Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Udvarhelyi bíró a FIFA-listán, hetedik éve vág neki nemzetközi szereplésének

Sebestyén Ervin 2022. december 21., 12:04

Közzétették a nemzetközi mérkőzéseken bevethető romániai labdarúgó-játékvezetők listáját, amelyen zsinórban hetedik éve szerepel Bálint Attila. A székelyudvarhelyi sípmestert strandfociban delegálja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA).

Udvarhelyi bíró a FIFA-listán, hetedik éve vág neki nemzetközi szereplésének
Bálint Attila reménykedve várja a jövő évi kihívásokat a rutinos székelyudvarhelyi játékvezető Fotó: Facebook/Bálint Attila

A tapasztalt játékvezető megkeresésünkre elmondta, hogy általában január elején szokták közzétenni a listát. Most ez korábban megtörtént, az viszont nem lepte meg, hogy szerepel rajta a neve.

„Én 2014 óta vagyok futsal-játékvezető, Romániában pedig úgy működik a rendszer, hogy azok a bírók, akik teremlabdarúgásban tevékenykednek, azok fújják a sípot a strandfociban is.

Természetesen külön szabályok vannak, külön vizsgákat teszünk minden évben, de gyakorlatilag a FIFA a futsalban tevékenykedő sípmeseterek közül válogat. Mi télen teremlabdarúgásban első ligás bírók vagyunk. 2017 óta vagyok a FIFA-nál a strandfociban nemzetközi játékvezető”

– vázolta fel Bálint Attila.

Sűrű a program, ugyanis télen a futsalra kell koncentrálniuk, nyáron a strandfocié a főszerep.

Fotó: Facebook/Bálint Attila

„Eddig ketten voltunk kiválasztva, most viszont hárman leszünk. Az egyik kollégám 2019-től került fel a listára, most, 2023-tól viszont lesz egy új bíró is. Én vagyok a legtapasztaltabb közülük, immáron hetedik éve foglalkozom ezzel, én vagyok az öreg róka”

Az elmúlt időszak nem volt zökkenőmentes a strandfociban sem, ugyanis előbb a koronavírus okozott problémákat, majd az orosz–ukrán háború sem könnyítette meg a helyzetet.

„Ahogy minden sportágban, úgy a strandfociban is hátráltatott a Covid, visszafogottabb versenyek voltak. Amikor elindult volna ebben a sportágban az élet, arra kitört a háború.

Strandlabdarúgásban az egyik legnagyobb hatalom Európában Oroszország, több tornát rendeztek volna náluk, különféle sorozatokban, ezek viszont értelemszerűen elmaradtak. Ez az egész sportágat befolyásolta, sok esemény elmaradt, kevés csapat jelentkezett a versenyekre, ez pedig nyilván a játékvezetői munkánkat is befolyásolta”

– mesélte.

A székelyudvarhelyi szakembernek így is jutott komoly feladat az elmúlt időszakban, Moldovában rendeztek Európa-bajnokságot a B divíziós csapatoknak, ahol az elődöntőben és a döntőben is szerepet kapott.

Fotó: Facebook/Bálint Attila

„Ahhoz képest, hogy milyen volt az év a versenykiírás szempontjából, így is elégedett lehetek azzal, hogy sikerült oda eljutnom, és több meccsen is szerepet kaptam. A 2022-es évben nagyon kevés torna volt, jövőre viszont van ígéret. Nemrégiben eldőlt, hogy jövőre Dubaiban lesz megszerezve a strandfoci-világbajnokság. Emellett a klubcsapatok számára is lesznek tornák, így reménykedve és optimistán várjuk az új évet, abban bízva, hogy újraindul az élet a sportágban” – zárta gondolatait.

A FIFA által közzétett lista a nemzetközi meccseken bevethető romániai bírókról.
Játékvezetők: Ovidiu Hațegan, Kovács István, Radu Petrescu, Horațiu Feșnic, Andrei Chivulete, Marcel Bîrsan, Marian Barbu, Iuliana Demetrescu, Alina Peșu, Ana Maria Terteleac, Cristina Trandafir.
Játékvezetői asszisztensek: Vasile Marinescu, Ovidiu Artene, Mircea Grigoriu, Sebastian Gheorghe, Radu Ghinguleac, Valentin Avram, Mihai Marica, Alexandru Cerei, George Neacșu, Tunyogi Ferencz, Petruța Iugulescu, Mihaela Țepușă, Alexandra Apostu, Daniela Constantinescu, Roxana Ivanov.
VAR bírók: Ovidiu Hațegan, Kovács István, Radu Petrescu, Horațiu Feșnic, Marcel Bîrsan, Andrei Chivulete, Iuliana Demetrescu, Sebastian Colțescu, Cătălin Popa, Marian Barbu.
Futsal-játékvezetők: Vlad Ciobanu, Bogdan Hanceariuc, Liviu Chiță, Laurențiu Deaconu.
Strandfoci-játékvezetők: Bálint Attila, Ionel Boharu Predescu, Liviu Dârjan.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.