Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Székelyföldi újságírót díjaztak a budapesti atlétikai-világbajnokságon

Dobos László 2023. augusztus 24., 12:20 utolsó módosítás: 2023. augusztus 24., 12:27

Újságírókat díjaztak a Budapesten zajló atlétikai világbajnokság alkalmával. A legalább tíz atlétikai vébéről tudósító újságírók között van a sepsiszentgyörgyi Csinta Samu, akinek eddigi munkáját a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) ismerte el.

Székelyföldi újságírót díjaztak a budapesti atlétikai-világbajnokságon
Galérianézet
Csinta Samu eddigi munkáját elismerte a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) Fotó: Halmágyi Zsolt

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője közösségi oldalán azt írta, hogy „Javier Sotomayor, a magasugrás kubai világcsúcstartója (245 cm, 35. éve már!) volt annak az ünnepségnek a díszvendége, amelyen a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS Media 1924), mint a nagy világversenyeken, például a tavalyi, budapesti vizes vb-n, külön köszöntötte azokat a tudósítókat, akik a sportágnak legalább tíz világbajnokságán dolgoztak.

Csinta Samu (jobbról), útban a díjátadó ünnepség fele Fotó: Halmágyi Zsolt

A számos országból érkező 63 kitüntetett között ott volt hat magyar kollégánk is. Havas Judit 14 világbajnokságon dolgozott, Csinta Samu és Szabó Gábor 12-12 vb-ről tudósított. Rajtuk kívül Zádor Pétert (11), Deák Horváth Pétert (10) és Szalay Pétert (10) díjazta a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség.

Csinta Samu és Zádor Péter Fotó: Halmágyi Zsolt

Csisztu Zsuzsa, az AIPS és a Magyar Sportújságírók Szövetsége alelnöke az esemény háziasszonya volt a vb-re berendezett olasz főhadiszálláson, a „Casa Italia”-ban, ahol az MSÚSZ elnökeként Gianni Merlo AIPS-elnök mellett jelen volt Fürjes Balázs, a vb szervezőbizottságának társelnöke, Novotny Zoltán, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke és Gusztáv Mravik alelnök, valamint Gyulai Marton és testvére, Miklós, akik nem csak a magyar és az európai atlétika vezetői, de édesapjuk, Gyulai István révén – akik az AIPS és a World Athletics elődje főtitkára is volt – a sportújságíró-családnak is teljes jogú tagjai.

A díjazott magyar újságírók Fotó: Halmágyi Zsolt

Csinta Samu több mint 30 éve sportújságíró. A Székely Mikó Kollégium diákja középiskolásként magyar nyelv- és irodalomból tantárgyolimpiászokon remekelt, pályafutását az 1989-as fordulat után Csíkszeredában megjelent Új Sportnál kezdte, nem sokkal később pedig Budapestre költözött, ahol a Bálint György Újságírói Főiskolán szerzett diplomát. Az évek során – többek között – a Pesti Hírlap, az Esti Hírlap, a Sportissimo, a Magyar Hírlap, az Erdélyi Napló, a Krónika, a Háromszék, a Hargita Népe, a Csíki Hírlap és a Székelyhon közölte írásait, hallhattuk hangját több rádióban.

Nem akármilyen pálya, és nem akármilyen szint ez. Olvasóink és munkatársaink nevében is: nagy gratuláció Csinta Samunak!

Zádor Péter (balról) és Javier Sotomayor, aki a magasúgrás világcsúcstartója, immár 35 éve Fotó: Halmágyi Zsolt

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.