Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Székely bronzérem a svájci malomjáték-bajnokságon

Székely Sport 2024. május 06., 12:40 utolsó módosítás: 2024. május 06., 19:43

A Bernhez közeli Langnauban rendezték meg május első hétvégéjén Svájc malomjáték-bajnokságát, amelyen a csíkszeredai Sánta Elemér bronzérmet szerzett.

Székely bronzérem a svájci malomjáték-bajnokságon
A dobogósok. Balról jobbra: Bándy György, Erni Simon és Sánta Elemér Fotó: Biró Sándor

Összesen 13 nagy malomjátéktudással rendelkező játékos indult a vetélkedőn, köztük három nagymester és egy mester is asztalhoz ült. Jelen volt a magyarországi Bándy György ötszörös Európa-bajnok is. Svájc 27. malomjáték-bajnokságán (Mühlespiel Schweizermeisterschaft) az esélyesek jól meneteltek előre, a dobogósok nem találtak legyőzőre az oda-visszavágós, 24 játszmás körversenyen.

A rangsort végül a kevesebb döntetlen határozta meg. A csíkszeredai Penge 204 Malomjáték Sportklub elnöke,

Sánta Elemér az utóbbi években két alkalommal is a 4. helyen végzett Svájcban, most azonban felkerült a dobogó harmadik fokára és bronzérmes lett.

A decemberi világranglista 9. helyén álló Sánta Elemér, a sportág világszervezetének (WMD, Mühlespiel Dachverband) alelnöke Svájcban nem talált legyőzőre, kilenc győzelmet és három döntetlent ért el. A Parázska kürtőskalács tulajdonosa a csíkszeredai önkormányzat nyertes sportpályázata révén utazhatott el Svájcba.

Jelenet a bajnokságról Fotó: Biró Sándor

A sikerhez fontos volt a világranglistát vezető Bándy György, és a győztes Erni Simon ellen elért döntetlen (2:2), valamint a szervezéssel is foglalkozó WMD-elnök, a svájci Richard Fischer nagymester és a svájci Franz Schmid nagymester legyőzése 3:1 arányban. A svájci verseny nagyon jó alkalom volt a formába lendülésre és felkészülésre a három hét múlva sorra kerülő Európa-bajnokságra, melyet München tartományban, a németországi Neufahrnban rendeznek május 24-27. között.

Svájc 2024. évi malombajnoksága, az élmezőny állása:
1. Erni Simon (svájci) 39 pont (a 48 lehetségesből),
2. Bándy György (magyarországi) 37 pont,
3. Sánta Elemér (romániai) 35 pont,
4. Franz Schmid (svájci) 30 pont,
5. Richard Fischer (svájci) 26 pont.

Biró Sándor
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.