Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Szép az álmodozás: 16 román éremmel számolnak az olimpián

Józsa Csongor 2022. november 24., 14:34

Finom szólva is, igencsak merész számigálás ez. Csak abból induljunk ki, hogy Tokióban négy ízben álltak a dobogón a román sportolók...

Szép az álmodozás: 16 román éremmel számolnak az olimpián
Négyről tizenhatra... Fotó: Facebook/olympics

Ezen a héten Brassópojánán nemzetközi fórumot tartanak a nemzeti sportszövetségek képviselői, illetve a Román Olimpiai és Sportbizottság, mely a Kiválóság a sportban elnevezést kapta. Itt elhangzott, a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékokon a román sportolók célja 16 érem megszerzése.

Az eseményen jelen lévő 26 nemzeti szaksportszövetség fele, azaz 13 ennyi dobogós helyezés elérését szeretné. Sőt, annyira belemelegedtek, hogy le is osztották, melyik szakág mennyiben reménykedik:

2 a torna, 1 az atlétika, 1 az ökölvívás, 3 az evezés (ebből 1 arany), 1 a kerékpározás, 1 a súlyemelés, 1 a kézilabda, 1 a cselgáncs, 1 a kajak-kenu, 1 az úszás, 1 a vívás, 1 az asztalitenisz és 1 a lövészet.

A Román Olimpiai és Sportbizottság elnöke, Mihai Covaliu kiemelte, 2001 óta ez volt a legjobb olimpia utáni év az ország sportolói számára, illetve 2007 óta idén született a legtöbb aranyérem olimpiai sportágakban világeseményeken.

A szövetségek célkitűzése továbbá, hogy 180 sportoló kvalifikálja magát a párizsi ötkarikás játékokra.

A legutóbbi, 2021-ben rendezett tokiói olimpián Románia négy érmet nyert, egy aranyat női párosban (Nicoleta Ancuța Bodnar, Simona Geanina Radiș) és három ezüstöt, a női evezősöknél (Ana-Maria Popescu), a férfi kétpárevezősöknél (Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă) és a négyes férfi kormányos nélküli evezősöknél (Mihăiță Vasile Țigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ștefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari).

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.