Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Székelyek az olimpiai fesztiválon: az északi sarkkör közelében találkoznak az európai fiatal sportolók

Dobos László 2022. március 20., 15:08

Kétszeri halasztás után március 20–25. között Finnországban megrendezik a téli európai ifjúsági olimpiai fesztivált. A romániai és a magyarországi keretben is vannak székelyek.

Székelyek az olimpiai fesztiválon: az északi sarkkör közelében találkoznak az európai fiatal sportolók
Galérianézet
Becze Ágota és Ladó Kincső. Életük első nagy nemzetközi versenyére készülnek Fotó: Pinti Attila

A koronavírus-járvány miatt kétszer halasztották el az eredetileg 2021 februárjára tervezett téli európai ifjúsági olimpiai fesztivált (EYOF). Először tavaly decemberre napolták el az eseményt, ezt azonban újabb halasztás követte. A szervezők szerint a döntést az összes érdekelt fél, így a sportolók egészségének megőrzése, valamint a decemberihez képest optimálisabb hóviszonnyal indokolták. A skandináv országban márciusban jobbak a körülmények a síelők és a hódeszkások számára, illetve a hóelőállítási költségen is spórolni tudnak.

A 14–18 éves sportolók részvételével sorra kerülő EYOF-on kilenc sportágban 48 ország képviseletében mintegy 1800 sportolót várnak.

Egy kis történelem

A téli európai ifjúsági olimpiai fesztivált 1993 óta kétévente rendezik meg. Románia sportolói az összes eddigi viadalon részt vettek, és eddig minden téli fesztiválon voltak székelyföldi sportolók. Románia képviselői eddig hat érmet szereztek, ebből négyet a Csíkszeredai ISK képviselői: Imre Emil egy arany- és egy ezüstérmet rövidpályás gyorskorcsolyában (2013-ban), Buzás Dorottya ezüstérmes volt biatlonban (szintén 2013-ban), és szintén biatlonban szerzett egy-egy bronzérmet Xántus Bíborka (1993-ban) és Tófalvi Éva (1995-ben). A további két bronzérmet Alexandru Rusu (1999-ben) brassói biatlonista, illetve Jakab Andrea (1997-ben) marosvásárhelyi nagypályás gyorskorcsolyázó nyerte.

A magyar színekben induló fiatalok eddig 10 arany-, 4 ezüst- és 7 bronzérmet szereztek – rövidpályás gyorskorcsolyában, műkorcsolyában és curlingben.

Sportolók és edzőik. Balról jobbra Márton Simon, Becze Ágota, Ladó Kincső és Balázs Zsolt Fotó: Pinti Attila

Minden EYOF-ra készített fel sportolókat

A székelyföldi biatloniskola minden eddigi téli olimpiai fesztiválra küldött sílövőket. A csíkszeredai Márton Simon tanítványai minden ifjúsági ötkarikás eseményen jelen voltak, ő készítette fel az ezüstérmes Buzás Dorottyát, illetve a bronzérmekkel hazatérő Xántus Bíborkát, Tófalvi Évát és a brassói Alexandru Rusut is. A mostani eseményen is lesz képviselője a székelyföldi biatloniskolának.

„Három fiatal sportolónkat, Ladó Kincsőt, Becze Ágotát és Kovács Zalánt nevezte a Román Olimpiai Bizottság (COSR), de Zalán nem fog menni, ő inkább a tanulást, az érettségire való felkészülést választotta. A két kislány végig komolyan készült, de nagy tapasztalatuk nincs ebben a sportágban. Kevés volt a verseny, idén elvittük őket egy külföldi viadalra, de ott nem saját korosztályukban álltak rajthoz. Szerepeltek még a Balkán Kupán Brassó megyében. Folyamatosan végeztünk felmérőket, ellenőriztük a felkészülési szintet. A finnországi versenyen ha bejön a lövés, akkor a középmezőnyben végezhetnek. A hazai biatlonban egyre nagyobb gond, hogy évről évre kevesebb a gyerek, akikből kiválogathatjuk a nagy versenyekre utazókat. És persze gond az is, hogy mostanában kevesebb pénzt tudnak fordítani a klubok a lőszer megvásárlására” – sorolta Márton.

Ladó Kincső a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium diákja, Becze Ágota pedig a szintén csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolába jár.

