Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Nincs hó, nem tudnak versenyezni a csíki sízők

Dobos László 2023. január 12., 11:09

Január közepén járunk, a 2022–2023-as síszezon közepén, de ebben az idényben Romániában még egyetlen síversenyt sem tudtak rendezni. Sem az alpesi sízők, sem a sífutók, sem pedig a biatlonisták. A Csíkszeredai ISK-nál érdeklődtünk.

Nincs hó, nem tudnak versenyezni a csíki sízők
Galérianézet
Tavaly jó körülmények között tudtak versenyt szervezni Hargitafürdőn Fotó: Veres Nándor

Ifj. Bíró Tibor, a Csíkszeredai ISK alpesisí-szakosztályának edzője nem emlékezik ennyire hószegény és magas hőmérsékleti értékeket hozó decemberre és januárra. Az alpesi sízők sportja már rég nem téli sportág, hiszen az élvonalbeli sízők a szezont rendszerint szeptemberben elkezdik a gleccsereken, és májusig kinyújtják.

A tréner elmondta, a sízők egy csoportja, a csíkszeredai önkormányzat által kiírt pályázaton nyert pénzből november végén, illetve december első napjaiban Ausztriában edzőtáboroztak, arra számítva, hogy decembertől a hazai sípályákon folytathatják majd a felkészülést.

Fotó: Veres Nándor

„Kevés edzési lehetőségünk volt eddig, de ahol adódott egy kis hó, azt mind kihasználtuk. Síztünk a csíksomlyói műanyagpályán, Gyimesfelsőlokon, a homoródi pályán, pár napja pedig üzemel a hargitafürdői Csipike sípálya, ott edzünk. Sokkal több pályára lenne szükség a zsúfoltság elkerülése érdekében, arra, hogy minőségi edzéseket tudjunk végezni.

Versenyek eddig nem voltak, de Szebenjuharoson (Păltiniș-Sibiu), illetve a Vulkán-hegységben fekvő Sztrázsán (Straja) a petrozsényiek készülnek az idénynyitó megmérettetésekre.

Amennyire a pénzügyi keretünk engedi, megpróbálunk részt venni ezeken” – fejtette ki Bíró. A szakembertől megtudtuk, hogy törölték az idei, Brassópjánára tervezett nemzetközi versenyeket, a Children Trophy és a FIS Race viadalokat, de hasonló a helyzet több ausztriai alpesi síversennyel is.

Hargitafürdőn gyakorolnak a biatlonisták

Márton Simon, a csíki sílövők vezetőedzője szerint a hóhiány nagyon rányomta a bélyegét a biatlonra és a sífutásra is. Országos viszonylatban csökkent azoknak a gyermekeknek a száma, akik ezen sportágat gyakorolják. Nem elég, hogy az évtizedeken keresztül a romániai téli sportok alapját képező sportiskolák a romániai sportélet mostohagyerekei váltak, még a hóhiány is sújtja a sportágat.

Márton Simon Fotó: Pinti Attila

„Szélmalomharcot vívunk a jelenlegi állapotokkal, nap mint nap azért dolgozunk, hogy a gyerekeknek edzéslehetőséget biztosíthassunk. A csíkszeredai tanácsnál pályázaton nyert pénzösszegekből két turnusban, októberben és novemberben kint voltunk Ausztriában, ahol havas edzéseket végezhettünk. Több sportolónk szintén Ausztriában a válogatottal is készülhetett. Arra számítottunk, hogy decembertől itthon folytathatjuk, de nem havazott.

Decemberben hóágyúztuk a hargitafürdői pályát, amelyet azonban a december végi melegek és az eső használhatatlanná tettek. Januárban újból hógyáztunk, jelenleg egy 800 méteres pályán gyakorolnak a csíki fiatal biatlonisták”

– nyilatkozta Márton Simon.

Fotó: Pinti Attila

A romániai biatlonistákat hat olimpiára, számos világbajnokságra, világkupára, Ifjúsági Téli Olimpiai Napokra felkészítő szakembertől megtudtuk, hogy a 2022–2023-as szezonban eddig, január közepéig nem volt egyetlen – havas – sífutó vagy biatlonverseny sem Romániában.

Elmondta, hogy Tófalvi Éva január 21-én meg szeretné rendezni Hargitafürdőn a Lions-kupával díjazott egynapos biatlonversenyt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.