Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Övön aluli húzás, elkaszálta a székely teqballklubot a román szövetség

Horváth Bálint Ottó 2023. október 24., 14:05 utolsó módosítás: 2023. október 24., 20:36

Egészen elképesztő módon tett keresztbe a Székelyudvarhelyi Góbék Teqball Team többszörös világbajnoki érmes férfi párosának a román teqballszövetség. Lefújták a selejtező második fordulóját, így a székely kettős nem tudja kiharcolni a vb-kvalifikációt.

Övön aluli húzás, elkaszálta a székely teqballklubot a román szövetség
Galérianézet
Egyelőre nem lehet tudni, hogy a székely teqballpáros ott lesz vagy nem a világbajnoki mezőnyben Fotó: Haáz Vince

A hónap közepén Marosvásárhelyen rendezték a novemberi thaiföldi világbajnokság selejtezőjének első fordulós küzdelmeit. Ekkor még nem dőlt el végérvényesen, hogy kategóriánként kik képviselik Romániát a seregszemlén. Október 28-án és 29-én a sportolók vissza kellett volna térjenek Marosvásárhelyre a második fordulóra, és csak akkor vált volna világossá, hogy kik lesznek a kategóriák győztesei, utazhatnak a bangkoki vb-re.

A Székelyudvarhelyi Góbék Teqball Team az öt kategóriából négyben volt érdekelt, az első fordulóban mindegyikben bejutottak a legjobb négy közé, végül két első helyezést szereztek. Férfi egyéniben semmi kétség nem férhetett a világelső, Európa- és világbajnoki címvédő Györgydeák Apor győzelméhez, a női párosoknál Miklós Tünde és Lakatos Kriszta nyert.

Ilyés Szabolcs Fotó: Haáz Vince

A férfi párosok döntőjében viszont nagy meglepetés született, a nagy favorit Ilyés Szabolcs és Györgydeák Apor kiélezett csatában két játszmában 12–11, 12–11 arányban vereséget szenvedett a Marosvásárhelyi Transilvania kettőse, Kristály Hunor-Szilágyi Arnold ellen.

A világélvonalhoz tartozó Góbék játékosainak azonban ezután még maradt volna esélyük kiharcolni a világbajnoki részvételt, a második fordulóban két szettben nagyobb különbséggel kellett volna megverjék a marosvásárhelyieket.

Miután viszont kikaptak, a rossz nyelvek már rebesgették, hogy lehet nem kell készüljenek a második fordulóra, mert a Román Teqball Szövetség elnöke, Teodor Luca meg fogja oldani... „Nos, nem hittük hogy ezt meg is teszi, de egész múlt héten a nemzetközi szövetség oldalán nem jelent meg a második forduló kiírása és kezdett gyanús lenni. Pénteken az ügyintézőjüket nem értem el, aztán felvettem a nemzetközi szövetség versenyszervező igazgatójával a kapcsolatot. Ők jelezték, hogy a román szövetség küldött egy e-mailt, hogy nehézségek vannak a szervezéssel, de dolgoznak a problémán, és jelentkezni fognak, hogy meg tudják szervezni a tornát, vagy nem.

Ezt persze a nemzetközi szövetségnek jeleztem, hogy valószínűszeg le akarják fújni a második fordulót, helyzetbe hozva így az elnök saját marosvásárhelyi klubjának a játékosait, akik megverték minket a döntőben”

– számolt be a kialakult helyzetről Ilyés Szabolcs, a Góbék Teqball Team játékosa és csapatvezetője.

Fotó: Haáz Vince

Mint ismertette, hétfő reggel írt az elnök Teodor Lucának, aki úgy válaszolt, hogy tartanak egy „gyűlést”, amelyen eldől, hogy megrendezik-e a hétvégére tervezett második fordulót, de ha nem, akkor az első forduló eredményeit veszik véglegesnek. Ilyés közben jelezte a Nemzetközi Teqball Szövetségnek (FITEQ), hogy borítékolható lesz a gyűlés végkimenetele, a második fordulót „valami nagy szöveggel megspékelve” le fogják fújni, hogy miért nem tudják megszervezni.

Ez pedig hétfő délutánra meg is történt, így az első forduló eredményei az érvényesek a világbajnoki kvalifikációban, ami azt jelenti, hogy a székely teqballpáros nem küzdhet tovább a vb-részvételért.

Ezt követően Ilyés Szabolcs újból beszélt Luca Teodor elnökkel, hogy ezt a döntést ők nem tudják elfogadni, hiszen nem ezt érdemlik azok után, amit eddig elértek a teqballban.

Ez nyilván összeférhetetlenség, ha a saját klubjának a játékosait akarja favorizálni. Eddig ezzel nem foglalkoztunk, mert csak kisebb visszaélések történtek a Góbék kárára, viszont most átlépett egy határt, ami felett ha szemet húnyunk, akkor azt gondolja, hogy mindig így működhet”

– jegyezte meg Ilyés.

Fotó: Haáz Vince

Mint mondta, felvette a kapcsolatot a nemzetközi szövetség elnökével, alelnökével, ők a feltalálók, továbbá a FITEQ főtitkárával, illetve a játékosok nemzetközi képviselőjével és a nemzetközi versenyszervező igazgatóval, és mindenki megdöbbenéssel fogadta az esetet. „Mi azt javasoltuk, hogy mivel egy felénél lefújt kvalifikációs sorozatról beszélünk, ezért az egész éves eredményeket, vagy a világranglistát vegyék alapul, mert az az igazi mérvadó, nem egy olyan belföldi bajnokság egy fordulója, ahol a mezőny felét gyakorlatilag a Góbék középiskolásai adták” – mutatott rá a csapatvezető.

Kiemelte, hogy bár a nemzetközi szövetség jellemzően nem lép be a nemzeti szövetségek hatáskörébe tartozó világbajnoki selejtezős sorozatok kialakításába,

jelen nyilvánvaló visszaélés mégis ezt feltételezné, ezért kérte a FITEQ közbelépését és nyomásgyakorlását.

„Jelen pillanatban nem tudom, hogy mi lesz az ügynek a vége, de az biztos, hogy nem lehet ilyen szinten belenyúlni a kvalifikációba. Világranglista harmadik helyezett párosként az elmúlt négy vb-ről három bronz- és egy ezüstérem a termésünk.

Nem csak a hazai, de a nemzetközi teqball egyik zászlóshajójának számítunk klubszinten, ezért is fájó, hogy éppen a román szövetségi elnök lép fel ilyen szinten ellenünk egy övön aluli húzással”

– közölte Ilyés Szabolcs, aki reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi szövetség közbenjárásával mégis képviselhetik magukat férfi párosban is a világbajnokságon.

Fotó: Haáz Vince

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Teodor Luca szövetségi elnököt, aki úgy nyilatkozott, minden határozat megtalálható a honlapjukon, és nem kötelességük még egy második selejtezőfordulót szervezni, annak ellenére, hogy azt bejelentették és hivatalossá tették az első forduló kezdetekor. A sportvezető megpróbált kibújni a felelősség alól, mint mondta, az első tornán a napi forma döntött, és mivel a székelyudvarhelyi páros nem nyerte meg a mérkőzést a fináléban, nem érezheti úgy, hogy igazságtalan határozat született.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.