Nagyon készültünk erre a versenyre, tudjuk, hogy egy nagy világverseny, ahol Európa legjobbjaival kell felvennünk a harcot. Voltunk pár külföldi versenyen, láttuk, tapasztaltuk milyen a nemzetközi szint. Vannak lemaradásaink, de mindent megteszünk, hogy csúcsformában legyünk Finnországban”

– mondták el a Székelyhonnak a lányok.

Fotó: Pinti Attila

Romániai keret

Akárcsak az eddigi években, az idei fesztiválra utazó romániai keretben is több székelyföldi sportoló kapott helyet. Biatlonban Ladó Kincső, Becze Ágota és Kovács Zalán (aki utólag visszalépett), az alpesi síző Tóth Emese, a hódeszkás Bartalis Henrietta, illetve a rövidpályás gyorskorcsolyázó Farkas Bíborka, Gál Sarolta, Antal Apor és Dobos Ádám tagja a küldöttségnek. Az olimpiai keretbe nevesített székelyföldi edzők: Szekeres-Csíki Gyöngyvér és Kalamár Zsolt (rövidpályás gyorskorcsolya), Márton Simon és Kristó Loránd (sílövészet). A síugró-válogatott edzője a brassói Magdó Csaba.

A 28 tagú romániai keret sportáganként

Biatlon: Adelina Rîmbeu, Ladó Kincső, Dorina Georgiana Pușcariu, Becze Ágota, illetve David Marian Folea, Ștefan Mihai Biriș, Andrei Ștefan Bălău; edzők Daniel Mazîlu, Tudor Gîrbacea, Márton Simon és Kristó Loránd. 
Műkorcsolya: Luiza Elena Ilie; edző Elena Codruța Moiseanu. Sífutás: Delia Ioana Reit, Andreea Dogaru, Petrică Florin Iftimie, Gabriel Cojocaru; edzők Costel Terciu, Iulian Grama, Ioan Poponeci.
Síugrás: Alessia Mîțu Coșca, Delia Anamaria Folea, Radu Matei Ardelean, Moise Alexandru Folea, Mircea Ștefan Jipescu és Robert Ștefan Săndulescu; edzők Németh Magdó Csaba, Constantin Beldea, Remus Tudor és Cristinel Florin Spulber.
Rövidpályás gyorskorcsolya: Farkas Bíborka, Gál Sarolta, Antal Apor és Dobos Ádám; edzők Szekeres-Csíki Gyöngyvér és Kalmár Zsolt. 
Alpesi sí: Leona Isabelle Trifu, Tóth Emese, Andrei Tudor Stănescu, Val Vasile Băran; edzők Andrei Burchiu és Alexandru George Barbu. 
Hódeszka (snowboard): Bartalis Henrietta; edző Florin Ștefan Staicu.

Székelyudvarhelyi síző magyar színekben

A 25 tagú magyar olimpiai csapatnak tagja a székelyudvarhelyi Kiss Anna alpesi síző is. 
Alpesi sízés: Kiss Anna, illetve Hozmann Rudolf, Úry Bálint és Trunk Tamás.
Női jégkorong: Bogáti Bianka, Révész Zsuzsa (kapusok), Chlepkó Zsófia, Gábor Imelda, Gál Emma, Tolnai Hanna Liliána, Tóth Flóra, Véghelyi Dóra, Balog Gréta, Cserjési Dorka, Horváth Maja, Imets Mercédesz, Kárpáti Karina, Kolozsvári Angelika, Kovács Mercédesz, Metzler Regina, Milibák Helga, Simon Viktória, Szűcs Daniella és Torontáli Anna (mezőnyjátékosok). Műkorcsolya: Krizsanovszki Lili Nóra.
Rövidpályás gyorskorcsolya: Somodi Maja és Schőnborn Melinda, illetve Czank-Varga Benjamin és Granasztói Ádám. 
Hódeszka (snowboard): Kozuback Kamilla.

Az eddigi helyszínek
1993 Aosta
1995 Andorra
1997 Sundsvall
1999 Poprad-Tatry
2001 Vuokatti
2003 Bled
2005 Monthey
2007 Jaca
2009 Slasky-Beshidy
2011 Liberec
2013 Brassó és környéke
2015 Voralberg
2017 Erzurum
2019 Szarajevó
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.