Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Újraindul a birkózás Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2024. január 12., 16:46 utolsó módosítás: 2024. január 12., 16:49

Birkózóedzésekre várják a 8 és 12 év közötti gyerekeket a gyergyószentmiklósi Godako sportközpontban. Az egykor komoly sikereket is hozó gyergyói birkózás újraéledése az Erdélyi Godako Ökölvívó Sportklub kezdeményezésére valósulhat meg.

Újraindul a birkózás Gyergyószentmiklóson
Fiatalok jelentkezését várják. Illusztráció Fotó: Erdély Bálint Előd

A szabadfogású birkózás technikai elemeit Kovács Zoltán fogja megtanítani a jelentkező gyerekeknek, az erőnléti felkészítést pedig a Godako szakemberei fogják végezni az egyelőre heti két alkalommal sorra kerülő edzéseken.

Amint Kovács Zoltán elmondta, a történet nem egészen a semmiből jön, hiszen az 1980-as években már dolgozott edzőként Gyergyószentmiklóson, és Szárhegyen is irányított egy csoportot, és szép eredményeket, országos bajnoki címet és dobogós helyezéseket is elértek az akkori sportolói.

Később elhagyta a birkózás világát, sikeres vállalkozó lett, de az EGÖSK vezetője, Huszár Árpád ösztönzésére most újra belekezd a birkózók nevelésébe. Bőven van tapasztalat, amit átadhat, hiszen Zetelakán, majd Székelyudvarhelyen nevelkedett sportolóként később a Bukaresti Dinamo színeiben birkózott, és amellett, hogy többszörös országos bajnok, hét évig a román válogatott színeit képviselve számos komoly nemzetközi versenyen is szerepelt.

„Ismerem a gyergyóiakat, és úgy gondolom, edzettebbek, erősebbek, mint azok, akik nagyobb városokban élnek. Itt még természetes dolog, hogy a legtöbb gyermek a nyári vakációban dolgozik valamit. Komoly feladatokban is helyt tudnak állni. Tehát úgy gondolom, hogy van itt egy jó anyag, amivel dolgozni lehet” –mutatott rá Kovács Zoltán. Úgy látja, hogy az első szép eredmények már rövid idő alatt megérkezhetnek.

Ballai Sándor, Kovács Zoltán és Huszár Árpád Fotó: Erdélyi Godako Ökölvívó Sportklub

Hozzátette, amellett, hogy a birkózásban sikeresek lehetnek az újabb gyergyói tanítványok, hosszabb távon más küzdősportokban is kiteljesedhetnek, például lehetnek olyan bokszolók az EGÖSK-nál, akik később profivá akarnak válni és az egyre népszerűbb MMA felé irányulnának, sokkal sikeresebbek lehetnek, ha ismerik a birkózás fortélyait is.

Azonban ennél is fontosabb, hogy a sport segít felkészülni az élet kihívásaira, kitartásra nevel, itt rendet, fegyelmet és tisztességet tanulhatnak a gyermekek

– fejtette ki az edző.

A birkózó edzésekben szerepet vállal még a székelyudvarhelyi Bodrogi Csaba edző is, és számíthatnak a Romániai Birkózó Szövetség alelnöke, a marosvásárhelyi Ballai Sándor szakmai támogatására is.

A birkózó edzésekre 8 és 12 év közötti gyerekeket várnak. A gyergyószentmiklósi GODAKO sportközpontban sorra kerülő edzések minden héten kedden és csütörtökön 15 órától lesznek megtartva. Jelentkezni Máthé Istvánnál (telefon: 0747 284 939), vagy Csiki Emíliánál (telefon: 0748 860 860) lehet. Az első edzés január 16-án, kedden 15 órakor kezdődik.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.