Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Olimpiai- és világbajnokok is jönnek Gyergyószentmiklósra

Gergely Imre 2022. szeptember 21., 17:30 utolsó módosítás: 2022. szeptember 21., 19:08

Több mint százan fognak közösen emlékezni, több évtizedes élményeket felidézni Gyergyószentmiklóson, a szertornászok találkozóján. Jelen lesz az olimpiai- és többszörös világbajnok Marius Urzică, Molnár Levente főiskolai világbajnoki aranyérmes, továbbá sikeredzők és sok országos bajnok abból az időből, amikor a gyergyói szertorna a fénykorát élte.

Olimpiai- és világbajnokok is jönnek Gyergyószentmiklósra
Számtalan fénykép idézi fel a régi sikerek, és nagyon kemény edzések emlékeit Fotó: Gergely Imre

Nem volt egyszerű megszervezni egy ilyen találkozót akkor, amikor a legfontosabb résztvevőket a világ különböző országaiból kell hazahívni erre. Több éve tervezték, hogy mikor lehet az a megfelelő pillanat, amely közülük a többségnek egyszerre felel meg. Nos ez az alkalom jön el szombaton.

A Salamon Ernő Gimnázium régi, kis tornatermébe hívják 11 órára az egykori szertornászokat, akik között vannak olyanok, akik ma is sikeredzők, mint például Marius Urzicăból olimpiai bajnokot faragó, Új-Zélandon is olimpikon sportolókat nevelő Ferenc József, vagy mások, akiket az élet távolabb sodort a sporttól. Összekötik őket azonban a közös emlékek, amikor itt a kis tornateremben készültek órákon át naponta a soron következő versenyekre, úgy, hogy két egymással szemben lévő ajtót ki kellett nyitni, hogy egy ugráshoz nekiszaladhassanak, és a szivacsszőnyegekkel borított lépcsőre érkeztek az ugrás után – idézte fel Kovácsics László, aki a helyi szervezés egyik fő mozgatója.

Fotó: Gergely Imre

Több mint 200 szertornász nevét vették listába, például a néhai Basilides Tibor megsárgult lapokon megmaradt feljegyzéseit kutatva, és a különböző tornász generációkból több mint százan jelezték, hogy jelen lesznek.

Rábukkantak adatokra miszerint már az 1920-as években az Ipartestület tornacsapatot működtetett, a Sportiskola pedig annak nyomán jöhetett létre, hogy az ötvenes években országos bajnoki érmeket nyertek az akkori tornászok. A találkozóra eljönnek azok közül is, akik 60 évnél is régebben voltak bajnokok, a későbbi még fényesebb sikerkorszakok sportolóinak előfutárai.

Lesz miről beszélni szombaton a kis tornateremben, ahol számtalan fénykép is látható lesz, és a világháló jóvoltából bekapcsolódhatnak az emlékezésbe azok is, akik személyesen nem lehetnek jelen.

A találkozó ötletgazdája Molnár Levente Angliából utazott haza erre az alkalomra. Ő a találkozás öröme, az emlékek felidézése mellett legalább olyan fontosnak tartja, hogy ne csak múltja legyen ennek a gyergyói sikersportágnak, hanem jövője is. Bízik abban, hogy sikerül feléleszteni a gyergyószentmiklósi szertornát, és nevelkednek itt még bajnokok. Vannak elképzelések erre, minden bizonnyal lesznek erről is beszélgetések a tornásztalálkozón.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.