Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa
avatar
Ráduly Róbert Kálmán

2022. március 22., 12:38

Rend a lelke mindennek

A Steaua feljutásról álmodik. Dehogy jövőre, most azonnal. Ráadásul a játéksok és szakvezetők nemcsak álmodnak, hanem beszélnek is erről.

Legutóbb a hétfői Condordia ellen döntetlenül végződő mérkőzést után Daniel Oprița vezetőedző beszélt a pályán kívüli küzdelmeikről. A honvédelmi minisztérium kötelékébe tartozó klub, „csupakatonákból” álló vezetősége minden követ, töltényt, ágyúgolyót és futballszövetségi, illetve sportdöntőbírósági irodaajtót megmozgat, hogy menet közben megváltoztassák a szabályzatot.

A közintézmény státussal rendelkező sportszervezetek ugyanis nem vehetnek részt profiligában. Az 1. Liga pedig profiliga. Amolyan „lász kö merdzse si ásá” ókirálysági módon, de papíron biztosan.

A katonahuncutkodás nem reménytelen. Tudniillik, már a nyáron is sikerült, amolyan fű alatt, belerondítani a versenykiírásba és a Steaua kedvéért törölni „a közintézmények csapatai nem kerülhetnek a felsőházi rájátszásba” a 2020–2021-es idényben hatályos kitételt.

A megannyi sebből vérző, meccstrükközők, adócsalók és börtöntöltelékek kormányozta romániai futballvilág természetesen a társadalom hű lenyomata.

A társadalomé, amelynek államszervezetét, három évtizeddel az 1989 decemberi eseményeket követően, továbbra is a kommunista modell jellemzi. A többségükben a mai napig az elsőtitkárok egykori irodáiban pöffeszkedő prefektusokon túl, a belügyi szervek, a politikai leszámolórendszerként működő ügyészség és igazságszolgáltatás mellett, a volt milicista és katonaklubok virágzása is a kommunista hagyományok romániai meglétének hírnökei.

A központi hatalmi státussal visszaélő, Dinamo és Steaua típusú intézmények az európai integráció útjára lépő posztkommunista országokban átalakultak. Példának okáért sem a Budapesti Honvéd, sem az Újpest nem tartozik minisztériumi kötelékbe. Romániában azonban, a féktelen közpénztámogatástól duzzadó erejük teljében, a sport számos területének „meghatározó” tényezői.

A történetnek van egy másik, legalább ennyire fontos olvasata. A romániai sport alapvetően továbbra is militarizált, ahol az éppen aktuális sportminiszter, holmi kolonelek és majorok mögé sorakozva kénytelen minduntalan igazodni. A két bukaresti állami megaklub vezetője sokkal jelentősebb és befolyásosabb, mint a területért papíron felelős kormánytag.

Ez különösen most rendkívül aggasztó, amikor a miniszteri szerepkört egy közismert paralimpiai bajnok, többszörös paralimpiai ezüstérmes sportolóikon tölti be, a Dinamo vagy Steaua elnökének nevét pedig a két klub sportolói közül sem tudná kapásból a többség megmondani.

Csak a rend kedvéért, ha már rendpárti sportszervezetekről beszélünk, előbbi vezetője bizonyos Popa Ionuț-Adrian, utóbbié Bichir Răzvan-Ștefan. Mindkettő kétségkívül ismert név. Valakinek, valahol...

Oprițat hallgatva, idestova 14 évvel ezelőtti történet jutott eszembe. 2008. augusztus 10-ét írtunk akkor, amikor Székelyföld Kerékpáros Körversenyének záró félszakaszán Novák Károly Eduárd is rajthoz állt. Ebben önmagában nem lenne semmi különleges, hiszen Ede az évek során tucatnyiszor volt ott a székelykör indulóinak mezőnyében.

Csakhogy, 2008 nyarán éppen a Pekingi Paralimpiai Játékokra készült, sőt e felkészülésének utolsó szakaszában, mondhatni célegyenesébe fordult, így a Csíkszereda utcáin kialakított, 5,3 kilométer hosszú, változatos szintkülönbségű körútvonal kapóra jött.

Nem úgy az előző napi királyetap, amelyen a fölösleges túlterhelés elkerülése végett, a Bucsin lábához érve, nemes egyszerűséggel leszállt a kerékpárról és ezzel kiszállt a versenyből. Paralimpiai álmait kergetve, ennek dacára elvegyült a Szabadság téren gyülekező versenyzők között és – edzés jelleggel – elrajtolt velük.

Nem sokáig, ugyanis a Puskaporos utca emelkedőjén, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) által küldött holland főbíró kiszúrta és azonnal kiparancsolta. „Értem, hogy Paralimpia, de a verseny tisztasága ennél sokkal fontosabb. Aki nincs versenyben, az ne legyen versenyben. Példának okáért, megtörténhet, hogy Novák elesik és magával sodorja a végső győzelemre esélyest” – tette hozzá magyarázatként.

Ezt az intelmet Oprița felettesei is megszívlelhetnék, csakhogy attól tartok ők még nem találkoztak holland kerékpárbíróval. Így a Steaua – a szakszövetség illetékesei szerint, edzés jelleggel – továbbra is ott köröz a felsőházi rájátszásban.

