Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Országos csúcsok dőltek meg a csíkszeredai uszodában

Dobos László 2021. december 10., 15:00 utolsó módosítás: 2021. december 10., 15:56

Harmadszorra volt házigazdája Csíkszereda az országos úszóbajnokságnak: 2018 és 2019 után idén is a Csíki Csobbanóban rendezték meg az országos rövidpályás úszóbajnokságot.

Országos csúcsok dőltek meg a csíkszeredai uszodában
Galérianézet
Beszámoló az úszóbajnokságról. Balról jobbra: Korodi Attila, Trandafir Norbert és Matei Giurcăneanu Fotó: Pinti Attila

A járványügyi megszorítások miatt a bajnokság nézők nélkül zajlott, az esemény után, pénteken délután Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Trandafir Norbert főszervező, a VSK Csíkszereda edzője és Matei Giurcăneanu, a Román Úszó- és Öttusa-szövetség (Federația Română de Natație și Pentatlon Modern, FRNPM) főtitkára számolt be a rangos eseményen történtekről.

Korodi Attila a bajnokság utáni összegzésen elmondta, hogy a vetélkedőn jelen volt a romániai úszósport krémje, akik számos országos csúcsot döntöttek meg. „Sajnos, a járványhelyzet miatt nem lehettek nézők, de Csíkszeredában így is jelen volt 350 sportoló, illetve 150 kísérő (edzők és szülők). Azt gondolom, hogy szakmailag egy nagyon jól lebonyolított esemény volt. Camelia Potec, a szövetség elnöke és a főtitkár úr is azt mondta, hogy most már Csíkszereda egy stabil pont lett a romániai úszósport térképén, nagy az esély arra, hogy a következő években is Csíkszereda legyen a házigazdája a rövidpályás, 25 méteres medencében zajló bajnokságoknak.

A város szempontjából minden meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez az uszoda nemzetközi versenyekre is hitelesítve legyen, hosszú távon egy stabil, szabványos bázisává váljon a romániai úszósportnak

– mondta Korodi.

Fotó: Pinti Attila

Matei Giurcăneanu, az úszószövetség főtitkára bevezetőjében köszönetet mondott Csíkszeredának, hogy jó körülményeket biztosított a bajnokság lebonyolítására. „A rövidpályás bajnokságokat húsz évig Vajdahunyadon, majd 20 évig Nagyszebenben rendeztük. Az elején többen idegenkedtek Csíkszeredától, de most már mindenki elégedett a versenykörülményekkel. Idén összesen 64 klub képviselői vettek részt a kisifjúsági (U16), nagyifjúsági (U18) és felnőttek számára kiírt versenyszámokban.

Itt voltak a válogatott tagjai, az olimpiai csapatból David Popovici és Robert Glință Európa-bajnokok, Daniel Martin ifjúsági Európa-bajnok,

de jelen voltak mindazok, akik jövő héten elutaznak Abu-Dzabiba, és képviselni fogják Romániát a rövidpályás úszó-világbajnokságon.

A különböző korosztályokban összesen harminc országos csúcs dőlt meg.

Bianca Costea megdöntötte az 1989 óta fennálló 50 m-es női gyorsúszás román csúcsát. Ezt még hitelesíteni kell, de az csak formalítás. A versenykörülmények jók, és nagyon jók a városban talált szálláskörülmények is” – nyilatkozta Giurcăneanu.

Fotó: Pinti Attila

Trandafir Norbert főszervező nagyon örült, hogy egy év kihagyás után újra házigazda lehetett Csíkszereda egy nagy úszóversenynek. „Sikerült elhozni a bajnokságra több nagy nevet, Glințát, Popoviciot, de amíg az uszoda minden szempontból nem lesz hitelesítve nemzetközi versenyekre, addig nem tudjuk meghívni például Hosszú Katinkát versenyezni Csíkszeredába. A Csíki Csobbanó nem felel meg világ- vagy Európa-bajnokság megrendezésére, de ifjúsági- vagy akár felnőtt Európa Kupa-versenyt tudnánk rendezni, remélem ebben partnerünk lesz a román- és a nemzetközi úszószövetség. Csíkszeredát – sajnos – csak egyetlen sportoló képviselte ezen a bajnokságon.

Fotó: Pinti Attila

A 16 éves Erőss Nóra még kisifjúsági, akinek eredményei a nagyok közé is beszámítottak. Erőss Nóra 50, 100 és 200 m mellúszásban állt rajthoz, 50 és 200 méteren a nyílt versenyben 11. helyen végzett, 100-on pedig a 12. időeredménye volt. Nóra saját korosztályában két negyedik és egy ötödik hellyel zárta a bajnokságot” – összegzett Trandafir.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.