Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Nemzetközi sakkversenyre készülnek Csíkszeredában

Székely Sport 2023. augusztus 17., 12:36 utolsó módosítás: 2023. augusztus 17., 12:41

Sakkos hét következik Csíkszeredában, augusztus 19. és 27. között rendezik meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem épületében a Caissa Nemzetközi Sakkfesztivált és a Balogh János Emlékversenyt.

Nemzetközi sakkversenyre készülnek Csíkszeredában
Galérianézet
Biró Sándor főszervező és unokája, Biró Anna az eseményt felvezető sajtótájékoztatón Fotó: Székely Sport

Az eseményt hagyományosan Biró Sándor és a Caissa Sakklub szervezi. A fesztivált felvezető sajtótájékoztatón Biró Sándor elmondta, hogy a Caissa Nemzetközi Sakkfesztivál a 26. kiírásához érkezett, a Balogh János Emlékversenyt pedig 10. alkalommal tartják meg. A párhuzamosan zajló versenyek augusztus 19. és 27. között zajlanak, helyszín pedig a csíkszeredai Sapientia Egyetem épülete. A játszmák naponta 16 órától kezdődnek, a nézők számára a belépés ingyenes.

Fotó: Biró Zoltán

Eddig közel 100 sakkozó nevezett, a verseny díjalapja húszezer lej, a torna pedig kilencfordulós svájci rendszerben zajlik majd. A Román Sakk-szövetség (FRȘ) és a Nemzetközi Sakk-szövetség (FIDE) égisze alatt zajló viadalon a legnépesebb küldöttség a marosvásárhelyi és a székelyudvarhelyi sportiskoláktól érkezik, a romániai sakkozók mellett neveztek versenyzők Magyarországról, Németországból, Ukrajnából, a Moldova Köztársaságból és Indiából is.

Fotó: Bíró Zoltán

Vladiszlav Nevednicsij (Vladislav Nevednichy) a legmagasabb élő-pontszámmal rendelkező sakkozó, aki Csíkszeredába érkezik, a többszörös román bajnok a Moldova Köztársaságban született, de az 1990-es évektől Romániát képviseli. Jelen lesz a marosvásárhelyi Barátosi Dániel, aki többször nyert már a csíkszeredai vetélkedőn, de érdemes megemlíteni a magyar Mészáros András nevét is. Mészáros évtizedeken át a magyarországi sakkutánpótlás-nevelés jeles személyisége, az ő tanítványa volt – többek között – Mádl Ildikó, Polgár Judit, Polgár Zsófia és Gledura Benjámin.

Fotó: Biró Zoltán

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.