9-12. helyért, elődöntő:
Románia–Izrael 8–8 (2–2, 2–2, 2–2, 2–2), büntetők után: 11–10.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.