Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Sikeres volt a Gyergyó Open, mindenki várja a következőt

Gergely Imre 2022. június 28., 11:52

Összesen 45 aranyérmet adtak át a Gyergyószentmiklóson első alkalommal megrendezett nemzetközi ökölvívó viadal döntői után. Ennyi súlycsoportban indultak 13 ország részvevői. A házigazda gyergyószentmiklósiak hármat szereztek a legfényesebb medálból, továbbá két-két ezüst- és bronzérem egészíti ki a kollekciót.

Sikeres volt a Gyergyó Open, mindenki várja a következőt
Folyamatosan telt ház előtt rendezték a Gyergyói Open mérkőzéseit Fotó: Gergely Imre

Összesen 212 bokszoló vett részt az U14-es és U16-os válogatottak számára megszervezett sporteseméynen. A nagyobb korosztályban 81 fiú és 32 lány, a fiatalabbaknál pedig 82 fiú és 17 lány küzdött az érmekért. Voltak egyenlőtlen küzdelmek, ahol az egyik fél magasan jobb volt a másiknál, és a mérkőzésvezető szakította meg a találkozót, hogy döntő fölénnyel hirdessen győztest, és akadt kiütéssel végződött mérkőzés is, de a legtöbb találkozó pontozással dőlt el, azaz a három menet lejárta után emelték fel a nyertes kezét.

A múlt évben átadott Erdélyi Godako Ökölvívó Sportközpont (Románia egyetlen speciálisan az ökölvívás számára épített létesítménye) lelátói folyamatosan tele voltak, aki épp nem a ringben bokszolt, az társainak szurkolt. Ez olyan hangulatot varázsolt, hogy azokat a gyergyóiakat is meghódította az esemény atmoszférája, akiket csak a kíváncsiság hozott ki a helyszínre, de egyébként sosem érdekelte őket a boksz.

Most már várják a következőt – mondta egy anyuka aki két kisgyerekével együtt izgulta végig a vasárnap délutánt, anélkül, hogy bárkit is ismert volna a ringbe lépő sportolók közül. A hangulathoz kellett Takács Péter „Deze” is, akinek a neve már sok éve egybeforrt a magyar ökölvívó viadalokkal, az anyaországban már elképzelhetetlen egy-egy jelentős viadal a szpíker nélkül. Megkapta a „magyar boksz hangja” elnevezést is már. Itt pedig angolul ismertette a versenyzőket és szórakoztatta a közönséget.

Fotó: Benedek Balázs

A nézők közül a végére már sokan „szakértői” lettek az ökölvívásnak, sokan felháborodtak, amikor az elődöntőben Búzás Róbert helyett az ellenfelét hozták ki győztesnek a bírók, annak ellenére, hogy mindenki látta, a gyergyói fiú volt a jobb. A torna legjobb U16-os fiú bokszolójának, az osztrák színekben indult csecsen Saifullah Saidoulaevnek pedig valóságos rajongótábora volt a Gyergyói Open végére.

A színvonalra egyébként jó utalás lehet, hogy ide valóban a legjobbjaikat hozták el a részvevő országok, és szinte minden válogatott szerzett is legalább egy aranyat.

A legnépesebb küldöttség a román volt, hazai országként több sportolót is nevezhettek a vendégeknél, őket követte Magyarország (köztük a gyergyói Erdélyi Godako Ökölvívó Sportklub hat sportolójával), de zúgott a csarnok a Hellasz, Hellasz! szurkolástól, amikor a népes görög küldöttség egy-egy bokszolója versenyzett.

A gyergyóiak közül Fazakas Katalin, Benedek Péter és Tallósi Vanessza aranyat nyert, értük csendült fel a magyar himnusz. Fazakas István és Kozma Lívia ezüstérmes lett, míg Majlát András és Búzás Róbert nyakába a bronzérmet akasztották. Búzás romániai színekben versenyzett, a többiek a magyar válogatott tagjaiként. Egy ilyen kollekciót bárki elfogadna, Huszár Árpád vezetőedző azonban mégsem elégedett. Búzás Róberttől a pontozóbírók érthetetlen döntése vette el a döntőbe jutás esélyét. Nagyon rosszul érintette az edzőt, hogy Tallósi Vanessza ellen nem állt ki a riválisa és Benedek Péter döntős ellenfele is visszalépett. Szebb lett volna a szorítóban kivívni az aranyakat…

A szervezésre pedig csakis jó visszajelzések érkeztek. A részvevő országok csapatai már most jelezték, a következő Gyergyó Openre biztosan visszatérnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.