Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Példátlan eredmény: két székely Európa-bajnoki bronz ökölvívásban

Gergely Imre 2023. augusztus 26., 12:01 utolsó módosítás: 2023. augusztus 26., 12:11

Fazakas István és Tallósi Vanessza személyében két gyergyói bronzérmese van az Erdélyi Godako Ökölvívó Sportklubnak, akik Magyarország színeiben versenyeztek az U14-es Európa-bajnokságon. A székelyföldi ökölvívás történetében ez egyedülálló eredmény.

Példátlan eredmény: két székely Európa-bajnoki bronz ökölvívásban
Huszár Árpád vezetőedző és a kontinensviadalon kiemelkedően teljesítő sportolók Fotó: Erdélyi Godako Ökölvívó Sportklub

Az Erdélyi Godako Ökölvívó Sportklub – Felcsút SK két versenyzője Fazakas István (52 kg) és Tallósi Vanessza (60 kg) is harmadik helyezettként zárt a szlovéniai Mariborban megrendezett serdülő (U14-es) Európa-bajnokságon, így bronzéremmel a nyakukban térhetnek haza.

Ökölvívásban kontinentális viadalon székelyföldi nevelésű sportoló ilyent korábban nem ért el.

Fazakas István elsőként a horvát Luka Bozuric ellen győzött nagy fölénnyel és egyhangú pontozással, majd a moldáv Dimitru Peaduhov is fejet hajtott előtte, egy szoros mérkőzésen, ahol megosztott pontozással nyert végül a gyergyói bokszoló tehetség.

Fazakas az elődöntőben is jól bokszolt, sok pontos ütéssel találta el Nikolaj Nikolaevet, de a bolgár fiú lábmozgásban és ritmusváltásokban jobb volt

– mondta el edzője Huszár Árpád, aki a magyar válogatott szakmai stábjában dolgozva segítette a magyar sportolókat.

Tallósi Vanessza az ukrán Jeljzaveta Aszatovával találkozott a legjobb nyolc között és egy végtelenségig szoros, izgalmas összecsapáson megosztott pontozással jutott elődöntőbe. Itt is
végig kezdeményezőként lépett fel, az első menetet meg is nyerte a horvát Tia Zadraveccel szemben.

A magyar oldalon mindenki azt érezte, hogy Vanessza volt a jobb, de végül a bírók másként döntöttek. Így Vanessza is bronzéremmel zárt.

A gyergyói egyesület harmadik magyar válogatott bokszolója, Bogyor Dávid a negyeddöntőért a lengyel Jakub Gruszkával csapott össze. Megnyerte az első menetet, a második kiegyenlített csatát hozott, ezt a felvonást a pontozóbírók a lengyel versenyzőnek adták. A záró menetben az ellenfél jobban teljesített így Bogyor nem jutott tovább.

Fotó: Erdélyi Godako Ökölvívó Sportklub

„Egy Európa-bajnokságon harmadiknak lenni olyan teljesítmény, amit ökölvívásban még senki nem ért el Székelyföldön. 32 ország 380 sportolója vett itt részt, és minden országból csak a legjobbak lehettek itt. Elmondhatom, hogy egy nagyon magas színvonalú versenyen szerepelhettünk, nem is volt olyan ország a mezőnyben ahol gyengébb sportolók lettek volna.

Bízhattunk jobb eredményben is, de ezt el kell most fogadnunk. Úgy érzem, emelt fővel jöhetünk haza”

– fogalmazott Huszár Árpád vezetőedző.

Rámutatott, ez a két érem nem véletlenül született, hanem annak a munkának az eredménye, amit 2018 februárjától folyamatosan végeznek az EGÖSK-nál és amelyben fontos szerepe van Huszár Dávid és Máthé István edzőknek is. Hozzátette, hogy mindenképpen érdemes újra megemlíteni a Benedek Péter által elért 5. helyezést is, amelyet a júliusi junior Európa-bajnokságon szerzett, hiszen már az is korszakos eredménynek számított a székelyföldi ökölvívás számára, korábban nem volt még ilyen.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.