Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Sikeresnek bizonyult a második rajt: átadták az egy éve felavatott marosvásárhelyi uszodát

Szucher Ervin 2022. augusztus 01., 15:21 utolsó módosítás: 2022. augusztus 01., 15:22

A 2021-es szalagvágás óta eltelt kerek egy év után hétfőn valójában is átadták a marosvásárhelyi olimpiai fedett uszodát. Az otopeni-i után ez az ország legnagyobb és legkorszerűbb létesítménye, amely a vízi sportokat szolgálja. A megismételt ünnepi esemény ezúttal majdhogynem politikamentesen zajlott.

Sikeresnek bizonyult a második rajt: átadták az egy éve felavatott marosvásárhelyi uszodát
Galérianézet
Marosvásárhelyi uszoda. Nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas Fotó: Rab Zoltán

Hétfőn délelőtt a plakáton szereplő 10 órához képest 11-kor hangzott el az első rajtjel, amely Marosvásárhely új olimpiai fedett uszodájában felcsendült. Az egyórás késés azonban semmi ahhoz képest, hogy a sportlétesítményt már tavaly ilyenkor felavatták, de egy kerek évig – különböző bürokratikus akadályok és hivatali packázások miatt – zárva állt.

Ezúttal a Budapestről késéssel érkező Novák Eduárd sportminiszterre vártak a szervezők, a versenyzők, újságírók, meghívottak és a lelátón helyet foglaló érdeklődők türelmével játszva. Bár a tárcavezető beosztottjai többször is jelezték, hogy Novák bármikor megtarthatja pár perces ünnepi beszédét, az uszodát kezelő Mureşul Sportklub, valamint a megyei ifjúsági igazgatóság vezetői mégis a várakozás mellett döntöttek.

Fotó: Rab Zoltán

A sajtónak nyilatkozva a miniszter örömének adott hangot, hogy végre sikerült elhárítani az összes jogi akadályt és megkezdeni rendeltetésszerűen használni az uszodát. Kérdésünkre, hogy tanult-e valamit a szaktárca a marosvásárhelyi esetből, hogy egy következő sportbázis avatása és működésbe helyezése között ne teljen el újabb egy év, Novák bizakodón válaszolt. „Sajnos az a helyzet, hogy a minisztérium számos sportlétesítményének rendezetlen a telekelése. Elindítottunk egy folyamatot, hogy tisztázzuk ezeknek az ingatlanoknak a jogi helyzetét. Az biztos, hogy a következő sportbázis megépítésénél már nem fognak felmerülni hasonló problémák” – mondta.

Fotó: Rab Zoltán

A miniszteren kívül idén aránylag kevés politikus jelent meg azon tizennyolc közül, aki tavaly a szalagvágásnál sürgölődött, mindössze egy-kettő. A hatvanperces késést és a negyedórányi fesztivizmust leszámítva a megnyitó napja a sportolókról szólt: úszókról, vízi balettezőkről és vízilabdázókról. Keddtől pedig a közönség is birtokba veheti a sportbázist, ahova a kétórás belépő 25 lejbe kerül.

Fotó: Rab Zoltán

Adatok a sportlétesítményről

A marosvásárhelyi olimpiai uszoda Horváth Miklós által 2010-ben véglegesített terv alapján épült. Mivel típustervről van szó, lényegében a Dinamo fővárosi uszodájának korszerűsített mása. 50 méteres medencéje tíz pályával, a bemelegítésre szánt 25 méteres öt sávval rendelkezik. A lelátón mintegy 800 néző foglalhat helyet. Az állami alkalmazások befagyasztása előtt a Mureşul SK-nak sikerült 14 személyt leszerződtetnie, de Cosmin Pop igazgató reméli, hogy szeptembertől teljes személyzettel dolgozhat. Addig viszont az uszoda mindössze napi nyolc órát tart nyitva.

Fotó: Rab Zoltán

A működési költségekről senki nem kívánt nyilatkozni, azt azonban megtudtuk, hogy az egyéves zárva tartás is tetemes összegbe került az állami klubnak. A pénz nagy részét a gázszámla emésztette fel, de sokba került a villanyáram kifizetése és a három kazánházat felügyelő szakszemélyzet bérezése is. Ami az önkormányzat sokat hangoztatott átvételi szándékát illeti, a kép nem teljesen tiszta. A tavalyi szalagvágótól eltérően idén nem jelent meg Soós Zoltán polgármester és csapata, Thomas Moldovan államtitkár pedig annyit mondott, hogy „ez a lehetőség sincs kizárva”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.