Rend a lelke mindennek – tehetnénk hozzá székelyesen. A bukaresti sportkörök érdeke szerint, a romániai sportban azonban akkor van minden rendben, amikor semmi sincs rendben.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Nemzetközi gombfoci-versenyre készülnek Csíkszeredában
Dobos László 2024. május 24., péntek

Nemzetközi gombfoci-versenyre készülnek Csíkszeredában

Nagyszabású nemzetközi asztali labdarúgó (gombfoci) tornát rendeznek a hét végén Csíkszeredában. A Stickbreakers SE szervezésében megvalósuló viadal helyszíne a Márton Áron Főgimnázium tornaterme lesz.

Folytatódnak az osztályozós párharcok
Sebestyén Ervin 2024. május 24., péntek

Folytatódnak az osztályozós párharcok

Színes a pénteki sportkínálat, a kora délutáni órákban tenisz és motorsport alkotja a felhozatalt, a későbbiekben inkább labdajátékoké a főszerep. Kiderül, hogy az FC Botoșani vagy a Mioveni folytatja jövőre az élvonalban.

Egálnál Toró Dávid jött az asztalhoz, hogy Eb-elődöntőbe juttassa a válogatottat
Józsa Csongor 2024. május 23., csütörtök

Egálnál Toró Dávid jött az asztalhoz, hogy Eb-elődöntőbe juttassa a válogatottat

Egészen elképesztő forgatókönyvet produkált a sors az U13-as asztalitenisz Európa-bajnokság csapatdöntőjének harmadik fordulójában. Egy székelyudvarhelyi sportoló lett a főszereplő.

Remekelt a székelyudvarhelyi asztaliteniszező, mindent eldöntő meccs jön az Eb-n
Józsa Csongor 2024. május 23., csütörtök

Remekelt a székelyudvarhelyi asztaliteniszező, mindent eldöntő meccs jön az Eb-n

A bukaresti U13-as korosztályú asztalitenisz Európa-bajnokság második napja óriási izgalmakat hozott. A házigazda álmosan kezdett, így a továbbjutásért vért kell izzadnia.

Elkezdődött a 2. sicSPORT konferencia
Dobos László 2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 2. sicSPORT konferencia

A sport területén dolgozó székelyföldi szakemberekkel népesedett be csütörtökön reggel a Csíki Mozi, elkezdődött 2. sicSport elnevezésű sportkonferencia. Pap Zsolt szervezővel a csíkszeredai esemény céljáról, meghívottjairól és témáiról beszélgettünk.

A spanyol fővárosban küzdenek az érmekért a székelyföldi teqballosok
Horváth Bálint Ottó 2024. május 23., csütörtök

A spanyol fővárosban küzdenek az érmekért a székelyföldi teqballosok

Rendkívül kemény torna vette kezdetét Madridban, ahol a világkupa-sorozathoz tartozó versenyen kell bizonyítsanak a székelyföldi teqballosok, akik több kategóriában is az éremszerzésre hajtanak.

Tenisz délben, foci este
Zátyi Tibor 2024. május 23., csütörtök

Tenisz délben, foci este

Kora délután folytatódik a Giro, Lyonban és Genfben teniszeznek a férfiak, majd késő délután női labdarúgást nézhetünk, aztán eldőlhet a férfi kosárlabda-bajnokság döntője, este pedig szaúdi focit, német osztályozót és olasz bajnokit nézhetünk.

Megvédte címét a Guinness-rekorder sepsiszentgyörgyi kerékpáros
Sebestyén Ervin 2024. május 22., szerda

Megvédte címét a Guinness-rekorder sepsiszentgyörgyi kerékpáros

Az elmúlt hét végén rendezték Radócon a 2024-es kerékpáros triál országos bajnokságot, amelyen a sepsiszentgyörgyi háromszoros Guinness-rekorder, nyolcszoros országos bajnok Orbán-Barra Gábor aranyérmet szerzett.

Bemelegítésnek három Eb-pontot szállított Toró Dávid
Józsa Csongor 2024. május 22., szerda

Bemelegítésnek három Eb-pontot szállított Toró Dávid

A csapatversennyel indult az U13-as korosztály számára kiírt bukaresti asztalitenisz Európa-bajnokság. Nem jelentett gondot az első hopp a székelyföldi játékos és edzőt a soraiban tudó házigazdáknak.

Kashi-győzelem a belgiumi kendó kupán (videókkal)
Székely Sport 2024. május 22., szerda

Kashi-győzelem a belgiumi kendó kupán (videókkal)

Belgiumban, Gent városában rendezték meg a hétvégén a 30. kiírásához érkezett Kojika Kendo Kupát, amelyet kategóriájában Európa egyik legrangosabb ifjúsági versenyének tartják. A marosvásárhelyi Kashi Kendo Klub három dobogós helyezéssel tért haza.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Szoboszlai – messze a legendától

A világhálón való olvasás, böngészés során néha felbukkan egy-egy celebhír, ...

avatar
Somogyi Botond: Hullámvasúton a vasutasok

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a kolozsvári vasutasklub az idei szezonban mutatott teljesítménye kapcsán. ...

avatar
Somogyi Botond: Húsz év múlva

A cím nem Dumas A három testőr című regényének a folytatására utal, hanem arra, hogy 2004 után ...

×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.