Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Székely győztese is van a nemrégiben véget érő Caissa sakkversenynek

Dobos László 2022. augusztus 29., 14:20

Csíkszeredában véget ért a Caissa nemzetközi sakkverseny, amelyen minden eddiginél rangosabb csaták zajlottak. Tíz napon át 14 ország sakkozói küzdöttek a minél jobb helyezésekért, különböző sakknormák teljesítéséért.

Székely győztese is van a nemrégiben véget érő Caissa sakkversenynek
Galérianézet
A főverseny dobogósai. Balról jobbra Mircea Pârligras, Martin Petrov és David Gavrilescu Fotó: Biró Zoltán

A jubileumi kiírás minőségi ugrását az adta, hogy a csíki viadal része volt a Romanian Grand Prix sorozatnak, ez volt a harmadik verseny. A főcsoport megmérettetésével párhuzamosan zajlott a 25. Caissa verseny és az ifjúságiaknak kiírt 9. Balogh János Emlékverseny. A Bíró Sándor által szervezett vetélkedőre a hazai sakkozók mellett Ausztrália, Bulgária, Anglia, Franciaország, Németország, India, Izrael, Olaszország, Moldovai Köztársaság, Szerbia, Törökország, Ukrajna és Magyarország sportolói ültek asztalhoz a Sapientia Egyetem termeiben.

Szoros volt a küzdelem, az A és a B viadalon is holtverseny alakult ki. A főversenyt a bolgár Martin Petrov nyerte, a B versenyen az ukrán Szvjatoszlav Bazakutza végzett az élén, a gyermekversenyen pedig a székelyföldi Blága Máté.

Fotó: Biró Zoltán

Bíró Sándor főszervező lapunknak elmondta, egy kicsit izgult, hogy jól sikerüljön a verseny, mert nagy volt a létszám, az edzőkkel, kísérőkkel, bírókkal együtt több mint háromszázan érkeztek.

„A 25 éves Caissa verseny történetében először tudott valaki nagymesteri normát teljesíteni, mindezt úgy, hogy ez volt a harmadik ilyen normája, és hamarosan meg kell kapnia a címet is. David Gavrilescuról, a craiovai nemzetközi mesterről van szó, aki nemrég tért haza Chennai-ból, a sakkolimpiáról. Nemzetközi mesteri normát teljesített a 18 éves magyarországi Karácsonyi Gellért, aki legyőzte Korpa Bence nagymestert, és ezzel elérte harmadik nemzetközi mesteri normáját, így ő is várja a Nemzetközi Sakkszövetségtől (FIDE) a cím odaítélését” – nyilatkozta Bíró.

Fotó: Biró Zoltán

Székelyföldi szereplés

A főcsoportban nem volt székelyföldi versenyző, mert ott csak 2200 Élő-pont felettiek vehettek részt. „A gyerekcsoportot, a Balog-emlékversenyt a tanítványom, Blága Máté, a Csíkszeredai Caissa Sakk Klub versenyzője nyerte. Népes csoport érkezett a Marosvásárhelyi ISK-tól, de a legtöbben mégis a Bukaresti Hannibal SK-tól voltak, szám szerint 24-en. A Székelyudvarhelyi ISK képviselői is jól szerepeltek, érdekesség, hogy az edzőjük, Rendi Éva pályafutása során először bíráskodott is. Ő most lett hivatalos sakkversenybíró. A székelyudvarhelyiek többsége ingázni kényszerült, valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy nem tudtak dobogós helyeken végezni. A Balog-emlékversenyen a gyergyóújfalvi, de a Marosvásárhelyi ISK színeiben versenyző Kiss Abigél második lett, csak a győztes Blágától kapott ki a fiúk versenyén” – tette hozzá.

Fotó: Biró Zoltán

A főszervező kiemelte, nagyon örvend annak, hogy a verseny során nem volt semmi probléma.

„Pedig az elmúlt 25 év alatt sosem volt ilyen nagy hőség Csíkszeredában, mint most. Az egyetem termei kiváló helyszínnek bizonyultak, az izraeli sakkozók kérésére vásárolt ventilátorok pedig megtették a hatásukat. A román sakkszövetség kiírta már a jövő évi Grand Prix versenyeit. Jövőre, augusztusban 19-étől valószínűleg újra nagy sakkversenyt rendezhetünk Csíkszeredában. Az ideit a támogatóknak, a nyertes pályázatoknak köszönhetően tudtam véghez vinni, mert a Grand Prix szabályzata előírja, hogy sok nagymesternek, illetve nemzetközi nagymesternek ingyen kell szállást és étkezést adni azért, hogy a többiek tudjanak normákat teljesíteni”

– hangsúlyozta Bíró.

A dobogósok

Főverseny (73 induló):
1. Martin Petrov (Bulgária),
2. David Gavrilescu (CS de Șah Oltenia Craiova),
3. Mircea Pârligras (Bukaresti ASE), mindhárman 6,5–6,5 pont.

25. Caissa sakkverseny (91 induló):
1. Szvjatoszlav Bazakutza (Ukrajna),
2. Cristi Iulian Coca (Galaci Smart), mindketten 7,5–7,5 pont,
3. Ștefan Emilian Prisăcaru (Sergentul Vaslui) 7 pont.

9. Balogh János Emlékverseny, U12 (34 induló):
1. Blága Máté (Csíkszeredai Caissa SK) 8 pont,
2. Kiss Abigél (Marosvásárhelyi ISK) 7,5 pont,
3. Sofia Chiluț-Olariu (Marosvásárhelyi ISK) 6,5 pont.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.